Web Analytics
Ο Φούρνος της Μηλιάς στην Αρεόπολη.

About Me

Ο Φούρνος της Μηλιάς στην Αρεόπολη.



 Κείμενα-Φώτο : Όμορφη Μάνη

Περνώντας από τα στενά πέτρινα , γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης της Αρεόπολης που ακολουθώντας τα  σε οδηγούν στην πλατεία της Επανάστασης 17 Μαρτίου 1821 και στην ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών, οι εξαίσιες οσμές οι οποίες ευωδιάζουν υπέροχα όλο  τον χώρο είναι αυτές που σε προκαλούν και σε προσκαλούν ώστε να επισκεφθείς τον παραδοσιακό Φούρνο της Μηλιάς.



Ο Φούρνος της Μηλιάς .Φώτο Όμορφη Μάνη

Ο Φούρνος της Μηλιάς λέγεται ότι ίσως είναι ο παλαιότερος φούρνος ολόκληρης της Πελοποννήσου αφού η λειτουργία του ξεπερνά τα 150 με 180 χρόνια.Μπαίνοντας στον φούρνο και αφού προσπερνάς στην είσοδο του ένα πανέμορφο πηγάδι στολισμένο με υπέροχες πρασιές και γλάστρες με εξωτικά λουλούδια , αμέσως η αίσθηση της οσμής σε γαργαλάει από τις διάφορες λιχουδιές που απλώνονται τριγύρω σου. Μανιάτικες τηγανίδες,κουλούρια προζυμιού , παραδοσιακά πελώρια ψωμιά με προζύμι ή ακόμα και κρεμυδοπίταρα , σκορδουλιέρες αλλά και λαλάγκια και ζεστό ζυμωτό ψωμί, είναι λίγα μόνο από τα υπέροχα αγαθά που διακρίνεις με την πρώτη ματιά.



Ό Φούρνος της Μηλιάς .Φώτο Όμορφη Μάνη

Στην όμορφη κουβεντούλα που είχαμε με τον γιό της Μηλιάς ,τον αυθεντικό και σε εμφάνιση μανιάτη Γιώργο Τσατσούλη , μας ανέφερε ότι ο φούρνος έχει αλλάξει χέρια όλα τα χρόνια της λειτουργίας του τρεις φορές έως ότου καταλήξει στην Μηλιά ή Μηλίτσα.

" Η κυρά Μηλιά είναι λίγος καιρός που ταξίδεψε στην γειτονιά των Αγγέλων!! Και από εκεί όμως βλέπει και αφουγκράζεται τα όσα συμβαίνουν στον φούρνο της αλλά και δίνει την ευχή της για πρόοδο και ευημερία στα παιδιά και στα εγγόνια της"

Ο Φούρνος της Μηλιάς πέραν των γευστικών απολαύσεων είναι στολισμένος στους τοίχους και στα ράφια του  από διάφορα  εργαλεία-αντίκες τα οποία χρησίμευαν κατά τα παλαιότερα χρόνια για την λειτουργία του.

Όπως και να το δούμε ο Φούρνος της Μηλιάς είναι άμεσα συνυφασμένος με την ιστορία της Αρεόπολης και οποιοσδήποτε έρθει στην πανέμορφη αυτή πόλη, δεν θα πρέπει να αγνοήσει την επίσκεψη στον φούρνο -μουσείο κατά την άποψη μας όπως είναι ο παραδοσιακός αυτός φούρνος.



Εμείς δεν μένει παρά να ευχαριστήσουμε τον Γιώργο Τσατσούλη για τις πληροφορίες που μας έδωσε αλλά και τις φωτογραφίες που μας επέτρεψε να βγάλουμε.

Για την Όμορφη Μάνη

Προβολές


hit counter html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια