Web Analytics
Χειμάρα: " Πανέμορφο , παραδοσιακό χωριό στην Ανατολική Μάνη"!!

About Me

Χειμάρα: " Πανέμορφο , παραδοσιακό χωριό στην Ανατολική Μάνη"!!

 


Η Χειμάρα αγναντεύει αγέρωχη τον ιστορικό όρμο της αρχαίας Τευθρώνης , το σημερινό Κότρωνα και τα γύρω πυργοχώρια. Αναφέρεται για πρώτη φορά -με βάση την Πανεπιστημιακή έρευνα  Κ. Κόμη-στο σημειωματάριο του Λαγειάτη πρακτικού γιατρού Παπαδάκη (1715) και ακολούθως στο ιστορικό στιχούργημα του Νικήτας Νηφάκης σαν "χωριό που λάμπει σαν φεγγάρι".

Κάτω όμως από το χωριό στο ρέμα , στη θέση Βλίστικο , όπου και η φυσική βρύση της Χειμάρας καθώς και παλαιά εκκλησία, υπάρχουν υπολείμματα παλαιομανιάτικου οικισμού (Παλιόχωρα) που αναφέρεται σε κατάλογο της εποχής του Δούκα του Νέβερ (1618).Στον ίδιο κατάλογο αναφέρεται και ο κοντινός Μαύριανος , επίσης ερειπωμένος σήμερα, παλαιομανιάτικος (μεγαλιθικός) οικισμός. Άρα, η ευρύτερη περιοχή της Χειμάρας κατοικείται από πολλούς-πολλούς αιώνες.

Το όνομα της προβληματίζει και για τη σχέση του χωριού με την ιστορική , όσο και ανυπότακτη Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου. Η ομοιότητα είναι εκπληκτική σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική , στο φρόνημα και στα μοιρολόγια.

  Οι πρώτοι οικιστές της δικής μας Χειμάρας λέγεται πως ήταν τρεις Μανιάτες φίλοι πολεμιστές, ο Χασάκης, ο Ζερβόγιαννης και ο Ταβουλάρης-απ΄τους τρεις αυτούς γενάρχες προέρχονται οι σημερινές οικογένειες του χωριού , όπως οι : Μιχαλαντάκος, Θωμάκος, Γουλάκος, Στεφανάκος, Αλεβιζάκος, Κουρσαράκος, Φωτάκος, Λεκκαράκος κ.α).

Εκκλησίες -μνημεία της είναι: Ο Άγιος Νικόλαος , το καθολικό του χωριού , δίπλα στον κεντρικό δρόμο (στην πλατεία του σχολείου και της παλιάς μουριάς), με ωραίο καμπαναριό και τρούλο αλλά και πολλές ανάγλυφες παραστάσεις. Επίσης η Αγία Βαρβάρα (παλαιά εκκλησία σταυροειδής με τρούλο και ωραίες τοιχογραφίες) και η Παναγία η (Ε)ννιάμερη δίπλα στη βρύση του Βλίστικου (με τοιχογραφίες επίσης), που λειτουργείται στις 23 Αυγούστου.

Για φωτογραφικό υλικό που αφορά την Χειμάρα πατήστε εδώ:Οι Μανιάτες είναι παντού

Υδρεύεται από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας του Ανατολικού Ταϋγέτου , σε επέκταση του κεντρικού δρόμου που έρχεται από Αρεόπολη. Το Δημοτικό Σχολείο της Χειμάρας έχει κλείσει εδώ και 25 χρόνια..

(Με πηγές από την Μάνη Ταξιδιωτικές Διαδρομές σε εκδόσεις Μανιάτικη Αλληλεγγύη)

Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


website counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια