ΟΜΟΡΦΗ ΜΑΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πίτα Τραβηχτή Μάνης!! Φτιάξτε την και απολαύστε την!!
omorfimani Μαΐου 22, 2021
Καλή η ιστορία του τόπου που ονομάζεται Μάνη και για την οποία υπάρχουν χιλιάδες τιμητικές αναφορές από ειδικούς και μη , αλλά μιλώντας για τον ιδιότροπο και συνάμα πανέμορφο τόπο, φρόνιμο είναι να προσθέτουμε και τις γαστρονομικές απολαύσεις της περιοχής που παραμένουν ακόμα,ασχέτως αν οι εμπνευστές τους έχουν πλέον αποδημήσει εις Κύριον!! Για καλή μας τύχη οι απόγονοι αυτών , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η γιαγιά μας , η θεία μας, ή ακόμα και η μητέρα μας, ζώντας δίπλα τους, έχουν φέρει στο σήμερα μαζί με τις θρυλικές ιστορίες , τα ήθη και έθιμα τους...... και τις συνταγές τους!!
Αλήθεια ποιός από εμάς επισκεπτόμενος την Μάνη δεν έχει δοκιμάσει Πίτα τραβηχτή με τυρί; Στο πανέμορφο Γύθειο δε, την προσφέρουν και με σουβλάκι καλαμάκι!!
Για τους μη γνωρίζοντες η πίτα τραβηχτή σερβίρεται κυρίως για πρωϊνό αντί του γνωστού τόστ!! Η τιμή της είναι πολύ προσιτή (2,5 περίπου ευρώ με τυρί σκέτο) και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας στην επιθυμία του για ένα καλό κολατσιό!!
Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται ,ώστε αφενός να μην μας λείπει ποτέ και αφετέρου να εκπλήξουμε τους τυχόν επισκέπτες φτιάχνοντας τους ένα πρωτότυπο και, πιστέψτε μας, νόστιμο πρωϊνό!!!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι * 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
προζύμι όσο ένα καρύδι *λίγο αλάτι
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο * ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
Κρησαρίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε την ξερή μαγιά. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνουμε εναλλάξ ζεστό νερό και αλεύρι και φτιάχνουμε την ζύμη. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να μην κολλάνε και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη ανέβει βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθήσει.
Κόβουμε κομμάτια όσο ένα μεγάλο μανταρίνι , το πλάθουμε μπαστουνάκια, τα τραβάμε με τα δάχτυλα μας να πάρουν μακρόστενο σχήμα και τα ακουμπάμε σε βαμβακερή πετσέτα.
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και όταν κάψει τηγανίζουμε τις πίτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται με ντόπιο τυρί, μέλι ή ζάχαρη.
Εμείς απλά να σας ευχηθούμε....
Καλή σας όρεξη!!!
Πηγή : "Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη" Ελένη Τζικάκου . Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιαννης
Related posts

ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ
ΕΞΩ ΜΑΝΗ
ΚΑΤΩ ΜΑΝΗ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
ΡΕΤΡΟ
Έχετε δει ποτέ την Μάνη να ζωντανεύει; Ρετρό φωτογραφίες σε κίνηση!(Βίντεο)
Το Νοικοκυριό της Γιαγιάς στην Παλιά Μάνη: Μαθήματα Απλότητας και Αποτελεσματικότητας
Πικάντικες Ιστορίες και Παροιμίες της Μάνης: Μια Ματιά στην Παράδοση και την Ζωή
Οι Στέρνες της Μάνης: Ψίθυροι του Χρόνου
Μάνη: " Το μάζεμα της ελιάς στο χωράφι".
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Άγιος Γεώργιος Μακρύναρου: Η Παράδοση Ζωντανεύει στην Καρδιά της Μάνης
Θέλεις να μάθεις την ιστορία της Μάνης; Άρχισε από τα επώνυμα!
Μάνη: Ένα "Πολεμικό Σχολείο" και τα Πρώτα Φώτα της Γραφής
Όταν η Πέτρα Γέννησε τη Γνώση: Η Ανέγερση του Εμβληματικού Σχολείου της Αρεόπολης.
Πάσχα στη Μάνη: Άρωμα Ψητού Αρνιού, Κόκκινων Αυγών και Γαλατόπιττας - Μια Παράδοση Αιώνων
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Λυμπεράκης Γερακάρης: Η Ζωή ενός Πειρατή και η Επιρροή του στη Μάνη και την Κορσική
Από την Κοίτα στο Βαλτέτσι: Η Ανιδιοτελής Προσφορά του Ιωάννη Λιαράκου στην Επανάσταση του 1821
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η Μύηση στην Αιώνια Σταρ και τα Κρυμμένα Μυστικά της Μάνης
«Η Μητέρα μου». Γιώργος Φτέρης
Η "Γη της Μάνης" με το βλέμμα των Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου!!
ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Κατσικάκι γιαχνί με μακαρόνια (πανηγυριώτικο).
Μαγευτική Μάνη: Ταξίδι σε Τοπία Αντιθέσεων & Παραδοσιακές Γεύσεις (Πυργόσπιτα, Ακροταίναρο, Σπάκα)
Από την Καρδιά της Μάνης στο Πασχαλινό σας Τραπέζι: Μαγειρίτσα με Άρωμα Μάραθου
Ψωμιά Πάσχα στην Μάνη.Πασχαλινά Ήθη και Έθιμα του τόπου.
Παραδοσιακές Συνταγές Μεσσηνίας & Μάνης: Ένα Γαστρονομικό Ταξίδι
ad space
Most Popular
ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: "ΌΜΟΡΦΗ ΜΑΝΗ"
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Μάνη:".....Ανεμογεννητριών συνέχεια"!!
Την πορεία προς τα.. βουνά της Μάνης, των φορτωμένων φορτηγών με κολώνε...
Η Μάνη τίμησε υπερήφανα την ιστορική 17η Μαρτίου 1821
Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης κορυφώθηκαν την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025...
Έκθεση φωτογραφίας “Καλαβρία Μάνη, Εγγύς Κόσμος” της Τζένης Λυκουρέζου και του Ανδρέα Ζαχαράτου
Ο χώρος τέχνης Α49 παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση της Τζένης Λυκουρέζου και του Α...
H Betsson στην Αρεόπολη : Ένα Ταξίδι Ζωής και Προσφοράς στην Ελληνική Επαρχία
Αναζητάτε ιστορίες που συγκινούν και προσφέρουν ελπίδα; Θέλετε να δείτε την Ελλάδα μ...
Κάλεσμα συμμετοχής στη 13η «Γιορτή Άνοιξης» στο Γύθειο
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης υποδέχεται την άνοιξη διοργανώνοντας για 13η συνεχόμενη χρο...
random posts
Πασχαλινή Μαγεία στη Μάνη: Ένα Ταξίδι Παράδοσης και Κατάνυξης
Ανακαλύψτε τη μαγευτική Μάνη το Πάσχα και ζήστε μια...
Νικολός Σάσσαρης: Ο Μονόφθαλμος Πειρατής της Μάνης που Έμεινε Θρύλος
Γνωρίστε τον Νικολό Σάσσαρη, έναν αινιγματικό Μανιάτη πει...
Από την Καρδιά της Μάνης στο Πασχαλινό σας Τραπέζι: Μαγειρίτσα με Άρωμα Μάραθου
Το Πάσχα στη Μάνη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, καθώς οι λιγοσ...
Ψωμιά Πάσχα στην Μάνη.Πασχαλινά Ήθη και Έθιμα του τόπου.
Στην Παλιά Μάνη κατά τις ημέρες του Πάσχα διατηρούνταν ήθη...
Άγιος Νίκων ο «Μετανοείτε»: Ο Φωτιστής της Μάνης - Ένα Πνευματικό Φως που Διαρκεί
Ανακαλύψτε την πνευματική κληρονομιά του Αγίου Νίκωνος του «Μετα...
ΒΙΝΤΕΟ
Popular Posts
- recent comments
- recent posts
recent comments
recent posts
Κάλεσμα συμμετοχής στη 13η «Γιορτή Άνοιξης» στο Γύθειο
Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλιστής στην Κέρια Μάνης: Ένα Βυζαντινό Κειμήλιο Ανάμεσα στην Αρχαιότητα
Λυμπεράκης Γερακάρης: Η Ζωή ενός Πειρατή και η Επιρροή του στη Μάνη και την Κορσική
Κατσικάκι γιαχνί με μακαρόνια (πανηγυριώτικο).
Άγιος Γεώργιος Μακρύναρου: Η Παράδοση Ζωντανεύει στην Καρδιά της Μάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια: