Μέσα στην άγρια ομορφιά της Αποσκιερής Μάνης ετοιμαστείτε να αντικρίσετε ένα μοναδικό θέαμα: την Κοίτα, την περίφημη «Πολυπυργού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάθε ιστορική αναφορά για την περιοχή. Σκαρφαλωμένη στους πρόποδες του βουνού της Αγίας Πελαγίας, μετά τα γραφικά χωριά Άγιος Γεώργιος, Μίνα και Γαρδενίτσα, η Κοίτα στέκει επιβλητική με τους ψηλούς, συμμετρικούς της πύργους, έργα αυτοδίδακτων μαστόρων μιας άλλης εποχής.
Σε απόσταση μόλις 45 χλμ από το Γύθειο και 4 χλμ από τον Γερολιμένα, η Κοίτα Μάνης αποτελεί ένα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης που μαγνητίζει τον επισκέπτη παρά τις σύγχρονες παρεμβάσεις στην παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Γνωστή και ως «Νικλιάνικα» λόγω της ισχυρής ομώνυμης πατριάς, η Κοίτα δικαίως θεωρείται η κοιτίδα των Μανιάτικων Πύργων. Από εδώ ξεκίνησε η οχυρωματική παράδοση της περιοχής, με τις πρώτες κατασκευές πύργων να θεμελιώνονται σε αυτό το ιστορικό χωριό. Οι Μεγαλογεννήτες, οι Σοϊλίδες και οι μεταγενέστερες πατριές των Λιάνων, Κουτρουλιάνων, Κουρικιάνων και άλλων, διαμόρφωσαν με τα πυργοσυγκροτήματά τους τη μοναδική οικιστική σύνθεση της Κοίτας.
Η Κοίτα χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, με τις έξι μεγάλες γειτονιές των ισχυρών γενών και τρία μικρότερα συμπλέγματα κατοικιών. Κάθε γειτονιά αποτελούταν από 15 έως 50 κτίρια, οργανωμένα σε συστάδες με τα σπίτια, τους πολεμόπυργους και τις εκκλησίες τους.
Όταν στην Μάνη γίνεται λόγος για τον περίφημο «γδικιωμό» (βεντέτα), η Κοίτα αποτελεί το πρώτο σημείο αναφοράς. Η μεγάλη βεντέτα του 1871 μεταξύ των Καουριάνων και των Κουρικιάνων , που γενικεύτηκε σε ολόκληρη τη Μάνη, μαρτυρά την έντονη ιστορία του χωριού.
![]() |
Κωνσταντίνος Δαβάκης |
Η Κοίτα ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Θοδωρή Μεσίσκλη, και τον Κωνσταντίνο Δαβάκη, τον ηρωικό Συνταγματάρχη του 1940-41, του οποίου η προτομή κοσμεί την είσοδο του χωριού.
![]() |
Άγιοι Απόστολοι Κοίτα Μάνης |
Ανακαλύψτε τις πολυάριθμες εκκλησίες της Κοίτας, που μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτική παράδοση του τόπου: ο Άγιος Θεράπων (14ος αι.) με το εντυπωσιακό καμπαναριό και το εντοιχισμένο παλαιοχριστιανικό μάρμαρο, ο Προφήτης Ηλίας (17ος αι.), ο Ταξιάρχης, η Παναγίτσα (στο Καμπάκι), η Παναγία (της Πάνω Χώρας) και οι Άγιοι Απόστολοι (ένα έργο που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και παραμένει ημιτελές). Στα «Ξέχωρα» της Κοίτας θα βρείτε τον Άγιο Σέργιο, Βάκχο και Γεώργιο με την περίφημη Τρουλωτή (Τουρλωτή), μια μονότρουλη, τετρακίονη εκκλησία με υπέροχες τοιχογραφίες του 1170 μ.Χ., τον Άγιο Γεώργιο (12ος αι.) και τον Άγιο Νικόλαο (12ος αι.). Στους Καλονιούς βρίσκεται η νεότερη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και στον οικισμό του Αη Σούφη η ομώνυμη εκκλησία. Στην κορυφή του βουνού δεσπόζει η Αγία Πελαγία, όπου γίνεται μεγάλο προσκύνημα στις 4 Μαΐου, και οι Άγιοι Ασώματοι στο «Βουνί», χτισμένοι τον 9ο-10ο αιώνα. Στη Γαρδενίτσα θα συναντήσετε τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο (11ος αι.), τον Άγιο Πέτρο (11ος αι.) και τον Σωτήρα (11ος αι.), ενώ στα Κεχριάνικα βρίσκεται ο Άγιος Ανδρέας (13ος αι.).
Πέρα από την πλούσια ιστορία και τις αμέτρητες εκκλησίες, η Κοίτα θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά και παραδοσιακά χωριά της Μέσα Μάνης, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία στον επισκέπτη. Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια και να θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική των Μανιάτικων Πύργων.
Όμορφη Μάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου