Web Analytics
Μέζαπος:" Το ψαροχώρι στην Μάνη με τα τρικουάζ νερά"!!

About Me

Μέζαπος:" Το ψαροχώρι στην Μάνη με τα τρικουάζ νερά"!!

     


  Όσο και αν προσπαθήσω, δύσκολα θα βρω σημείο, τοπίο, οικισμό στην Μάνη που να μην έχει την δική του ιστορία! Σε αυτόν τον άνυδρο, αφιλόξενο , μοναχικό τόπο έχουν γραφτεί πολλές αράδες συμβάντων που κανένα δεν μοιάζει με άλλα , δεν είναι υπερβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο!!

    Είναι η Μάνη του γδικιωμού, των μοιρολογιών , της βεντέτας , των πατριών αλλά και των ..πειρατών!!Προσέξτε, όλα αυτά μαζί έλαβαν χώρα σε αυτόν τον τόπο!!

   Περίπου 18 χλμ μετά την Αρεόπολη πλησίον του Γερολιμένα στην Δυτική ή Αποσκιερή Μέσα Μάνη το βλέμμα του ταξιδιώτη κεντρίζει ένας περίεργος κόλπος ( χερσόνησος) που επάνω του ξεσπούν τα γαλάζια νερά του Μεσσηνιακού. Η περιέργεια οφείλεται στο ότι το σχήμα του μοιάζει με Τηγάνι!! Ανατολικά του (απέναντι) στο ηπειρωτικό κομμάτι βρίσκεται ένα πανέμορφο ψαροχώρι  το Μέζαπο με πολλές όμως ιδιαιτερότητες και βεβαίως με την δική του ιστορία!!



Κτισμένο σε μια απόκρημνη τοποθεσία ανάμεσα σε δύο βράχους με χαμηλό υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα , το Μέζαπο παρά το μικρό του μέγεθος διαθέτει εκπληκτικές παραλίες στις οποίες σε εντυπωσιάζουν τα γαλαζοπράσινα νερά τους. Κολυμπώντας σε αυτές εντύπωση κάνουν οι άπειρες προσβάσιμες θαλάσσιες σπηλιές οι οποίες θυμίζουν ισχυρό καταφύγιο όχι για ληστές όπως είθισται να λέμε ,αλλά για πειρατές!!!

Το 1805 ήρθε εδώ και ο φημισμένος William Martin Leake –Άγγλος στρατιωτικός, διπλωμάτης και περιηγητής– που περιέγραψε στα γραπτά του τον οικισμό ως το ασφαλέστερο λιμάνι σε όλη τη δυτική πλευρά της Μάνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έμενε και έδρασε ο ξακουστός πειρατής της Μάνης ο Νικολός ο Σάσσαρης σύμφωνα με τους ιστορικούς της περιοχής. Οι θρύλοι για τον μονόφθαλμο πειρατή εδώ στη Μάνη είναι άπειροι , ενώ ο πύργος του γκρεμισμένος πια διακρίνεται στο βορινό σημείο του Μεζάπου. Να σημειωθεί εδώ ότι το μοιρολόϊ του Νικολού του Σάσσαρη μετά τον θάνατο του έχει γίνει τραγούδι το οποίο ερμηνεύει με απόλυτο μανιάτικο στυλ η Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Ακούστε το πατώντας εδώ:Του κουρσάρου

Το Μέζαπο διαθέτει τρείς  παραλίες τη Χαλικιά ,το Αλωνάκι  και μια στο Κάτω Μέζαπο και οι τρεις βοτσαλωτές με υπέροχη θεά στο Τηγάνι.

Ιδιαίτερη μνεία όμως πρέπει να γίνει και στο γραφικό λιμανάκι την Κουρκού το οποίο βεβαίως προσφέρεται και αυτό για άπειρες εντυπωσιακές βουτιές

   Πειρατικό λοιπόν και εντυπωσιακό ψαροχώρι το Μέζαπο διαθέτει ξενοδοχεία για διαμονή , ενώ η ψαροταβέρνα του Γεωργουλάκου αλλά και το εσχάτως ανοιγμένο μαγαζί το porto Κοκοράκη δίπλα στο κύμα προσφέρουν ντόπια μανιάτικα προϊόντα ικανά να ευχαριστήσουν γαστρονομικά και τον πιο δύσπιστο γευσιγνώστη!!

Δείτε το βίντεο μας:


Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο διαβάστηκε από:

website counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια