Εξερευνήστε το Κάστρο Τηγάνι, μια ερειπωμένη βυζαντινή πόλη που στέκει επιβλητικά στη χερσόνησο Τηγάνι, στον γραφικό όρμο του Μέζαπου στη νοτιοδυτική Μάνη. Αυτό το ιστορικό κάστρο, πιθανότατα χτισμένο τον 6ο αιώνα επί Ιουστινιανού, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο.
Ανακαλύψτε τα ίχνη μιας πόλης που εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα, καθώς δεν σώζονται μεταγενέστερα οχυρωματικά ή οικοδομικά στοιχεία. Το Τηγάνι, μια στενή βραχώδης λωρίδα γης που μοιάζει με λαβή τηγανιού, απλώνεται στη θάλασσα, τρία μίλια από το Μέζαπο, και φιλοξενεί το κάστρο σε μια φυσικά οχυρή θέση πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο.
Γνωρίστε το Κάστρο Μαΐνης, όπως επικράτησε να λέγεται, καθώς πολλοί το ταυτίζουν με το ιστορικό φράγκικο κάστρο της Μεγάλης Μαΐνης (Grande Magne), που χτίστηκε το 1248 από τον Βιλεαρδουίνο σε άγνωστη σήμερα τοποθεσία στη δυτική Μάνη. Η ονομασία «Μάνη» συνδέεται άρρηκτα με αυτό το κάστρο, αποκτώντας ιδιαίτερη ιστορική σημασία.
Ωστόσο, η ταύτιση του Τηγανιού με τη Μεγάλη Μαΐνη παραμένει αβέβαιη, λόγω της απουσίας λιμανιού και φράγκικων καταλοίπων. Η ενδιάμεση θεωρία υποστηρίζει ότι το Τηγάνι ήταν η βυζαντινή Μαΐνη, ενώ η φράγκικη Grande Magne βρισκόταν αλλού. Άλλα υποψήφια κάστρα για τη Μεγάλη Μαΐνη περιλαμβάνουν το Πόρτο Κάγιο, την Κελεφά και το Κάστρο της Ωριάς αλλά και το ύψωμα που βρίσκεται το Οίτυλο που μοιάζει με κάστρο-βράχο.
Περπατήστε ανάμεσα σε ερειπωμένους πύργους, βυζαντινές εκκλησίες και λείψανα μιας νεκρόπολης με τάφους που χρονολογούνται πριν από τον 7ο αιώνα, αποκαλύπτοντας γυάλινα μυροδόχα αγγεία και κοσμήματα που σήμερα φιλοξενούνται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.
Στην αρχή του Τηγανιού, ανακαλύψτε ένα μεγάλο σπήλαιο με τρεχούμενο νερό, όπου στο ανατολικό άκρο του βρίσκεται η βυζαντινή πρωτοχριστιανική εκκλησία της Παναγίας Αγήτριας (Οδηγήτριας) του 7ου αιώνα, με τις τρεις αψίδες που μαρτυρούν την παλαιά της αίγλη. Θαυμάστε τις πολυάριθμες μικρές στέρνες, που η παράδοση τις θέλει όσες και οι μέρες του χρόνου, και αναζητήστε την τοποθεσία της αρχαίας πόλης Μέσση ή Μέσσα.
Δείτε τις σωζόμενες δεξαμενές του κάστρου και τμήματα τειχών, όπως ένα μεσαιωνικό τείχος με πύργο στα δυτικά, ένα αρχαίο τείχος με Κυκλώπεια τειχοδομία στα νοτιοδυτικά και το καλύτερα διατηρημένο Ιουστινιάνειο τμήμα στα ανατολικά.
Στη δυτική πλευρά του βράχου, οι ντόπιοι δείχνουν ένα σημάδι σαν πέταλο αλόγου, το «χαλί της βασιλοπούλας», μια ανάμνηση της θυσίας μιας Μανιατοπούλας, ακόλουθου της βυζαντινής πριγκίπισσας Άννας-Αγγελίνας Κομνηνής, η οποία αυτοκτόνησε πέφτοντας από τους βράχους αφού βοήθησε τους Μανιάτες να καταλάβουν το φρούριο.
Επισκεφθείτε το Κάστρο Τηγάνι και αφεθείτε στη γοητεία της ιστορίας, των θρύλων και της άγριας ομορφιάς της Μάνης.
Διαβάστε σχετικό άρθρο :Ο Θρύλος της πανέμορφης Βασιλοπούλας του Κάστρου.
Όμορφη Μάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου