Web Analytics
Μάνη: " ...όπως λέμε Γύθειο, Καρδαμύλη, Αρεόπολη"!!!

About Me

Μάνη: " ...όπως λέμε Γύθειο, Καρδαμύλη, Αρεόπολη"!!!

Κείμενο-Φωτό: Όμορφη Μάνη
 
Το μεγάλο βουνό της Πελοποννήσου ο Ταΰγετος ανατολικά, δυτικά (αποσκιερά) και νότια στην κατάληξη του, στο άγονο, απρόσιτο, αφιλόξενο και γεμάτο θρύλους ακρωτήρι αυτό του Ταινάρου, στα εδάφη του φιλοξενεί την λεγόμενη  ξακουστή και περήφανη Μάνη.
Ο μεγάλος ταξιδιωτικός συγγραφέας και λάτρης της Μάνης Πάτρικ Λη Φέρμορ στο ομώνυμο βιβλίο του "Μάνη" παρομοιάζει  το πόδι αυτό της Πελοποννήσου που το διασχίζει ο Ταΰγετος σαν ένα σουβλερό καρφί η μύτη του οποίου καταλήγει στο μοναχικό Ακρωτήρι κι όχι άδικα!!


Η Μάνη διοικητικά, χωρίζεται στην Ανατολική και την Δυτική , όπου Ανατολική είναι εκείνη που αγναντεύεις τον Λακωνικό κόλπο και στο βάθος τoυ διακρίνεις την Νεάπολη, την Ελαφόνησο και το Τσιρίγο (Κύθηρα) , ενώ Δυτική είναι η Μάνη που "κοιτά"  προς τον Μεσσηνιακό κόλπο με βλέμμα προς την Κορώνη, Πεταλίδι αλλά και βορειότερα την Καλαμάτα.
Αυτά όλα ισχύουν στο σήμερα και στα διοικητικά δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις σε βάθος χρόνου!!
   Η αλήθεια είναι ότι η Μάνη είναι ενιαία και αδιαίρετη για τους Μανιάτες , είτε Ανατολικά είτε Δυτικά. Η ιστορία άλλωστε δεν την διαχώρισε ποτέ στις όποιες αναφορές γίνονται σε αυτόν τον περήφανο και γεμάτο αίμα τιμής τόπο. Ο ποιητής της Μάνης Νικήτας Νυφάκος από την Μηλέα της Έξω Μάνης,  ζώντας πριν ακόμα την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο 1818 στο ποίημα του για την Μάνη την χωρίζει- ανεπίσημα ασφαλώς- για λόγους γεωγραφικής αντίληψης σε Κάτω Μάνη, Έξω Μάνη και Μέσα Μάνη.
   Κατά παράδοξο τρόπο οι τρεις εκδοχές της Ενιαίας Μάνης διαθέτουν τις πόλεις όνειρο κάθε ταξιδιώτη όπου θέλει για τουριστικούς λόγους να μείνει.

 Η Κάτω Μάνη στα σπλάχνα της και ως σημείο τουριστικής αναφοράς διαθέτει το Γύθειο. Μια μικρή πόλη που εκεί συνυπάρχουν αρμονικά με εντυπωσιακές όμορφες φυσικές εικόνες  το βουνό με την Θάλασσα. Τα σπίτια νεοκλασικά και αμφιθεατρικά κτισμένα  προσδίδουν μια νησιωτική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη επισκέπτη. Ο Φάρος στο ιστορικό  νησάκι Κρανάη απλά ολοκληρώνει την οπτική πανδαισία , ενώ τα μαγαζάκια δίπλα από το κύμα  στημένα έτσι που να μην αλλοιώνουν την φυσική ομορφιά, δίνουν την ρομαντική νότα μιας πόλης που δεν κοιμάται ποτέ!!
  Αν για την Κάτω Μάνη ξεχωρίζει το Γύθειο στην άλλη πλευρά, δυτικά στην Έξω Μάνη, τα σκήπτρα του κορυφαίου τουριστικού προορισμού  κατέχει δικαιότατα η Καρδαμύλη.
   Η Καρδαμύλη είναι μια πόλη όνειρο. Έχοντας την προστασία του Ταΰγέτου που η κορυφή του διακρίνεται ξεκάθαρα από όποια πλευρά της πόλης να κάτσεις, η ανήσυχη αυτή περιοχή ευωδιάζει σε κάθε βήμα σου. Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Καρδαμύλης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χλωριδικές περιοχές της Πελοποννήσου που εμφανίζουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελληνικών και Πελοποννησιακών ενδημικών φυτών αμέσως μετά τις ανώτερες υψομετρικές ζώνες του Ταΰγέτου, του Πάρνωνα και του Χέλμου.

Το αλόφυτο Limonium kardamylii , o ελκυστικός βραχόφιλος θάμνος Lithodora , οι αμέτρητες ορχιδέες αλλά και οι δεκάδες βουκαμβίλιες συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και συνάμα εντυπωσιακό σκηνικό. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης εναρμονισμένοι και οι ίδιοι με τις φυσικές χάρες της περιοχής έχουν φροντίσει να στολίζουν τα μπαλκόνια και τις αυλές τους στα μικρά πέτρινα  τετράγωνα καστράκια που έχουν ως κατοικία. Τα δεκάδες γραφικά μαγαζάκια περιμετρικά της πόλης αλλά και στις βραχώδεις ακτές της με τα πολύχρωμα φώτα και την απαλή μουσική συνθέτουν ένα μαγευτικό περιβάλλον  ιδιαίτερα δε όταν οι χρυσοφόρες ακτίνες του ήλιου δύουν προς την πλευρά της Κορώνης αλλά και πίσω από το νησάκι Μερόπη που ολοκληρώνει το καρτ ποστάλ της Καρδαμύλης!! Κλείνοντας μην ξεχνούμε  και την ιστορική σημασία της πόλης στην οποία βρίσκεται ο Πύργος των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων των οποίων  η παρουσία τους ήταν καταλυτική στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και της απελευθέρωσης της Καλαμάτας . (Σε άλλο άρθρο γίνεται εκτενή αναφορά).
    Κι αν η Κάτω και η Έξω Μάνη διαθέτουν αυτές τις πλούσιες σε βλάστηση και μοναδικότητα πόλεις όπως το Γύθειο και η Καρδαμύλη στη Μέσα Μάνη η πόλη ορόσημο είναι η Αρεόπολη.
    Η Αρεόπολη σε αντίθεση με τις προηγούμενες πόλεις και εναρμονισμένη με το τοπίο γύρω της δικαιωματικά κερδίζει τον τίτλο της Ιστορικής.
Στην πόλη αυτή η αίσθηση που σε διαπερνά είναι αυτή  της φωτιάς, του πολέμου και των ιαχών. 
Μόνο την πλατεία των Αθανάτων να διαβείς, η φιγούρα του ηγέτη της Μάνης Πέτρου ( Πετρόμπεη) Μαυρομιχάλη με υψωμένο το σπαθί του και ζωσμένος με καριοφίλια σε προδιαθέτει ότι εδώ ο τόπος μυρίζει επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ επιλέχθηκε να είναι ο τόπος που ξεκίνησε στις 17 του Μάρτη 1821 ο ξεσηκωμός του Ελληνικού Έθνους ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Το επιβεβαιώνει η σκληρή γη, το επιβεβαιώνουν οι δεκάδες πολεμόπυργοι, το επιβεβαιώνει η ίδια η παρουσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
  Πιο κάτω και δυτικότερα στην παλιά πόλη,  η πλατεία 17 Μαρτίου 1821 με τον επιβλητικό Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, σημείο στο οποίο μετά την δοξολογία δόθηκε ο περίφημος όρκος των Μανιατών οι οποίοι ξεκινώντας  αμέσως μετά  πλαισιωμένοι από κορυφαίους οπλαρχηγούς της Ελληνικής Επανάστασης απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.


 Η Αρεόπολη , ιδίως τα καλοκαίρια μετατρέπεται σε εκπληκτικό τουριστικό θέρετρο μοναδικό στην Ελλάδα. Τα λιθόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά μαγαζιά χωμένα στα κατούγια των πύργων συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από το μεσαίωνα. Κυρίαρχο στοιχείο οι φωτισμένες λάμπες-λυχνάρια που φωτίζουν όλη τη διαδρομή κάτω από τους πανύψηλους αδύνατους και επιβλητικούς πύργους που θαρρείς ότι κάθε ένας μέσα του, στα σπλάχνα του, κρύβει ομάδες πολεμιστών που αναμένουν την εντολή από τον ηγέτη τους τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη  έτοιμοι να ξεκινήσουν μια νέα επανάσταση!!!

Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε:
hit counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια