Web Analytics
Σκαλτσοτιάνικα--Λούτσα-Αλεπού: " Πάνω στον όρμο της Τευθρώνης με θέα τον Κότρωνα"!!

About Me

Σκαλτσοτιάνικα--Λούτσα-Αλεπού: " Πάνω στον όρμο της Τευθρώνης με θέα τον Κότρωνα"!!

 


   Στον ιστορικό όρμο της Τευθρώνης, πάνω από το σημερινό Κότρωνα, υπάρχουν τρία χωριά-τα Σκαλτσοτιάνικα, η Λούτσα και η Αλεπού. Τα δυο πρώτα ζωντανά ακόμα, επιμένουν να αντιστέκονται πληθυσμιακά σε εποχές ενάντιες.

Τα Σκαλτσοτιάνικα αναφέρονται μάλιστα από το 1618 στον γνωστό κατάλογο που συντάχθηκε στις διαπραγματεύσεις του Δούκα του Νέβερ με τους Μανιάτες (πρώτο γραπτό ντοκουμέντο πληροφοριών για τον πληθυσμό και τους οικισμούς όλης της Μάνης), Το όνομα του έχει σίγουρα προέλθει από το οικογενειακό επώνυμο Σκάλκος που συναντάται τώρα στο χωριό Πύρριχος (Κάβαλος) της Ανατολικής Μέσα Μάνης.

Στην περιοχή του οικισμού των Σκαλκοτσιάνικων υπάρχουν υπολείμματα παλιομανιάτικου οικισμού (τα γνωστά ως Παλαιοχώρες)-μην ξεχνάμε πως στην ευρύτερη περιοχή ήταν "απλωμένη" η ακμάζουσα Τευθρώνη των Ελευθερολακώνων -καθώς και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου (13ου αιώνα) στη θέση Κακομάχι. Στις νεότερες απογραφές, το 1844 μένουν στα Σκαλτσοτιάνικα 121 ψυχές, το 1907 98 και τώρα ερήμωση με ελάχιστους κατοίκους.

Γνωστές οικογένειες του χωριού οι : Κουρεβέσης, Κάρκαλης-Καρκαλάκος, Κουτουλάκος κ.α, ενώ στην επίσης ζωντανή γειτονική Λούτσα οι Δημητράκος, Μωράκος κ.α Και οι δυο αυτοί οικισμοί , στη σκιά του Κότρωνα, τα τελευταία χρόνια εξωραϊζονται με καλύτερους δρόμους και άλλες παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων. Και βέβαια οι κάτοικοι τους ασχολούνται κυρίως με γεωργία και κτηνοτροφία.

Μια σύντομη αναφορά στην Αλεπού , στο μικρό χωριό μιας μεγάλης , ιστορικής οικογένειας της Μάνης, των Δεμεστιχαίων.


Οι συντοπίτες μας έχουν να λένε ότι σε ένα γάμο κάποιου αξιωματικού Δεμέστιχα πριν αρκετά χρόνια ήταν παρόντες με στολή (των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων Ευελπίδων , Δοκίμων Ικάρων ) κάπου 50 μέλη της ίδιας οικογένειας.Η στρατιωτική παράδοση των Δεμεστιχαίων χάνεται στα Βυζαντινά χρόνια , όταν ο πρόγονος της σημερινής οικογένειας έφερε το αξίωμα του " Δομέστιχου" , ο οποίος σήμαινε τον Επιτελάρχη του Αυτοκράτορα (αξίωμα λαϊκό και θρησκευτικό-Μέγας Δομέστιχος" ονομάζονταν κάποτε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας). Αυτό το λαμπρό αξίωμα με το κύλισμα του χρόνου , την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως και την εγκατάσταση στη Μάνη, έγινε κατά παραφθορά Δεμέστιχας. Και φυσικά εξηγείται η κατά μακρά οικογενειακή παράδοση και η κλίση προς τα στρατιωτικά αξιώματα.

Η αρχική εγκατάσταση της επιφανούς και ένδοξης βυζαντινής οικογένειας έγινε στην αρχαία Καινήπολη-τα σημερινά Άλικα της Μέσα Μάνης και μετά δύο αιώνες στην ευρεία περιοχή της Ανατολικής ,Μάνης , για να φτάσει σήμερα να έχει κλάδους τόσο στη Μάνη (Ρηγανοχώρα, Σκουτάρι, Παγανέα, Μαυροβούνι, Γύθειο...) όσο και σε άλλες εποχές.

Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:



website counter code

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια