![]() |
Τι να πει κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει αναφερόμενος στο Ομηρικό Οίτυλο; Αυτή η ιστορική πρώην πρωτεύουσα της Μάνης, το επονομαζόμενο και Βοίτυλον, διαθέτει εκτός από την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά του και μια τεράστια, περήφανη ιστορία για τον τόπο. Άλλωστε, από αυτό το ιστορικό χωριό καταγόταν και ο Ηλίας Τσαλαφαντίνος, ο ήρωας-αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος χαρακτηρίστηκε, και όχι άδικα, ως ο αγνός και ταπεινός αγωνιστής με έλλειψη φιλοχρηματίας. Αποποιήθηκε μάλιστα αμοιβή από την τότε επαναστατική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 1823, αξίας 2.000 γρόσιων, ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Έθνος είναι ακόμα φτωχότερο από μένα τον φτωχό».
Το Οίτυλο, κτισμένο αμφιθεατρικά επάνω από το γραφικό Καραβοστάσι, σε ένα εξαιρετικά στρατηγικό σημείο με μαγευτική πανοραμική θέα στον γαλήνιο Μεσσηνιακό κόλπο, σε μαγεύει ακόμα και από μακριά. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του Ηλία Τσαλαφαντίνου, δίπλα ακριβώς από το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου.
Η Μεγάλη γιορτή των Μεδίκων και το μυστικό της κυρούλας Ανθής
Ο ευγενής Ιταλός, Πέντρο-Πιέρο Μέντικο εξ Αθηνών, ήταν απευθείας απόγονος του Λορέντσο Μέντικο του λεγομένου "Πρεσβύτερου" (1394-1440), γιού του Τζοβάνι Μέντικο , που εθεωρείτο ο πρώτος των μεγάλων Μεδίκων της Φλωρεντίας.
Ο Μέντικο μετέβη στο Ναύπλιο ως σύμβουλος του δούκα Ατζαγιόλι του Ενετικού αλλά διέφυγε στο Μέζαπο της Μάνης για να αποφύγει τον Τουρκικό κίνδυνο. Εκεί φιλοξενήθηκε από τον τοπάρχη Κοντόσταυλο ο οποίος εκτιμώντας την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Πιέρρου (επί το ελληνικότερον) Μέδικου τον πάντρεψε με την κόρη του Ανθή. Η δημοφιλία όμως του Πιέρρου ενόχλησε τον Κοντόσταυλο, ο οποίος θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την κυριαρχία του τον δολοφόνησε. Η Ανθή που κυοφορούσε το πρώτο τους παιδί φοβήθηκε, εγκατέλειψε το σπιτικό της και κατέφυγε στο Οίτυλο όπου και εγκαταστάθηκε .Εκεί έφερε στο φως τον γιό της που του έδωσε το όνομα του πατέρα του. Ο γιός της μεγαλώνοντας έγινε σημαντικός άνθρωπος, παντρεύθηκε και απέκτησε έξι γιούς τον Μιχελή ή Μιχαήλ, τον Κουρή ή Κούρο , τον Ιωάννη ή Ράζελο ("ξυρισμένο'), τον Λουκά ή Τσαχούτα, τον Γάϊο ή Γάτο και τον Σαλμπάνο ("ελεύθερο") που μαζί με τον υπηρέτη τους Μπαζίνα , τον έμπιστο ψυχογιό της Ανθής, είναι οι πρόγονοι των σημερινών Μεδίκων του Οιτύλου.Η κορούλα Ανθή, όπως την αποκαλούν , άφησε διαθήκη και εφτασφράγιστο μυστικό στους απογόνους της που τηρείται απαρέγκλιτα και απαρασάλευτα έως σήμερα.
"Πάντες οι Μέδικοι αφίνομεν εντολή να εορτάζητε ομού άπαξ του έτους κατά την ημέρα των Χριστουγέννων, καθ΄ην να εκκλησιάζεσθε πάντες είς τον ναόν του Σωτήρος της οικογενείας των Κακασαγκιάνων με τους οποίους έχομεν έλθη εις συμφωνίαν δια τούτο, μέχρις ότου κτίσητε οικογνειεακόν ιδικπόν σας ναόν και μετά τον εκκλησιασμόν πάντες να μεταβαίνητε να χαιρετάτε τον κατ΄έτος εκείνο υποχρεωτικώς οφείλοντο να εορτάζει αδελφόν, αρχής γενομένης κατά την ηλικίαν από του μεγαλύτερου , να συντρώγητε, να συνδιασκεδάζητε καθ΄όλην την ημέραν και περί το τέλος της εορτής να γίνηται η ανακοίνωσης του οικογενειακού μυστικού είς τους ενήλικους άρρενας Μεδίκους, αυτό δε να συνεχίσουν και οι απόγονοι σας δια μέσου των αιώνων, εφ΄όσον υπάρχουν άρρενες Μέδικοι.Κατά την ημέραν εκείνην οφείλουν πάντες να προσέρχωνται είς την εορτή, πάσα προστριβή, διαφορά έχθρα, μίσος μεταξύ των μελών της οικογένειας των Μεδίκων οφείλει να λησμονήται"
Παρά την πλούσια ιστορία του, το Οίτυλο, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Μάνης, είναι θύμα της εγκατάλειψης, καθώς πολλοί κάτοικοί του το έχουν αφήσει αναζητώντας εργασία και καλύτερη τύχη. Κι όμως, η ομορφιά του είναι απερίγραπτη. Τα χαμηλά σπιτάκια του με τις χαρακτηριστικές κατακόκκινες κεραμοσκεπές, συμμετρικά δομημένα, δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα μανιάτικης αρχιτεκτονικής.
Η μεγάλη πλατεία του χωριού με την παραδοσιακή πέτρινη γούρνα, σε συνδυασμό με την εκπληκτική πανοραμική θέα, αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη. Επιπλέον, λόγω της θέσης του, το Οίτυλο προσφέρει στον επισκέπτη μια αίσθηση ανωτερότητας, καθώς στέκει ψηλά, περήφανο, σαν να ελέγχει ολόκληρη τη Δυτική και Ανατολική Μάνη! Και δεν είναι τυχαίο, διότι μην ξεχνάμε ότι πριν την εφαρμογή του νόμου "Καποδίστρια", ολόκληρη η Μάνη υπαγόταν στον ομώνυμο Δήμο αυτόν του Οιτύλου.
Επισκεφθείτε το Οίτυλο και αφεθείτε στη γοητεία αυτού του ιστορικού χωριού της Λακωνίας. Ανακαλύψτε την πλούσια παράδοση και τον μοναδικό πολιτισμό της Μάνης, θαυμάστε την απαράμιλλη ομορφιά του και νιώστε την περηφάνια ενός τόπου που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου. Ένα ταξίδι στο Οίτυλο είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της αυθεντικής Μάνης.
Όμορφη Μάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου