Web Analytics
Παλιά Μάνη: "Όταν μιλούν οι εικόνες"!!

About Me

Παλιά Μάνη: "Όταν μιλούν οι εικόνες"!!

  


   Περνούν τα χρόνια, οι καιροί αλλάζουν, κοσμογονικές αλλαγές συντελούνται σε ολόκληρο τον κόσμο!!

   Η τεχνολογία εξελίσσεται με φρενήρης ρυθμούς που δύσκολα μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει. Γειτονιές όπως τις γνωρίζαμε δεν υπάρχουν. Οι  τεράστιες πολυκατοικίες που έχουν ανεγερθεί  έχουν αντικαταστήσει τα πολύχρωμα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές και τα ξύλινα παραθύρια. Η επικοινωνία των ανθρώπων έχει γίνει απρόσωπη και όλα τακτοποιούνται με ένα πάτημα ενός σύγχρονου κινητού τηλεφώνου. Τα μεγάλα ξύλινα ραδιόφωνα με τις χαρακτηριστικές βελόνες στο ψάξιμο των σταθμών δεν ακούγονται από κανένα παράθυρο. Ακόμα και αυτός ο παραδοσιακός ελληνικός καφές στην χόβολη, έχει αντικατασταθεί από κάποιους εισαγόμενους κι έτσι το χρυσαφένιο μπρίκι τείνει να εξαφανιστεί από την ελληνική κουζίνα.

Σημεία των καιρών θα πει κάποιος... η ζωή προχωρά θα πει κάποιος άλλος...Σύμφωνοι , όμως πόσοι θυμόμαστε με νοσταλγία εκείνες τις εποχές που η μητέρα μας έπλενε στην σκάφη με τις ώρες τα ρούχα μας, που αντί για αφρόλουτρα και τα πολυτελή ντουζ , κάναμε μπάνιο με μια κανάτα και τριβόμασταν με εκείνο το χαρακτηριστικό πράσινο σαπούνι; Πόσοι από εμάς δεν νοσταλγούμε τα παιχνίδια με την μπάλα στα στενά δρομάκια ή στις πλατείες του χωριού που πάντα δέσποζε μια εκκλησία; Πόσοι δεν παίζαμε αμπάριζα, κρυφτό και οι κοπελιές σχοινάκι και τα μήλα; Ο σύγκλος -εκείνος ο τσίγκινος τενεκές με το σχοινάκι- που τον χρησιμοποιούσαμε στις στέρνες για το μάζεμα νερού σε πόσους φέρνει όμορφες μνήμες; Ακόμα και ο ύπνος μας -με εκείνες τις σκληρές κουβέρτες που τρυπούσαν το δέρμα μας -κάτω από το φως ενός λυχναριού που τρεμόπαιζε όλη τη νύχτα  φαντάζει τόσο μακρινός, αλλά και τόσο νοσταλγικός!!!

Σημεία των καιρών πράγματι.....!!

Με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο άρθρο μας αυτό θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε την παλιά Μάνη!! Θα δούμε φιγούρες που μοιάζουν πολύ στις γιαγιάδες και στις μαμάδες μας, την καθημερινή εργασία τους κάτω από δύσκολες συνθήκες για εμάς τους νεόπλουτούς και κυνηγούς  μετά μανίας της όποιας τεχνολογικής εξέλιξης , ενώ θα δούμε τα χωριά μας παρθένα χωρίς ίχνος νεοπλουτισμού απλά και λιτά όπως άλλωστε ήταν κάποτε ..!! Ίσως τελικά  δούμε και εμάς κάπου μέσα στις φωτογραφίες , όταν δίχως αυτοκίνητα και μηχανάκια κυκλοφορούσαμε με τον μουλάρι του παππού μας ή παίζαμε στα χωματένια δρομάκια του χωριού μας .

Σημεία των καιρών ναι, όμως ναι και στις όμορφες νοσταλγικές στιγμές μας..!!!

Πατήστε εδώ: Παλιά Μάνη -Φωτό

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την " Εικονοβίβλος της Μάνης" του Γιάννη Βουρλίτη σε εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη Γεώργιος Δημακόγιαννης 


Όμορφη Μάνη

Προβολές


website counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια