Web Analytics
Κάμπος Αβίας: "Ιστορικός και επιβλητικός"!!

About Me

Κάμπος Αβίας: "Ιστορικός και επιβλητικός"!!

  


 Ο οικισμός Κάμπος στην Δυτική ή Έξω Μάνη απέχει 21 χλμ από την Καλαμάτα.

Στην πλατεία του Κάμπου εντυπωσιάζει η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων με σπουδαίες αγιογραφίες , η Ζωοδόχος Πηγή με ξυλόγλυπτο τέμπλο και σημαντικές τοιχογραφίες και ο 'Αϊ Γιοννάκης (13ος αι.).

Δυτικά του Κάμπου συναντάμε το ερειπωμένο πυργόσπιτο του τέταρτου Μπέη (1798-1803) της Μάνης καπετάν Κουμουνδούρου . που διαδέχθηκε τον Τζανέτο Γρηγοράκη. Εκεί βλέπουμε και την προτομή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, απογόνου του Μπέη , που υπήρξε πολλές φορές Πρωθυπουργός στο Β΄μισό του 19ου αιώνα.


Ο Πύργος κατοικία της Γαρμπελιάς , όπου γεννήθηκε ο αείμνηστος Πρωθυπουργός, είναι ένα οικοδόμημα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και βρίσκεται στον ενιαίο αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει το κάστρο της Ζαρνάτας και το βασιλικό θολωτό τάφο του Μαχάονα.

Στο χώρο αυτό οι αρχαιολόγοι τοποθετούν την Ομηρική Ενόπη (Γερήνια) , όπου ο Όμηρος αναφέρει ότι την προσέφερε ως προίκα στον Αχιλλέα. Για την Γερήνια που διαδέχθηκε την Ενόπη και μετείχε στο "Κοινό των Ελευθερολακώνων" , οι συγγραφείς δεν εννοούν την πόλη μόνο , αλλά και την ευρύτερη περιοχή. 

 

Εκεί κατέφυγε μετά την κατάληψη της Πύλου από τον Ηρακλή και ο περίφημος Βασιλιάς της Πύλου , Νέστορας, γι αυτό ονομάστηκε "Γερήνιος". Ο Νέστορας μετέφερε και ενταφίασε τα οστά του Μαχάονα ενός ιατρού -πολεμιστή που είχε σκοτωθεί στον Τρωϊκό Πόλεμο. Στη θέση αυτή ανασκάφηκε από το Χ. Τσούντα , Μυκηναϊκός θολωτός τάφος , χρονολογημένος στην Β΄περίοδο της Μυκηναϊκής περιόδου.

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:

website counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια