Web Analytics
Λάγια: " Η Παραδοσιακή Πυργοπολιτεία στην Προσηλιακή Μέσα Μάνη"

About Me

Λάγια: " Η Παραδοσιακή Πυργοπολιτεία στην Προσηλιακή Μέσα Μάνη"

   


  H Λάγια ή Λάγεια δεν είναι απλά ένα παραδοσιακό χωριό του τόπου μας. Όποιος περιδιαβεί στα σοκάκια της θα καταλάβει την αλλοτινή δόξα της , ότι τελικά περπατάει σε μια πολιτεία , γεμάτη πύργους και πυργόσπιτα.

Η Λάγεια , στην Προσηλιακή Μάνη, ήταν πάντα το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, της περιοχής του Ακροταινάρου. Άλλοτε έδρα της Επισκοπής και του Δήμου Λαγείας ( ενός εκ των δέκα δήμων της Μάνης) που είχε για έμβλημα το μυθικό Κέρβερο, "επειδή εν Ταινάρω, ην το σπήλαιο , δι ου κατά τον μύθον, ο Ηρακλής εκ του Άδου μετακόμισε τον Κέρβερο (κατά τον αρχαιολόγο Π.Ευστρατιάδη).


Όπως σε όλη τη Μάνη έτσι και στη Λάγεια η οργάνωση της παραδοσιακής κοινωνίας ήταν σε πατριές που η κάθε μια είχε τον πύργο της , τα γύρω κτίσματα , την εκκλησία της, οι μεγάλες, και το νεκροταφείο τους

Οι πολυετείς βεντέτες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν το πλήθος των εκκλησιών , που έχουν καταγραφεί κατά οικογένεια. Τις παραθέτουμε:

Αγία Βαρβάρα- Βουγιουκλάκης

Άγιος Χαράλαμπος-Δεσποτάκος

Άγιος Στυλιανός -Βαβουλόγιαννης

Άγιος Ιωάννης-Παπαδογιωργής

Άγιος Νικόλαος-Καλογερόγιαννης

Αγία Φανερωμένη-Καλογερόγιαννης

Αγία Τριάδα-Βασιλακέας

Αγία Σταύρωσης- Γουλιέλμος

Άγιος Ζαχαρίας-Γιαννακόδημας

Άγιος Κωνσταντίνος-Κουζήγιαννης

Αγία Κυριακή-Μπερδέσης

Άγιος Γεώργιος-Γαλάκος

Άγιος Νικόλαος-Κουτσιλαίος

Άγιος Δημήτριος-Δεκουλάκος

Άγιος Σπυρίδων-Γιατράκος

Άγιος Γρηγόριος-Πετρούνιας

Άγιος Νικόλαος-Ρίτσος

Άγιος Ευστράτιος-Κουτσιλιέρης

Ευαγγελίστρια-Γεωργαρίου

Άγιος Ιωάννης-Βουγιουκλάκης

Άγιος Ευστράτιος-Γουνελάς

Άγιος Νικόλαος-Τουρλάυτης

Εκτός από αυτές έχουν καταγραφεί ακόμη οι εκκλησίες: Αγία Πελαγία, Αγιαθέκλη, Άη Λέμας, Αή Θανάσης, Αγία Τριάδα και Άγιος Σωτήρας για τις οποίες δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες.

Ο Ήρωας των Ιμίων Παναγιώτης Βλαχάκος

Το χωριό όμως καταγράφεται και σε παλαιότερους χρόνους Επιγραφή στα "Κορνεάτικα" υποδηλώνει κατοίκηση στους ρωμαϊκούς χρόνους ενώ το συναντάμε στα 1570 στην Έκθεση του Barbo (όπου γίνεται λόγος για τις πολλές εκκλησίες).

Στη Λάγεια εμφανίζονται και οι παλαιότεροι μανιάτικοι πύργοι (όπως και στην Κοίτα), οι χαρακτηριστικοί  "κόλουροι" πύργοι του Γιαννόγκωνα , του Μαυροδάκου κ.α

Η εικόνα της ερήμωσης της Μάνης αντικατοπτρίζεται και στο χωριό αυτό. Ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα.Το ποσοστό των 2.200 κατοίκων που είχαν απογραφεί στα 1848 και στα 1907 φαντάζει μακρινό παρελθόν, ενώ ελπιδα παραμένει ότι τουλάχιστον τα καλοκαίρια χτυπά η καρδιά της Λάγειας από τους εκατοντάδες επισκέπτες θυμίζοντας έστω και προσωρινά την παλιά μεγάλη της αίγλη!!

 ( Με πληροφορίες από το βιβλίο " Μάνη-Ταξιδιωτικές Διαδρομές" σε εκδόσεις : Αδούλωτη Μάνη. Γεώργιος.Π. Δημακόγιαννης)

Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


web page counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια