ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Οικογένειες στη Μάνη και οι ξακουστές πατριές!!
omorfimani Αυγούστου 27, 2023
Kατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας στη Μάνη δεν υπήρχε μια ενιαία διοικητική αρχή, που να ασκεί εκτελεστική εξουσία.Μόνο τα τελευταία 45 χρόνια με το θεσμό της ηγεμονίας, δηλαδή, την παρουσία Μανιάτη Μπέη, υπήρξε υποτυπώδης αρχή. Χωρίς αμφιβολία η Μάνη αποτελούσε μια αναρχοκρατούμενη κοινωνία,που οι θεωρητικοί του αναρχισμού θα έπρεπε ιδιαίτερα να μελετήσουν.
Σημαντικές διαφορές στη Διοίκηση υπήρχαν μεταξύ της νοτιότερης και βορειότερης Μάνης.Στην τελευταία διατηρήθηκαν οι καπετανίες της περιόδου της Ενετοκρατίας 1685-1715, που ασκούσαν κάποιο έλεγχο στις ανθρώπινες πράξεις.Σε κανένα μέρος της Μάνης δεν υπήρχαν αποδεκτοί γραπτοί κανόνες άσκησης εξουσίας.Ίσχυε γενικά το δίκαιο του ισχυρότερου, ο δε τοπικός καπετάνιος φρόντιζε να διατηρεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των αντιμαχομένων οικογενειών και σπάνια επενέβαινε υπέρ της μιας ή της άλλης .Ισχύς του καπετάνιου ήταν η αναγνώριση και η ανοχή από τους πολλούς.
Αφού δεν ίσχυαν νόμοι και δεν υπήρχε εκτελεστική εξουσία, όλοι οι εξ αίματος συγγενείς παρέμεναν ενωμένοι, ώστε κάθε οικογένεια να αποτελεί μια ιδιαίτερη κοινωνική μονάδα. Τα δίκαια κάθε μέλους υπεράσπιζε το σύνολον των συγγενών.Οι πράξεις ενός εκάστου μέλους αντανακλούσαν σε όλη την οικογένεια, η οποία ήταν συνολικά υπεύθυνη για κάθε ενέργεια των μελών της.
Η οικογένεια αυτοδιοικείτο από το γέροντα που ήταν ο αρχηγός της και απολάμβανε το σεβασμό και την υπακοή όλων των μελών.Όταν η οικογένεια είχε πολλούς κλάδους, αναδείκνυε κάθε ένας από αυτούς το γέροντα του και το σύνολο των γερόντων της πατριάς συγκροτούσε συμβούλιο, τη γεροντική.Ο γέροντας που είχε την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των ομοίων του στην οικογένεια ονομαζόταν πρωτόγερος.Στην γεροντική αποφασίζονταν οι φιλίες και οι αντιπαλότητες με τις άλλες οικογένειες, οι γάμοι των νέων της γενιάς και εκλέγονταν οι νέοι συμπέθεροι.Η γεροντική αποφάσιζε για το «δικιωμό», δηλαδή την έναρξη της αντεκδίκησης, την «τρέβα», που ήταν ένα είδος ανακωχής , ή τη συμφιλίωση των οικογενειών.
Φωτό " Εικονοβίβλος" Γ.Βουρλίτης |
Φιλικές μεταξύ τους οικογένειες, που τους συνέδεαν συγγένειες από γάμους ή κουμπαριές, ήταν ενωμένες σε «συντροφίες».Μερικές φορές ένας πόλεμος μεταξύ δύο οικογενειών γενικεύονταν στις συντροφίες.
Φαίνεται ότι στα χρόνια της πρώτης τουρκοκρατίας υπήρξαν δυο μεγάλες συντροφίες.Οι κεφαλές τους ζούσαν στο Οίτυλο και ήταν οι πατριές των Γιατρών-Μεδίκων και των Στεφανόπουλων. Το 1612 ο Θεόδωρος Στεφανόπουλος έγραψε χαρακτηριστικά σε επιστολή του «Σας γράφω μαζί με τους αδελφούς μου, συγγενείς μου και όλους τους συντρόφους μας….».
Όταν το 1670 χτίστηκαν από τους Τούρκους τα κάστρα της Κελεφάς και της Ζαρνάτας, μετανάστευσαν πολλοί Μανιάτες και σχηματίστηκαν δύο κυρίως ρεύματα, ένα για τη συντροφία των Γιατρών-Μεδίκων που εγκαταστάθηκε στην Τοσκάνη της Ιταλίας και ένα δεύτερο των Στεφανόπουλων που πήγε στην Κορσική.Στα επόμενα χρόνια περιορίστηκε ο ρόλος των πατριών του Οιτύλου.
Φωτό " Εικονοβίβλος" Γ.Βουρλίτης |
Από έγγραφα που υπάρχουν της πρώτης τουρκοκρατίας (1460-1685) οι πιο σημαντικές πατριές μετά τους Γιατρούς-Μέδικους και τους Στεφανόπουλους ήταν των Κοσμάδων στη Βάθεια, των Κοντοστβλών στον Κούνο , Δρυ και Καρυούπολη, των Νίκλων στην Κοίτα και τα γύρω χωριά , του Φωκά, του Μαλεβρή και του Τριγονά στις ομώνυμες περιοχές, του Αλευρά στο Οίτυλο, του Κατήφαρη στο Ζυγό, του Πούβαλου στη Ζαρνάτα κ.α.
Κάθε οικογένεια για να αυξήσει την επιρροή της φρόντιζε να δημιουργεί «συντρόφους» από μικρότερες οικογένειες.Άλλοτε δέχονταν νύφες και γαμπρούς από άλλες οικογένειες και άλλοτε έστελναν σε άλλους τόπους γαμπρούς και νύφες και μερικές φορές σχηματίζονταν «παροικίες» των μεγάλων οικογενειών.Όταν μια οικογένεια είχε διαφορές με κάποια γειτονική της, καλούσε εμπειροπόλεμα μέλη μιας μεγάλης γενιάς να εγκατασταθούν κοντά της και τους παραχωρούσε κτήματα.Αυτό διευκόλυνε το δημογραφικό πρόβλημα των μεγάλων οικογενειών της Μάνης. Αναφέρεται ότι οι Γιατροί-Μέδικοι από το Οίτυλο εγκαταστάθηκαν στη Μηλιά και από αυτούς κατάγονται οι Κυβέλοι, οι Ξανθάκηδες, οι Ιατροί κ.α. Στη Λάγια έζησε ο γιατρός Παπαδάκης και οι Δεκουλιάνοι που θεωρούνται ότι προέρχονται από τους Γιατρούς του Οιτύλου. Ακόμη είναι πιθανόν ότι την ίδια καταγωγή έχουν και οι Γιατράκηδες που ήταν εγκατεστημένοι στα Γιατραίϊκα των Τσερίων της Έξω Μάνης.
Όταν η συγγένεια απομακρυνόταν επειδή τα συμφέροντα των κλάδων της πατριάς συγκρούονταν , συνήθως για λόγους δημογραφικούς , ήταν δυνατόν η οικογένεια να διασπαστεί και να αρχίσουν τα μεταξύ τους φονικά.Ο Άγγλος περιηγητής Leake, που επισκέφθηκε τη Μάνη το 1805, πληροφορήθηκε ότι στη Βάθεια , που κατοικούσε η οικογένεια Κοσμά, δύο κλάδοι της άρχισαν τον μεταξύ τους μακροχρόνιο πόλεμο και σε διάστημα 40 ετών είχαν σκοτωθεί 100 άτομα, που σημαίνει ότι κανείς από τους άνδρες του τόπου δεν γέρασε για να πεθάνει από το φυσικό θάνατο των γερατειών.
Στη δεύτερη τουρκοκρατία, οι οικογένειες που έμειναν ήταν από τους Γιατριάνους-Μέδικους οι Ραζελιάνοι, οι Τζαχουτιάνοι και οι Κακασαγγιάνοι. Από τους Στεφανοπουλιάνους προήλθαν οι Στεφανιάνοι, οι Φάλτσοι και οι Νοβακιάνοι.Στην Κοίτα οι Νικλιάνοι διατήρησαν την ενότητα τους και μετά την απελευθέρωση, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιβληθούν στη Μέσα Μάνη.Ισχυρότερες οικογένειες ήταν οι Μαυρομιχαλαίοι , που λέγεται ότι και αυτοί είναι κλάδος των Γιατρών-Μεδίκων του Οιτύλου, οι Γρηγοράκηδες, οι Φωκάδες-Καβαλιεράκηδες-Κοσονιάνοι, οι Τρουπάκηδες-Μούρτζινοι που θεωρούνται ότι προέρχονται από τους Παλαιολόγους.Από τους Κουτηφαριάνους προέκυψαν , εκτός από τους ομώνυμους , οι Χρηστέοι, οι Καπετανάκηδες, οι Κουμουνδουράκηδες κ.α, οι Κυβέλοι που προέρχονται από τους Γιατριάνους του Οιτύλου, οι Δουράκηδες, οι Βενετσάκηδες κ.α.
Και κάτι τελευταίο:
Αποτελεί πλάνη να διακρίνονται οι Μανιάτες στους «ευγενείς», που δήθεν ήταν οι Νικλιάνοι και στους κοινούς θνητούς τους «αχαμνόμερους», στους οποίους ανήκαν όλοι οι άλλοι. Στην πραγματικότητα ήταν οι «σοϊλήδες» ή «μεγαλογενήτες» , που ανήκαν σε μεγάλες πατριές και είχαν μεγάλη ισχύ και μεταξύ των σοϊλήδων ήταν και οι Νικλιάνοι.Οι τελευταίοι διατήρησαν την ενότητα τους και μετά την απελευθέρωση και έτσι μονοπώλησαν, κατά κάποιο τρόπο , την ισχύ στον τόπο τους.
Όσοι δυσκολεύονται να απορρίψουν την λαθεμένη πληροφορία που επικρατεί πολλά χρόνια, μπορούν να αναλογισθούν ότι κανείς από τους Μπέηδες της Μάνης δεν ήταν Νικλιάνος.Ακόμη ότι στην επανάσταση του 1821 διαδραμάτισαν δευτερεύοντα ρόλο ή τουλάχιστον δεν διακρίθηκαν σε σημαντικές θέσεις συγκριτικά με τους άλλους Μανιάτες οπλαρχηγούς.Κατά την επανάσταση οι τρεις μεγάλες πατριές ήταν οι Μαυρομιχαλαίοι, οι Γρηγοράκηδες και οι Τρουπάκηδες-Μούρτζινοι και ακολουθούσαν πολλά ακόμη ονόματα μέχρι να φθάσουμε στους Νικλιάνους.Τέλος μετά την απελευθέρωση δεν διεκδίκησαν διακεκριμένες θέσεις στην πολιτική ή στη στρατιωτική ιεραρχία και περιορίστηκαν στα δημαρχιακά αξιώματα.
Για την Όμορφη Μάνη
Related posts
ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ
ΕΞΩ ΜΑΝΗ
ΚΑΤΩ ΜΑΝΗ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΡΕΤΡΟ
Έχετε δει ποτέ την Μάνη να ζωντανεύει; Ρετρό φωτογραφίες σε κίνηση!(Βίντεο)
Το Νοικοκυριό της Γιαγιάς στην Παλιά Μάνη: Μαθήματα Απλότητας και Αποτελεσματικότητας
Πικάντικες Ιστορίες και Παροιμίες της Μάνης: Μια Ματιά στην Παράδοση και την Ζωή
Οι Στέρνες της Μάνης: Ψίθυροι του Χρόνου
Μάνη: " Το μάζεμα της ελιάς στο χωράφι".
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Άγιος Γεώργιος Μακρύναρου: Η Παράδοση Ζωντανεύει στην Καρδιά της Μάνης
Θέλεις να μάθεις την ιστορία της Μάνης; Άρχισε από τα επώνυμα!
Μάνη: Ένα "Πολεμικό Σχολείο" και τα Πρώτα Φώτα της Γραφής
Όταν η Πέτρα Γέννησε τη Γνώση: Η Ανέγερση του Εμβληματικού Σχολείου της Αρεόπολης.
Πάσχα στη Μάνη: Άρωμα Ψητού Αρνιού, Κόκκινων Αυγών και Γαλατόπιττας - Μια Παράδοση Αιώνων
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Λυμπεράκης Γερακάρης: Η Ζωή ενός Πειρατή και η Επιρροή του στη Μάνη και την Κορσική
Από την Κοίτα στο Βαλτέτσι: Η Ανιδιοτελής Προσφορά του Ιωάννη Λιαράκου στην Επανάσταση του 1821
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η Μύηση στην Αιώνια Σταρ και τα Κρυμμένα Μυστικά της Μάνης
«Η Μητέρα μου». Γιώργος Φτέρης
Η "Γη της Μάνης" με το βλέμμα των Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου!!
ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Κατσικάκι γιαχνί με μακαρόνια (πανηγυριώτικο).
Μαγευτική Μάνη: Ταξίδι σε Τοπία Αντιθέσεων & Παραδοσιακές Γεύσεις (Πυργόσπιτα, Ακροταίναρο, Σπάκα)
Από την Καρδιά της Μάνης στο Πασχαλινό σας Τραπέζι: Μαγειρίτσα με Άρωμα Μάραθου
Ψωμιά Πάσχα στην Μάνη.Πασχαλινά Ήθη και Έθιμα του τόπου.
Παραδοσιακές Συνταγές Μεσσηνίας & Μάνης: Ένα Γαστρονομικό Ταξίδι
ad space
Most Popular
ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: "ΌΜΟΡΦΗ ΜΑΝΗ"
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Μάνη: " Η Κοίμηση της Θεοτόκου"
( Στην φωτό Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωρίο Λάγια)Το έθιμο της «ακολουθίας του Επιτ...
Μάνη:".....Ανεμογεννητριών συνέχεια"!!
Την πορεία προς τα.. βουνά της Μάνης, των φορτωμένων φορτηγών με κολώνε...
Η Μάνη τίμησε υπερήφανα την ιστορική 17η Μαρτίου 1821
Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης κορυφώθηκαν την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025...
Έκθεση φωτογραφίας “Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος” της Τζένης Λυκουρέζου και του Ανδρέα Ζαχαράτου
Ο χώρος τέχνης Α49 παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση της Τζένης Λυκουρέζου και του Α...
H Betsson στην Αρεόπολη : Ένα Ταξίδι Ζωής και Προσφοράς στην Ελληνική Επαρχία
Αναζητάτε ιστορίες που συγκινούν και προσφέρουν ελπίδα; Θέλετε να δείτε την Ελλάδα μ...
random posts
Μάνη: Ένα "Πολεμικό Σχολείο" και τα Πρώτα Φώτα της Γραφής
Στα χρόνια των αδιάκοπων αγώνων της Μάνης ενάντια στην Οθωμανική...
Μαγευτική Μάνη: Ταξίδι σε Τοπία Αντιθέσεων & Παραδοσιακές Γεύσεις (Πυργόσπιτα, Ακροταίναρο, Σπάκα)
Ανακαλύψτε τη Μάνη: Ένας τόπος αντιθέσεων και αιώνι...
Όταν η Πέτρα Γέννησε τη Γνώση: Η Ανέγερση του Εμβληματικού Σχολείου της Αρεόπολης.
Φανταστείτε τα μανιατόπουλα, παιδιά μεγαλωμένα στην...
Από την Κοίτα στο Βαλτέτσι: Η Ανιδιοτελής Προσφορά του Ιωάννη Λιαράκου στην Επανάσταση του 1821
Ανακαλύψτε την συγκλονιστική ιστορία του Ιωάννη Λια...
Πάσχα στη Μάνη: Άρωμα Ψητού Αρνιού, Κόκκινων Αυγών και Γαλατόπιττας - Μια Παράδοση Αιώνων
Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση και τα μοναδικά έθιμα του...
ΒΙΝΤΕΟ
Popular Posts
- recent comments
- recent posts
recent comments
recent posts
Λυμπεράκης Γερακάρης: Η Ζωή ενός Πειρατή και η Επιρροή του στη Μάνη και την Κορσική
Κατσικάκι γιαχνί με μακαρόνια (πανηγυριώτικο).
Άγιος Γεώργιος Μακρύναρου: Η Παράδοση Ζωντανεύει στην Καρδιά της Μάνης
Από τις Νεράιδες στην Επανάσταση: Η Συναρπαστική Ιστορία των Μαυρομιχαλαίων της Μάνης
Μονή Ντεκούλου: Εκεί όπου η Ιστορία της Μάνης ψιθυρίζει στις Τοιχογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια: