Web Analytics
Οίτυλο: «Μεγαλοπρεπές και Ιστορικό»

About Me

Οίτυλο: «Μεγαλοπρεπές και Ιστορικό»

 Οἳ δ᾽ εἶχον κοίλην Λακεδαίμονα κητώεσσαν,

Φᾶρίν τε Σπάρτην τε πολυτρήρωνά τε Μέσσην,
Βρυσειάς τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Αὐγειὰς ἐρατεινάς,
οἵ τ᾽ ἄρ᾽ Ἀμύκλας εἶχον Ἕλος τ᾽ ἔφαλον πτολίεθρον,

οἵ τε Λάαν εἶχον ἠδ᾽ Οἴτυλον ἀμφενέμοντο,

ΙΛΙΑΔΟΣ – ΡΑΨΩΔΙΑ Β΄(στίχοι  : 581-585)

 


Κείμενα -Φώτο Όμορφη Μάνη

Τι να πει και τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος αναφερόμενος στο Ομηρικό Οίτυλο.

Oitylo 1

Είναι αναμφίβολα γεγονός ότι η άλλοτε κραταιά Πρωτεύουσα της Μάνης το επονομαζόμενο και Βοίτυλον διαθέτει εκτός από την φυσική ομορφιά του και τεράστια περήφανη ιστορία για τον τόπο.

Άλλωστε εκτός των άλλων από αυτό το χωριό καταγόταν και ο

Ηλίας Τσαλαφαντίνος ήρωας-αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 21΄ο οποίος χαρακτηρίσθηκε και όχι άδικα ως ο αγνός και ταπεινός αγωνιστής με έλλειψη φιλοχρηματίας αφού αποποιήθηκε αμοιβή από την τότε επαναστατική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 1823 αξίας 2.000 γρόσιων ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του λέγοντας χαρακτηριστικά «Το Έθνος είναι ακόμα φτωχότερο από μένα τον φτωχό».

Οίτυλο.Ηλίας Τσαλαφαντίνος.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο.Ηλίας Τσαλαφαντίνος.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το Οίτυλο κτισμένο αμφιθεατρικά επάνω από το Καραβοστάσι σε εξαιρετικά στρατηγικό σημείο με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο  βλέποντας το ακόμα και από μακριά σε μαγεύει.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει το άγαλμα του Ηλία Τσαλαφαντίνου , δίπλα ακριβώς από το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου.Στο καφενείο με την ονομασία «Κάστρο»  , ένα από τα δύο που λειτουργούν σήμερα ή τουλάχιστον το χειμώνα, βρήκαμε την κυρία Αγγελική η οποία μας φίλεψε ουζάκι με μεζεδάκι.Η ίδια μας ενημέρωσε ότι τον χειμώνα ζουν περί τους 200 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι οι κάτοικοι του ιστορικού χωριού πολλαπλασιάζονται αισθητά.

Οίτυλο: Καφενείο "Το Κάστρο". Διακρίνεται η κυρά Αγγελική
Οίτυλο: Καφενείο «Το Κάστρο». Διακρίνεται η κυρά Αγγελική.Φώτο Όμορφη Μάνη

Το Οίτυλο, σύμφωνα με την κυρία Αγγελική, παρά την ιστορικότητα του είναι και αυτό θύμα της εγκατάλειψης ολόκληρου του τόπου της Μάνης , αφού οι κάτοικοι του το έχουν εγκαταλείψει προς εύρεση εργασίας και καλύτερης τύχης.

Κι όμως η ομορφιά του είναι απερίγραπτη. Τα χαμηλά σπιτάκια του με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές, συμμετρικά δομημένα δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα.

Οίτυλο. Η πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο. Η πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη

Η μεγάλη πλατεία του χωριού με την πέτρινη γούρνα σε συνδυασμό με την θέα  είναι ο ορισμός για έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει , ενώ και λόγω του σημείου που βρίσκεται, το Οίτυλο δίνει στον επισκέπτη μια αίσθηση ανωτερότητας , αφού στέκει ψηλά περήφανο θαρρείς και ελέγχει όλη τη Μάνη: Δυτική και Ανατολική!!! Και δεν είναι τυχαίο διότι μην  ξεχνάμε ότι πριν την εφαρμογή του νόμου  «Καποδίστρια» ολόκληρη η Μάνη υπαγόταν στον ομώνυμο Δήμο αυτόν του Οιτύλου.

Οίτυλο. Πηγή στην Πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη
Οίτυλο. Πηγή στην Πλατεία.Φώτο Όμορφη Μάνη

Για την ιστορικότητα του δεν αναφερόμαστε σε αυτό το άρθρο, άλλωστε το κάνουμε σε τόσα άλλα, όμως μπήκαμε σε πειρασμό να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Τζικάκου » Η Παραδοσιακή Διατροφή στη Μάνη» Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη του Γιώργου Π. Δημακόγιαννη το οποίο στη σελίδα 152 αναφέρεται στην Μεγάλη Γιορτή των Μεδίκων :

 Η Μεγάλη Γιορτή των Μεδίκων

      και το μυστικό της κυρούλας Ανθής

Ο ΕΥΓΕΝΗΣ ΙΤΑΛΟΣ, ΠΕΝΤΡΟ-ΠΙΕΡΟ ΜΕΝΤΙΚΟ ΕΞ ΑΘΗΝΩΝ, ΗΤΑΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΡΕΝΤΣΟ ΜΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ «ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ» (1394-1440), ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΖΟΒΑΝΙ ΜΕΝΤΙΚΟ , ΠΟΥ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ.
Ο ΜΕΝΤΙΚΟ ΜΕΤΕΒΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΟΥΚΑ ΑΤΖΑΓΙΟΛΙ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΔΙΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΜΕΖΑΠΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ. ΕΚΕΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΑΡΧΗ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΡΟΥ (ΕΠΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΕΡΟΝ) ΜΕΔΙΚΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΝΘΗ. Η ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΡΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ. Η ΑΝΘΗ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙ ΦΟΒΗΘΗΚΕ, ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ .ΕΚΕΙ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ. Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΠΑΝΤΡΕΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΞΙ ΓΙΟΥΣ ΤΟΝ ΜΙΧΕΛΗ Ή ΜΙΧΑΗΛ, ΤΟΝ ΚΟΥΡΗ Ή ΚΟΥΡΟ , ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ Ή ΡΑΖΕΛΟ («ΞΥΡΙΣΜΕΝΟ’), ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ Ή ΤΣΑΧΟΥΤΑ, ΤΟΝ ΓΑΪΟ Ή ΓΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΛΜΠΑΝΟ («ΕΛΕΥΘΕΡΟ») ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗ ΤΟΥΣ ΜΠΑΖΙΝΑ , ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΟ ΨΥΧΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ.Η ΚΟΡΟΥΛΑ ΑΝΘΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ , ΑΦΗΣΕ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΣΑΛΕΥΤΑ ΕΩΣ ΣΗ
«ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΜΕΔΙΚΟΙ ΑΦΙΝΟΜΕΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΗΤΕ ΟΜΟΥ ΑΠΑΞ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΚΑΘ΄ΗΝ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΣΘΕ ΠΑΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΚΑΣΑΓΚΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΜΕΝ ΕΛΘΗ ΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ, ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΚΤΙΣΗΤΕ ΟΙΚΟΓΝΕΙΕΑΚΟΝ ΙΔΙΚΠΟΝ ΣΑΣ ΝΑΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ ΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΗΤΕ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤ΄ΕΤΟΣ ΕΚΕΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟ ΝΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΑΔΕΛΦΟΝ, ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ , ΝΑ ΣΥΝΤΡΩΓΗΤΕ, ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΔΑΖΗΤΕ ΚΑΘ΄ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΝΑ ΓΙΝΗΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΡΡΕΝΑΣ ΜΕΔΙΚΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ, ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΡΕΝΕΣ ΜΕΔΙΚΟΙ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΕΚΕΙΝΗΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΩΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ, ΠΑΣΑ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΘΡΑ, ΜΙΣΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΔΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΗΤΑΙ»
Το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου. Φώτο Όμορφη Μάνη
Το ιστορικό σχολείο του Οιτύλου. Φώτο Όμορφη Μάνη

 

Για την Όμορφη Μάνη

Σημ: Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2016 στην omorfimani.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια