Web Analytics
Σπήλαια Διρού: "Ταξίδι στη Μαγεία της Φύσης"

About Me

Σπήλαια Διρού: "Ταξίδι στη Μαγεία της Φύσης"



"Περαστικός βλέπεις την Μάνη σε τρεις μέρες,
Περπατητής σε τρεις μήνες,
και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές,
Μία για την θάλασσα,
Μία για τα βουνά της και 
μια για τους ανθρώπους της...."
Σπουδαίο γνωμικό που οι απανταχού Μανιάτες το επικαλούνται προκειμένου να αναδείξουν το μεγαλείο της Μάνης.

      Η αλήθεια  είναι ότι  στη Μάνη κάποιος έχει να αντιμετωπίσει πολλές και πρωτόγνωρες συνθήκες τέτοιες που είναι ικανές να αλλάξουν ακόμα και τον τρόπο σκέψης του. Ο άγονος, επιβλητικός και συνάμα σαγηνευτικός τόπος της διαφέρει από αυτά που γνώριζε πριν. Οι οχυρωματικοί πύργοι που ορθώνονται σε κάθε οικισμό δημιουργούν ένα περίεργο συναίσθημα και σίγουρα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε μια άλλη μεσαιωνική, θα λέγαμε, εποχή!!  Όμως στην Μάνη δεν αρκεί μόνο αυτό..!!

   Η ύπαρξη των σπηλαίων της εκεί στο Διρό αναγκάζουν τον επισκέπτη να κάνει ένα ταξίδι στην Μαγεία της φύσης. Εκεί ο νους φεύγει ακόμα και από τον Μεσαίωνα και οδηγείται στην προϊστορική -παλαιολιθική εποχή.

Περίπου 3,5 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη στον επαρχιακό δρόμο προς τον Γερολιμένα βρίσκονται τα Σπήλαια του Διρού. Στο χωρίο Πύργος Διρού ακολουθώντας την παράκαμψη οδηγείσαι στην παραλία του όπου συναντάς τα περίφημα αυτά σπηλαια.


Πριν μιλήσουμε για τα σπήλαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι και η παραλία που βρίσκεται μπροστά τους έχει την δική της ιστορική σημασία. Το άγαλμα της Μανιάτισσας με το δρεπάνι στην είσοδο προς τα σπήλαια μαρτυρά τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες με τα δρεπάνια. Ολόκληρη η ιστορία εδώ.

   Τα Σπήλαια του Διρού συγκαταλέγονται στα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο και βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου και συγκεκριμένα στον όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης ,η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία, κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!!



   Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου της Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου , άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Από το 1987 η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ άρχισε την λεπτομερή μελέτη του Σπηλαίου και σε συνεργασία με διεθνή ομάδα σπηλαιοδυτών συνέχισε την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα.



Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει , δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα , τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Παλαιότερα υπήρχαν και άλλες είσοδοι οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού , ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.


Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14ο C.

Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967, όταν ο Ε.Ο.Τ. ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα.

Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από την νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας.

Ο χάρτης πιο κάτω μας δίνει την διαδρομή την οποία ακολουθούμε εντός του σπηλαίου:


Η εκμετάλλευση του σπηλαίου ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και οι τιμές για την είσοδο των επισκεπτών έχουν ορισθεί ως εξής:

 Λιμναίο (Μεγάλη Διαδρομή) & Έξοδος από το Χερσαίο Τμήμα

Κανονικό 15 ευρώ

Μειωμένο 10 ευρώ

Λιμναίο (Μικρή διαδρομή) & Έξοδος από το Χερσαίο τμήμα

Κανονικό 10 ευρώ

Μειωμένο 8 ευρώ

Χερσαίο Τμήμα

Κανονικό 7 ευρώ

                                             Μειωμένο 5 ευρώ       (Σημ: Τιμές 16/9/2023)

Τα σπήλαια του Διρού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μάνης, άρα και στην  αναφορά οποιουδήποτε  για αυτήν . Είναι η ίδια η Μάνη.

Αποτελούν σπουδαίο τουριστικό προορισμό και θα τολμούσαμε να πούμε ότι οποιοσδήποτε επισκεφθεί την Μάνη επιβάλλεται να περάσει  να δει τα σπήλαια της που είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο!!

Πηγή του άρθρου μας: https://www.diros-caves.gr/

Φωτογραφικό υλικό: https://www.diros-caves.gr/


Όμορφη Μάνη

Προβολές


free page counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια