Web Analytics
Άρνα Λακωνίας: «Στην αγκαλιά του Ταϋγέτου και στην σκιά του πλατάνου της»

About Me

Άρνα Λακωνίας: «Στην αγκαλιά του Ταϋγέτου και στην σκιά του πλατάνου της»

 

Κείμενο-φωτό : Όμορφη Μάνη

Στα πόδια της Ανατολικής πλευράς του μαγευτικού Ταϋγέτου , δυτικά του Γυθείου, στα 750μ. υψόμετρο, ορθώνεται πανέμορφος , γραφικός και εύφορος ο οικισμός της Άρνας.

Ο πλάτανος στην Άρνα
Ο πλάτανος στην Άρνα

Αν και θύμα κι αυτός της εγκατάλειψης, θεωρείται από τους πιο όμορφους οικισμούς της Λακωνίας ,αφού αποτελείται από  κλιμακωτές

πλαγιές οι οποίες καταλήγουν σε φαράγγι , στο οποίο βρίσκονται και οι πηγές της Αγίας Μαρίνας , που υδρεύουν την Κάτω και Μέσα Μάνη και πολλά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.Είναι ένας από τους οικισμούς  που ανθίζουν μερικά από τα 29 είδη φυτών και βοτάνων που δεν συναντάς πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο στον Ταΰγετο.

Ο γλυκύτατος κος Προκόπης από την Άρνα.Ετών 86.
Ο γλυκύτατος κος Προκόπης από την Άρνα.Ετών 86.

Η Άρνα ξαναπαίρνει την παλιά της αίγλη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, χρόνο κατά το οποίο πραγματοποιείται η γιορτή του κάστανου.Στην πλατεία του χωριού οι επισκέπτες δοκιμάζουν ψητά και βραστά κάστανα, γεύονται εδέσματα με κάστανο, και διασκεδάζουν με παραδοσιακή μουσική. Επίσης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγωγούς και να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Σκοπός της γιορτής είναι η συγκέντρωση των Αρνιωτών όλης της Ελλάδας, αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών.

Αν  η  ξακουστή  γιορτή του Κάστανου στην Άρνα είναι ένας τρόπος γνωριμίας με τον οικισμό της , το βασικό σημείο αναφοράς  αποτελεί ο τεράστιος πλάτανος της ο οποίος χρονολογείται  περίπου 800 ετών και έχει περίμετρο 13,8 μέτρων!! Ένας κάτοικος του χωριού ο εξαιρετικός κύριος Ευάγγελος Γιαννόπουλος αμφισβήτησε την ηλικία του πλατάνου , τεκμηριώνοντας την άποψη του, την οποία θεωρεί ότι είναι πάνω από 2.200 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Ακριβώς από κάτω του βρίσκονται δυο ταβέρνες, ένας φούρνος και τρία καφενεία!! Η θέα σε εκείνο το σημείο είναι εκπληκτική, καθώς βλέπεις όλα τα χωριά που τα χωρίζει ο ποταμός Σμήνος ή πλατύ ποτάμι , τα λεγόμενα Μπαρδουνοχώρια, καθώς και δυτικότερα ψηλά στο βουνό την εκκλησία της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Πηγή στην Άρνα
Πηγή στην Άρνα

Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στην Άρνα θα πρέπει να επισημάνουμε την συμβολή της στην εθνεγερσία του 1821. Από εδώ ξεκίνησε την πολεμική του δραστηριότητα ο στρατηγός Παναγιώτης Γιατράκος, που σε όλη σχεδόν την περίοδο του αγώνα ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός της Λακωνίας με έδρα τον Μυστρά. Ο στρατηγός ανήκε στην οικογένεια των Γιατράκων-Μέδικων , που μετά την Οθωμανική εισβολή στη Δυτική Μάνη από την Καλαμάτα, το 1671, μετακινήθηκαν από την κοιτίδα τους το Προάστειο, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, για να μετεγκατασταθούν σε λίγες δεκαετίες από την δυτική στην ανατολική περιοχή του Ταϋγέτου.

Στις παρακάτω φωτογραφίες που σας παραθέτουμε θα θαυμάσετε το μεγαλείο της Άρνας, τον υπέροχο και τεράστιο πλάτανο της,την υπέροχη εκκλησία της, τον Άγιο Αθανάσιο, αλλά και τον δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία γέροντα του χωριού, τον γλυκύτατο κο Προκόπη ετών 86. Ο  πρώτος μεγαλύτερος ηλικιακά , όπως μας πληροφόρησαν οι εδώ κάτοικοι , είναι ο κος Σαράντος οποίος βαδίζει αισίως τα 96.

Δείτε τι φωτογραφίες μας:






















Δείτε το βίντεο μας:

Σημείωση: Το άρθρο αυτό συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2016 και δημοσιεύθηκε στο σάιτ omorfimani.gr. 

Για την Όμορφη Μάνη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια