Web Analytics
Μάνη: " Η μουντή αλλά πάντα πανέμορφη Αρεόπολη"

About Me

Μάνη: " Η μουντή αλλά πάντα πανέμορφη Αρεόπολη"

   


    Στην Μάνη  ευωδίαζε η πλάση όλη , αυτή την όμορφη  γήινη μυρωδιά που αναβλύζει  από τα βάθη της θαρρείς , λουσμένης  γης, από τις εκατοντάδες σταγόνες  της βροχής που πριν από λίγο έπεφταν σπάζοντας την σιωπή αυτού του τόπου με αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο τους.

   Μέσα Αυγούστου στην καρδιά του καλοκαιριού και ο ουρανός έχοντας χάσει αυτό το βαθύ γαλάζιο, δείχνει ταλαιπωρημένος από τις επισκέψεις αυτών των ακανόνιστων σχημάτων που δημιουργούν τα μαύρα σύννεφα  και που κατά περιόδους , στην διάρκεια της ημέρας ,δίνουν έντονες βροχές λίγων λεπτών που όμως είναι αρκετές να βγάλουν τις γλυκιές μυρωδάτες οσμές της γης. Μιας γης, αυτή της Μάνης , που έτσι κι αλλιώς είναι μαθημένη στην ξηρασία καψαλισμένη από τις καυτές ακτίνες του ζωοδότη ήλιου και που ο ερχομός της βροχής λειτουργεί ως αντιβιοτικό ώστε να συνεχίσει να υπομένει τα όποια φυσικά φαινόμενα την κυνηγούν!!

   Με την ατμόσφαιρα πλέον  μετά την βροχή, καθαρή περνώντας από τον Πύργο Διρού κοιτάζοντας δυτικά στα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου διακρίνεται το πόδι της Μεσσηνίας .Ξέρετε όταν οι ακτίνες του ήλιου καψαλίζουν αυτόν τον τόπο η αχνή αυτή ομίχλη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα εμποδίζει την διαύγεια του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα όσο και αν αφήσεις το βλέμμα σου να αγναντεύει αυτό που βλέπεις φαντάζει θολό , θαμπό!!

Εν μέσω πλήρους θέρους με χιλιάδες επισκέπτες , η εικόνα της Αρεόπολης με φόντο τον μαύρο , σκοτεινό ουρανό ,έτοιμο για νέα βροχή, φαντάζει σπάνια αλλά και ελκυστική. Οι πανύψηλοι  πύργοι που υψώνονται στα γραφικά πέτρινα  σοκάκια δίνουν στην ιστορική αυτή πόλη μια ξεχωριστή ομορφιά έτσι που το μουντό σκοτεινό πέπλο της ατμόσφαιρας να δένει εκπληκτικά με το τοπίο δίνοντας μια ιδιαίτερη, μοναδική  εικόνα απίστευτου κάλλους!!



    Τα πολύχρωμα μαγαζάκια γύρω από την κεντρική πλατεία των "Αθανάτων", εκεί που υψώνεται επιβλητικά το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη , ηγέτη της Μάνης κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, φωτισμένα μέρα μεσημέρι έχοντας υποδεχθεί δεκάδες επισκέπτες στα σπλάχνα τους δίνουν μια εικόνα θαρρείς σχεδιασμένης σε πίνακα ζωγραφικής υψηλού επιπέδου!! Μα εδώ που τα λέμε , ολόκληρη η Αρεόπολη δείχνει από μόνη της σαν ένας πίνακας ζωγραφικής υψηλών προδιαγραφών σχεδιασμένος όμως από την φύση αλλά και το μεράκι των ντόπιων ανθρώπων της!!  

Η εξαιρετικά γραφική πόλη της Αρεόπολης είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, στο κέντρο της Μάνης του νομού Λακωνίας. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός –από τους ωραιότερους στην Ελλάδα- και Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση 72 χλμ. από την Σπάρτη.

Το παλιότερο όνομα της περιοχής ήταν Τσίμοβα, ως το 1836 που μετονομάσθηκε σε Αρεόπολη. Πιθανή εκδοχή για την προέλευση του ονόματός της είναι ότι οι παλιοί Μανιάτες της έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου Άρη

Προχωρώντας στην παλιά πόλη , στα στενά  πέτρινα σοκάκια , τα δεκάδες καλαίσθητα μαγαζιά παντός είδους οι υπέροχες εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα και οι ιστορικοί πύργοι πολλοί αξιοποιημένοι , άλλοι μουσεία και κάποιοι εγκαταλελειμμένοι συνθέτουν ένα απίστευτο κοκτέιλ απίστευτης, ξεχωριστής, μοναδικής ομορφιάς!




Η εκκλησία των  Ταξιαρχών στην πλατεία της 17 Μάρτιου 1821 , εδώ που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση στέλνοντας το μήνυμα του ξεσηκωμού και της λευτεριάς σε ολόκληρη την οικουμένη, αποτελεί ίσως και το πρωτεύον αξιοθέατο της Αρεόπολης καθώς ο ναός αυτός έχει πιθανότατα το υψηλότερο καμπαναριό σε ολόκληρη την Μάνη αλλά και διαθέτοντας πλήθος λιθανάγλυφα σχέδια καθώς και αγιογραφίες .

Η μουντή Αρεόπολη με τον ουρανό της σκεπασμένο από απειλητικά μαύρα σύννεφα προάγγελος μιας επερχόμενης καταιγίδας συναρπάζει το ίδιο!!

   Αυτή η πόλη σε κάθε σημείο του καιρού ενορχηστρώνεται με αυτόν προσαρμόζεται και δίνει πάντα μια ξεχωριστή πανέμορφη εικόνα που εκπλήσσει!!

    Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό που κάθε χρόνο αυξάνεται με τρομακτική ταχύτητα, και μη μου πείτε ένεκα  " Γη της Ελιάς" διότι ότι έχουμε αναφέρει πιο πάνω , ουδόλως σχέση έχει με το σήριαλ!!!

Δείτε το ολοκαίνουργιο βίντεο μας:



Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε

web page counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια