Web Analytics
Τροχάλακας ή αλλιώς Αυγουλεγιάννικα!

About Me

Τροχάλακας ή αλλιώς Αυγουλεγιάννικα!



 Όταν διαβείς το Κατωπάγκι στην Αποσκιερή Μέσα Μάνη και αφού προσπεράσεις το Σταυρί και τα Παγκιά το επόμενο χωριό που συναντάς πριν τον Κούνο  είναι ο Τροχάλακας.Είναι το χωριό με το επώνυμο Αυγουλέας και για αυτό προσφωνείται από τους ντόπιους και Αυγουλεγιάνικα.

Ο Τροχάλακας είναι ένας μικρός  οικισμός ο οποίος γύρω-γύρω στολίζεται από πολλές φραγκοσυκιές και ελαιόδεντρα-σήμα βέβαια κατατεθέν σε ολόκληρη τη Μάνη-ενώ διαθέτει αρκετούς οχυρωματικούς πύργους.



Στον οικισμό αυτό βρίσκεται το περίφημο κανόνι του, το οποίο δέσποζε παλαιότερα στην κορυφή του Πύργου των Αυγουλεγιάννων (17ος αιώνας) , όπως χαρακτηριστικά λεγόταν ,και αποτελούσε δείγμα της δύναμης των οικογενειών που έμεναν εκεί.Με το γκρέμισμα κατά το ήμισυ του περίφημου Πύργου το κανόνι στολίζει την είσοδο του χωριού.Από αυτό το χωριό καταγόταν και ο αγωνιστής του 21΄Αναγνωστης Αυγουλέας ό οποίος μετοίκησε τελικώς μαζί με άλλους Μανιάτες στο Πεταλίδι Μεσσηνιάς στα πλαίσια απόφασης του τότε Κυβερνήτη Καποδίστρια ο οποίος διέθεσε γη προς τιμήν των αγωνιστών του 21΄. (βλέπε Το Πεταλίδι κομμάτι της Μάνης.).Μάλιστα εκτός από τον Τροχάλακα το επώνυμο Αυγουλέας το συναντάς και στο Πεταλίδι λόγω αυτού του γεγονότος.


Η Εκκλησία του χωριού ονομάζεται Άγιος Αιμιλιανός (κτίσμα του 19ου αιώνα) και ο θρύλος αναφέρει ότι είναι κτισμένη στα ερείπια ενός παλαιού νεκροταφείου.Πίσω ακριβώς από αυτήν βρίσκεται το κοιμητήριο με τους οικογενειακούς τάφους των οικογενειών που διέμεναν εκεί.Μπροστά διαθέτει πλατεία και κούνιες για τους μικρούς κατοίκους που κατεβαίνουν για διακοπές.

Δυστυχώς μετά την φυγή των τελευταίων γερόντων μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό δεν υπάρχουν -πράγμα επίσης σύνηθες στους περισσότερους οικισμούς της Μάνης- και γεμίζει με τις φωνές μικρών παιδιών και μεγάλων μόνο τις περιόδους όπως το Πάσχα και τον Αύγουστο που έτσι κι αλλιώς είναι μήνας ανάπαυσης για όλο τον κόσμο.

Ο Τροχάλακας βρίσκεται στη μέση σχεδόν του Κατωπαγκιού και ανατολικά αγναντέυει την Άγια Πελαγιά ενώ δυτικά  του στέκεται επιβλητικά το περίφημο όρος της Άνω Πούλας.

 Σημ: Οι φωτογραφίες είναι δημιουργία του εκλεκτού πατριώτη και φίλου Πέτρου Αθανασάκου ο οποίος είναι διαχειριστής της σελίδας Οι Μανιάτες είναι παντού

Περισσότερες φωτογραφίες που αφορούν τον Τροχάλακα δείτε εδώ:Τροχάλακας












Το βίντεο που ακολουθεί είναι της κας Μαρίας Τσιρογιάννη και δημοσιεύθηκε στις 12 Μαϊου 2014.

Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


visitor counter for website

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια