Web Analytics
Με την " Μάγισσα" η Μάνη ξανά στο τηλεοπτικό προσκήνιο!!

About Me

Με την " Μάγισσα" η Μάνη ξανά στο τηλεοπτικό προσκήνιο!!

   


  Η Μάγισσα , το πολυσυζητημένο σήριαλ που αναμένεται να καθηλώσει τους τηλεθεατές και που θα προβληθεί από την συχνότητα του Αντέννα στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2023 σε πρώτη ανάγνωση δίνει κάποια μανιάτικα στοιχεία τα οποία αποτελούν έθιμα και παραδόσεις του τόπου.

Συγκεκριμένα το σενάριο μας δίνει στοιχεία Μανιάτικης βεντέτας η οποία πράγματι κυριάρχησε  σε μεγάλο βαθμό στην Παλιά Μάνη.

Η Σύγκρια ,επίσης ιδιαίτερο στοιχείο των εθίμων στην Μάνη, μπαίνει για τα καλά στα καθέκαστα των οικογενειών "Λασκαραίων" -"Γερακαριάνων"  που ενώ ζουν αρμονικά , η εξαφάνιση του μόλις 40 ημερών μωρού-εγγονιού τους  ταράζει αυτή την εύθραυστη έτσι κι αλλιώς ισορροπία της σχέσης τους.

Κι ενώ οι οικογένειες ξεσηκώνονται, ψάχνοντας παντού για το παιδί όταν με το πρώτο φως της αυγής, η νεαρή υπηρέτρια τον Λασκαρέων, η Θεοφανώ, θα οδηγηθεί από ένα όραμα στις όχθες του ποταμού της Άρνας. Η Θεοφανώ είναι ένα κορίτσι χωρίς παρελθόν. Από μικρό παιδί είχε κάποια οράματα που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει. Έντρομη μπροστά σε αυτό το μοναδικό χάρισμα, θα κάνει τα πάντα για να το κρύψει, ώστε να γλιτώσει από το στίγμα της μάγισσας. Θα το γλιτώσει; 

Η Σύγκρια είναι ένα αρχαίο έθιμο που συναντάται στη Μάνη τουλάχιστον από τα μέσα του 17ου αιώνα (το πιο πιθανό ακόμα παλαιότερα) και φτάνει μέχρι και το 1930. 

Σύμφωνα με αυτό εάν η πρώτη σύζυγος ενός Μανιάτη δεν έκανε παιδιά ή γεννούσε μόνο θηλυκά, τότε ο άνδρας είχε το δικαίωμα να πάρει μια δεύτερη σύζυγο και να τη φέρει στο σπίτι. 

Ο όρος πιθανότατα προκύπτει από τη λέξη συγκυρία (συν+κυρία). 

Σαν πράξη θεωρούνταν δικαιολογημένη και όχι κατακριτέα, ειδικότερα εάν αυτός που την εφήρμοζε ήταν σοϊλής από Νικλιάνικη οικογένεια. 

Στο σήριαλ κάνει την εμφάνιση της και η Θέμις Μπαζάκα σε έναν ιδιαίτερο ρόλο! Με το όνομα Κυπριανή μας συστήνεται ως μάνα του Σπήλιου Γερακάρη. Μετά τον θάνατο του άντρα της, ξαναπαντρεύτηκε έναν άρχοντα από την Αρεόπολη, γεγονός που διατάραξε συθέμελα τη σχέση της με τον γιο της. Είναι μια γυναίκα έξυπνη, σκληρή και ατρόμητη, που καταφέρνει να επιβάλλεται στους άλλους.

Η παρουσία της και μόνο στο σπίτι των Γερακάρηδων θα προκαλέσει εντάσεις και τριγμούς. Θα ανταπεξέλθει; Με ποιούς παλιούς δαίμονες θα χρειασθεί να αναμετρηθεί;


Η σειρά γυρισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της  στην Μάνη ( σημ: επίσης Λαύριο, Μαραθώνα και Σπάτα)  με επίκεντρο την Παλαιά Καρδαμύλη στο συγκρότημα των Μούρτζινων -Τρουπάκηδων, στο Καλαμίτσι στην οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ  αλλά και στην Μέσα Μάνη μας φέρνει πίσω στο 1817 τότε που η Ελληνική επανάσταση ήταν στα σπάργανα και αν μη τι άλλο απαιτούνταν ειρήνη και ομοψυχία στην αδούλωτη Μάνη.

Το σίγουρο , όπως τουλάχιστον λένε οι γνωρίζοντες είναι ότι η σειρά δεν θα ξεφύγει από τα ήθη και έθιμα της Μάνης όπως δυστυχώς συνέβη σε μια άλλη σειρά την¨Γη της Ελιάς" η οποία , εκτός των γυρισμάτων ,που σε πολλές των περιπτώσεων δεν θυμίζουν Μάνη (σπίτια, χωράφια κ.α), ακόμα και η καθημερινή διαβίωση των Μανιατών είναι διαστρεβλωμένη αφού στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται ως μαστροποί, σωματέμποροι , ληστές και τελικά χωρίς ηθικό φραγμό!!

Να αναφέρουμε εδώ ότι το σενάριο της σειράς το υπογράφουν οι Μελίνα Τσαμπάνη-Πέτρος Καλκόβανης ενώ στην σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Λευτέρη Χαρίτο.

....Μένει να δούμε και να συγκρίνουμε !!!

Όμορφη Μάνη

Το άρθρο διαβάστηκε:


web counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια