Web Analytics
Γερολιμένας: " Το απάνεμο λιμάνακι στη σκιά του Κάβο Γκρόσο"

About Me

Γερολιμένας: " Το απάνεμο λιμάνακι στη σκιά του Κάβο Γκρόσο"

 


   Περνώντας τα χωριά στην αποσκιερή Μέσα Μάνη , Γαρδενίτα, Καλλονιούς, Κοίτα και Μπουλαριούς   με προορισμό το ακρωτήρι των Θρύλων και των Στεναγμών το Ταίναρο , αναγκαστικά θα αντικρύσεις τον όρμο του Γερολιμένα.

Ο Γερολιμένας είναι ένα απάνεμο γραφικό λιμανάκι αν μη τι άλλο στόλισμα της περιοχής.

Αποτελούσε μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Μέσα Μάνης , φυσικό απάγκιο και αραξοβόλι για τα διερχόμενα πλοία.

Ιερός λιμένας ήταν η αρχική ονομασία του από το ναό της Ιππολαϊτιδας Αθηνάς , σύμφωνα με τον Παυσανία που βρισκόταν ΒΔ του οικισμού Ιππόλα (σημερινή Άνω Πούλα).

Σήμερα είναι ημικυκλικό φυσικό λιμάνι κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο του Κάβο Γκρόσσο. Η τελευταία απογραφή το 2001 έδινε 55 μόνιμους κατοίκους , αλλά δυστυχώς σήμερα ίσως και να μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών μας.


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες και ξένοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν τον τόπο και τι ομορφιές του. Σήμερα ο Γερολιμένας  προσελκύει ικανό αριθμό τουριστών , αφού δημιουργήθηκαν οι σχετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών , δίνοντας παράλληλα ευκαιρίες για απασχόληση και επιχειρηματική δράση, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό , αν σκεφθεί κανείς ποιές ήταν οι δυνατότητες της περιοχής μερικά χρόνια πριν.

Παρ΄όλες όμως τις αλλαγές ο Γερολιμένας διατήρησε την φυσιογνωμία του , αυτή των χαμηλών τόνων και των λιτών εικόνων. Ο σεβασμός για τον τόπο συντήρησε το θελκτικό ρεύμα , γιατί χωρίς τον σεβασμό αυτό, ούτε τα όποια κίνητρα για αναπαλαιώσεις , ούτε τα διάφορα μέτρα και οικονομικά προγράμματα θα ήταν αρκετά.

Η ιδιαιτερότητα είναι αυτή που προκαλεί το ενδιαφέρον . Θαυμάσιες παραλίες με καταγάλανα νερά, ξενοδοχεία και διαμερίσματα πολυτελείας, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια , εστιατόρια, ταβέρνες και καφενεία εξασφαλίζουν μια ευχάριστη διαμονή σε όσους επιλέγουν τον Γερολιμένα για διακοπές.


Πεζοπορίες στα παλιά μονοπάτια , ανάμεσα σε σκίνα και φραγκοσυκιές, δίνουν μια άλλη διάσταση και αισθησιακές συγκινήσεις.Καϊκια και ψαρόβαρκες , στη σειρά με δίχτυα και κοφίνια σε ετοιμότητα, χορεύουν με το κύμα τον τελευταίο χορό της ημέρας, την ώρα που ο ήλιος χάνει ύψος βιαστικά σκορπίζοντας τα μωβ χρώματα του δειλινού ολόγυρα.

Καθισμένος σε οποιοδήποτε γραφικό μαγαζάκι , είτε αυτό είναι ταβερνάκι , είτε καφετέρια,  στο πέλαγος που ανοίγεται στην κατάληξη  του όρμου ,διακρίνεις την περίφημη αρμενόπετρα σημείο αναφοράς κυρίως των ψαράδων σε όλη την Μάνη. 


Όταν η νύχτα απλώσει το πέπλο της , τότε που τα θαλασσινά νερά ηρεμούν και ο βράχος του Κάβο Γκρόσο φωτίζεται διάσπαρτα , η αίσθηση της ηρεμίας και της περισυλλογής του επισκέπτη φαντάζει μοναδική επιλογή. Κάποιες μουσικές νότες στην καφετέρια του Λάουλα, ένα γρήγορο φαγητό στου Μπεκάκου  και η βόλτα στα χαμηλά φωτισμένα δρομάκια κάτω από πέτρινους πύργους είναι η πλέον ιδανική κατάληξη μιας καλοκαιρινής με ρομαντική διάθεση βραδιάς. Μπορείς επίσης αν θέλεις να μετρήσεις και να ρίξεις βοτσαλάκια στην παραλία της Χαλικιάς μπροστά από το Εστιατόριο -Ξενοδοχείο του συγχωρεμένου πλέον και θρυλικού πατριώτη Τάσου Θεοδωρακάκη ή στον Καταγκούνα, η αν θες πιο νότια στο παλιό πρακτορείο του Κτελ στο εστιατόριο και ξενοδοχείο των αδελφών Θεοδωρακάκη ή τέλος στο πολυτελή ξενοδοχείο το Κυριμής Hotel με την εντυπωσιακή πισίνα!!

Ότι επιλέξεις να κάνεις στον Γερολιμένα, φαντάζει παραμυθένιο!!!

Δείτε τα βίντεο μας:




Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


free web page counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια