Ανακαλύψτε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένη), ένα ιστορικό μοναστήρι στην καρδιά της Μέσα Μάνης, κοντά στο γραφικό χωριό Φραγκούλια και μόλις 6 χλμ. από τα πασίγνωστα Σπήλαια Διρού. Χτισμένο το 1079, όπως μαρτυρεί η μαρμάρινη επιγραφή στο τέμπλο, το μοναστήρι αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της βυζαντινής περιόδου.
Μάθετε για τους κτίτορες, τον μοναχό Νίκωνα και τον λαϊκό Θαλούση ή Θαλός Κονσκουνάρη, και θαυμάστε την τέχνη του γλύπτη Γεωργίου, το όνομα του οποίου επίσης αναγράφεται στην ιστορική επιγραφή.
Οι αγιογραφίες του ναού, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα επί Παλαιολόγων, κοσμούν την αψίδα του Ιερού Βήματος, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στην βυζαντινή τέχνη. Ωστόσο, οι τοιχογραφίες του ναού καλύπτουν τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, προσφέροντας μια σπάνια εικόνα της εξέλιξης της θρησκευτικής ζωγραφικής στην περιοχή.
Ο Ναός οικοδομήθηκε και διακοσμήθηκε τον 14ο αιώνα , όπως φαίνεται στη δεύτερη γραπτή επιγραφή που σώζεται στην αψίδα του ιερού. Οι εργασίες έγιναν με τη βοήθεια κληρικών επί αρχιερατείας του κυρ Νικόλαου τα έτη 1322-1323, κατά την περίοδο της συμβασιλείας των αυτοκρατόρων Αδρονίκου Γ΄Παλαιολόγου και της συζύγου του Ειρήνης.
Αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το μοναστήρι γιορτάζει με λαμπρότητα στις 15 Αυγούστου και στις 23 Αυγούστου (της «Φανερωμένης»). Η αρχιτεκτονική του ναού, αρχικά μονόχωρη με κεραμοσκεπή, εμπλουτίστηκε με προσθήκες τον 12ο αιώνα και μεταγενέστερες παρεμβάσεις.
![]() |
Ανάσταση στην Φανερωμένη |
Ανακαλύψτε την ιστορική σημασία του Καθολικού, ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και τοιχογραφίας της Παλαιολόγειας εποχής, το οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς από την καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Χαρά Κωνσταντινίδη.
Από την κτητορική επιγραφή του ναού που είναι χαραγμένη στο αρχικό μαρμάρινο τέμπλο του καθολικού, μέλη του οποίου σώζονται στην αυλή της Μονής, προκύπτει ότι είναι κτίσμα του 1079, ενώ στην επιγραφή αναφέρεται το όνομα Γεώργιος που είναι το όνομα του τεχνίτη του γλυπτού.
Μια χαραγμένη επιγραφή του 1614 μαρτυρά τη ζωή του μοναστηριού κατά τον δύσκολο αιώνα των κουρσάρων, με αναφορές στην κατανάλωση πολλών κεριών για προσευχή. Η Μονή Φανερωμένης υπήρξε πάντα φημισμένη για την προσφορά αγάπης και φιλανθρωπίας, προσφέροντας βοήθεια σε άπορους, ασθενείς, χήρες, ορφανά και φοιτητές. Από τη δεκαετία του ’80 λειτουργεί ως γυναικεία αδελφότητα.
![]() |
Εσωτερικό του Ναού |
Στο κοιμητήριο της μονής αναπαύονται ο μοναχός Γεώργιος, η μοναχή Μαριάμ (Πατρικαράκου) και η μοναχή Φιλοθέη (Αθανασάκου).
Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται τοιχογραφίες τριών διαφορετικών περιόδων, του τέλους του 11ου αιώνα, του 1322-1323 και του πρώτου μισού του 17ου αιώνα.
Επισκεφθείτε το μοναστήρι και αφεθείτε στη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το άγριο φυσικό τοπίο, η θέα στη θάλασσα, η μαγευτική ανατολή και δύση του ηλίου. Βρείτε γαλήνη και πνευματική ανάταση σε αυτό το ιερό μέρος.
Σήμερα, η Ιερά Μονή, υπαγόμενη στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης, διοικείται από επιτροπή και συνεχίζει την πλούσια ιστορία της.
Όμορφη Μάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου