Web Analytics
Γύθειο: Τότε και τώρα !!!

About Me

Γύθειο: Τότε και τώρα !!!

  


 Τι να πει και τι να πρωτοθαυμάσει ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο Γύθειο!!

Η ιστορική, δίχως άλλο, κωμόπολη του Νομού Λακωνίας αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους τουρίστες εγχώριους η μη. Η όψη του σε παραπέμπει σε νησιωτική περιοχή με τα σπίτια αμφιθεατρικά κτισμένα. Τα σοκάκια ανηφορικά γραφικά με σκαλάκια που διαβαίνοντας τα προσπερνάς εκπληκτικά νεοκλασικά στολισμένα σπίτια με μεγάλες αυλές και νησιωτικό χρώμα.

Η παραλία του Γυθείου γεμάτη με δεκάδες καλαίσθητα  ουζερί, ταβερνούλες κ.α έχει το βλέμμα της στον Λακωνικό κόλπο που στο βάθος του, κοιτάζοντας τον, βλέπεις το μαγικό  σμίλευμα ουρανού και θάλασσας δημιουργώντας σου μια εκπληκτική οπτική πανδαισία. Εκεί που χάνεται ο ορίζοντας από το βλέμμα σου υπάρχουν τα Κύθηρα, η Ελαφόνησος αλλά και πιο βαθιά τα βουνά της Κρήτης.


Στο κέντρο του Γυθείου λειτουργεί τουριστικό περίπτερο που εκτός από πληροφορίες προσφέρει πρωινό και πλούσια γεύματα. Αξίζει να επισκεφθείτε τα νεοκλασικά κτίρια του Δημαρχείου και του παρθεναγωγείου της πόλης και να ανηφορίσετε ως το μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του λόφου του Γυθείου. Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τα κτίρια του Δημαρχείου και του παρθεναγωγείου, τον Πύργο Τζαννετάκη στη νήσο Κρανάη, και να ανηφορίσεις ως το μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του λόφου της πόλης. Το δήμο διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στις πλαγιές του Ταΰγετου και προσφέρει αναρίθμητες επιλογές για πεζοπορία στα φύση και τα ορεινά χωριουδάκια του. Κοντά στην πόλη ο λόφος της Κλεισούρας προσφέρεται για πεζοπορία ως το φράγκικο Κάστρο του Πασσαβά στην κορυφή. 

Επί Τουρκοκρατίας το Γύθειο ονομαζόταν Μαραθονήσι, ενώ το σημερινό του όνομα επικράτησε μετά την Επανάσταση του 1821 και από τότε θεωρείται το μεγαλύτερο λιμάνι της Λακωνίας.Στο κτίριο του δημαρχείου, ένα κομψό κτίσμα του 19ου αιώνα που έχει σχεδιαστεί από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, φιλοξενείται η ενδιαφέρουσα Αρχαιολογική και η Βυζαντινή Συλλογή που δεν θα πρέπει να χάσετε.

Όμως πόσο διαφέρει το Γύθειο του 50΄με το σημερινό;

Κάνοντας μια πρόχειρη φωτογράφιση και συγκρίνοντας με φωτογραφίες-ρετρό της δεκαετίας 50΄-60΄ αντιληφθήκαμε ότι σε ότι αφορά την δομή και την αρχιτεκτονική του, το Γύθειο δεν έχει αλλάξει πολύ παρά την είσοδο της τεχνολογίας και γενικότερα την σύγχρονη βιομηχανική επανάσταση! Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του φρόντισαν με μια σιωπηρή, μάλλον, συνεννόηση να κρατούν ψηλά την φυσιογνωμία του όσα χρόνια και αν πέρασαν.Αυτή η τακτική βέβαια είναι και η επιτυχία τους στο να κρατούν το Γύθειο τουριστικά σε περίοπτη θέση σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας μας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο και ίσως συμφωνήσετε μαζί μας..

Γύθειο Τοτε και Τώρα

Όμορφη Μάνη

Το άρθρο διαβάστηκε: 

website hits counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια