Web Analytics
Πίτα Τραβηχτή Μάνης!! Φτιάξτε την και απολαύστε την!!

About Me

Πίτα Τραβηχτή Μάνης!! Φτιάξτε την και απολαύστε την!!

 


Καλή η ιστορία του τόπου που ονομάζεται Μάνη και για την οποία υπάρχουν χιλιάδες τιμητικές  αναφορές από ειδικούς και μη , αλλά μιλώντας για τον ιδιότροπο και συνάμα πανέμορφο τόπο, φρόνιμο  είναι να προσθέτουμε και τις γαστρονομικές απολαύσεις της περιοχής που παραμένουν ακόμα,ασχέτως αν οι εμπνευστές τους έχουν πλέον

αποδημήσει εις Κύριον!! Για καλή μας τύχη οι απόγονοι αυτών , που στην προκειμένη περίπτωση είναι η γιαγιά μας , η θεία μας, ή ακόμα και η μητέρα μας, ζώντας δίπλα τους, έχουν φέρει στο σήμερα μαζί με τις θρυλικές ιστορίες , τα ήθη και έθιμα τους...... και τις συνταγές τους!!

Αλήθεια ποιός από εμάς επισκεπτόμενος την Μάνη δεν έχει δοκιμάσει Πίτα τραβηχτή με τυρί; Στο πανέμορφο Γύθειο δε, την προσφέρουν και με σουβλάκι καλαμάκι!!

Για τους μη γνωρίζοντες η πίτα τραβηχτή σερβίρεται κυρίως για πρωϊνό αντί του γνωστού τόστ!! Η τιμή της είναι πολύ προσιτή (2,5 περίπου ευρώ με τυρί σκέτο) και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας στην επιθυμία του για ένα καλό κολατσιό!!

Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνεται ,ώστε αφενός να  μην μας λείπει ποτέ και αφετέρου να εκπλήξουμε τους τυχόν επισκέπτες φτιάχνοντας τους ένα πρωτότυπο και, πιστέψτε μας, νόστιμο πρωϊνό!!!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι * 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά

προζύμι όσο ένα καρύδι *λίγο αλάτι

1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο * ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)

Κρησαρίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε την ξερή μαγιά. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το προζύμι αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνουμε εναλλάξ ζεστό νερό και αλεύρι και φτιάχνουμε την ζύμη. Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας για να μην κολλάνε και συνεχίζουμε το ζύμωμα για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη.

Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν η ζύμη ανέβει βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθήσει.

Κόβουμε κομμάτια όσο ένα μεγάλο μανταρίνι , το πλάθουμε μπαστουνάκια, τα τραβάμε με τα δάχτυλα μας να πάρουν μακρόστενο σχήμα και τα ακουμπάμε σε βαμβακερή πετσέτα.

Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και όταν κάψει τηγανίζουμε τις πίτες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρονται με ντόπιο τυρί, μέλι ή ζάχαρη.

Εμείς απλά να σας ευχηθούμε....

Καλή σας όρεξη!!!

Πηγή : "Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη" Ελένη Τζικάκου . Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη. Γ.Π.Δημακόγιαννης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια