Φανταστείτε έναν τόπο όπου η πέτρα σμιλεύει την ιστορία και η άγρια φύση αγκαλιάζει την ανθρώπινη δημιουργία. Αυτή είναι η Μάνη, φημισμένη για τους επιβλητικούς πέτρινους πύργους της, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό θαύμα που συνυπάρχει αρμονικά με το τραχύ, μαγευτικό τοπίο.
Και στην καρδιά αυτής της άγριας ομορφιάς, στέκει περήφανη η Βάθεια. Ακόμα κι αν δεν έχετε περπατήσει στα λιθόστρωτα σοκάκια της, σίγουρα έχετε θαυμάσει την εμβληματική της σιλουέτα, καθώς είναι ίσως το πιο φωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Όμως, καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει πλήρως τη γοητεία της. Η Βάθεια περιμένει να την ανακαλύψετε.
Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική Σπάρτη και την φιλόξενη Αρεόπολη, η Βάθεια μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μια άλλη εποχή. Περπατώντας ανάμεσα στους μισογκρεμισμένους αλλά και προσεκτικά αναπαλαιωμένους πύργους, η φαντασία οργιάζει, ζωντανεύοντας εικόνες από οχυρωμένους οικισμούς αιώνων πριν.
Οι πύργοι, τα πέτρινα σπίτια, οι σιωπηλές εκκλησίες, τα παλιά λιοτρίβια, τα στενά σοκάκια συνθέτουν ένα σκηνικό που μαγεύει τον ταξιδιώτη. Και σαν επιστέγασμα, η θέα που απλώνεται από τον λόφο όπου σκαρφαλώνει ο οικισμός κόβει την ανάσα. Άγρια βουνά από τη μία πλευρά, και οι δαντελωτές ακτές της Λακωνίας με τους κρυμμένους κολπίσκους και τα επιβλητικά ακρωτήρια από την άλλη.
Η ιστορία της Μάνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ισχυρές οικογένειές της, και η δύναμή τους έπρεπε να αντικατοπτρίζεται και στα σπίτια τους. Έτσι, κάθε οικογένεια έχτιζε το δικό της πυργόσπιτο, με το ύψος και το μέγεθος να συμβολίζουν την κοινωνική της θέση. Στη Βάθεια σήμερα, θα συναντήσετε πύργους διώροφους, τριώροφους, ακόμα και τετραώροφους, στέκοντας ο ένας δίπλα στον άλλον, δημιουργώντας ένα φυσικό τείχος προστασίας από επίδοξους εισβολείς – Τούρκους, πειρατές και κάθε λογής απειλή.
Η Βάθεια έχει ιστορία αιώνων, με τις πρώτες αναφορές να χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Τη σημερινή της μορφή την απέκτησε τον 18ο αιώνα, ενώ η χρυσή της εποχή ήταν ο 19ος αιώνας, όταν φιλοξενούσε εκατοντάδες κατοίκους – αγρότες, κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, αλλά και τολμηρούς κυνηγούς και θαλασσοπόρους, ίσως και πειρατές.
Όπως πολλά μικρά μέρη της Ελλάδας, έτσι και η Βάθεια γνώρισε την ερήμωση τον 20ό αιώνα. Λίγο πριν τη δεκαετία του 1980, μόλις έντεκα ψυχές, κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες, κρατούσαν ζωντανό τον οικισμό, χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αναγέννηση άρχισε δειλά-δειλά όταν η ΔΕΗ έφερε το φως και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) αναστήλωσε κάποια από τα ερειπωμένα πυργόσπιτα, μετατρέποντάς τα σε παραδοσιακούς ξενώνες με σεβασμό στην μοναδική αρχιτεκτονική τους κληρονομιά. Η Βάθεια έγινε ένας από τους πρώτους πόλους έλξης τουριστών στη Μάνη.
Ωστόσο, η προσπάθεια αναβίωσης έμεινε ημιτελής. Σήμερα, η εικόνα της Βάθειας είναι μια γλυκόπικρη αντίθεση. Η εκπληκτική αρχιτεκτονική ομορφιά στέκεται δίπλα στην αίσθηση της εγκατάλειψης. Μπορεί κανείς να θαυμάσει εξωτερικά τα υπέροχα πυργόσπιτα, αλλά λίγα είναι επισκέψιμα στο εσωτερικό τους. Ο οικισμός ζωντανεύει κυρίως το καλοκαίρι, με τη λειτουργία κάποιων ξενώνων, φιλοξενώντας όμως έναν μικρό αριθμό ανθρώπων.
Στη Βάθεια δεν θα έρθετε για ένα γαστρονομικό ταξίδι ή για ξέφρενη διασκέδαση. Θα έρθετε για να περιπλανηθείτε σε ένα υπαίθριο μουσείο, ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής ιστορίας και της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Και επίσης, για να αγγίξετε ένα κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού, μιας προσπάθειας που άφησε πίσω της μια αξεπέραστη ομορφιά, που περιμένει να την ανακαλύψετε.
Δείτε το βίντεο μας:
Όμορφη Μάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου