Web Analytics
Ο Θρυλικός Μπέης στη Λάγια.

About Me

Ο Θρυλικός Μπέης στη Λάγια.

 


Eίσοδο στην Λάγια , ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της προσηλιακής Μέσα Μάνης με πλούσια ιστορία και γεμάτη πύργους πολλών οικογενειών, και βέβαια επίσκεψη σε έναν θρύλο του χωριού που το γνωρίζει σχεδόν εδώ και έναν αιώνα, όπως βέβαια και ολόκληρο τον άγριο και τραχύ τόπο της Μάνης.

Ο λόγος για τον Μπέη ο οποίος στην νότια είσοδο του χωριού το κοσμεί με την παρουσία του στο  Καφενείο του , «Των Κυνηγών» όπως

χαρακτηριστικά γράφει η ταμπέλα που βρίσκεται στην είσοδο και που πράγματι αποτελούσε στέκι για τους κυνηγούς και όχι μόνο.

Ο Μπέης στα 90… και (!) χρόνια του πλέον, τις ώρες του τις περνά  μέσα στο γραφικό καφενεδάκι του καθισμένος σε μια πολυθρόνα κι έχοντας για μεζέ τυρί , ελιές και λίγο ντομάτα!!Γύρω του άπειροι πίνακες με εκπληκτικές ζωγραφιές κυρίως από την παλιά Μάνη με πολλές φυσιογνωμίες που έχουν ταξιδέψει για άλλους κόσμους αλλά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του τόπου, μαζί όμως και εξίσου εκπληκτικοί πίνακες ζωγραφικής από διάφορα τοπία της Μάνης. Σε περίοπτη θέση βεβαίως και  η φωτογραφία της συζύγου του που πρόσφατα έχει χαθεί.

 14/5/2016: Δημοσιεύθηκε τούτο το άρθρο.

28/6/2017: Μαθαίνουμε ότι ο λεβέντης που γνωρίσαμε στο χωριό Λάγια δεν είναι πλέον μαζί μας. Θα ζει από εδώ και πέρα στην γειτονιά των αγγέλων.Ένα είναι βέβαιο: Ότι θα προσφέρει στη νέα του γειτονιά τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, ενώ θα την στολίζει με την παρουσία του και την καλοσύνη του. Καλό Ταξίδι θρυλικέ Μπέη , θα σε θυμόμαστε παντοτινά!!! 

«Έχουν έρθει και με έχουν βρει μέχρι κι από την Ταϋλάνδη « μας είπε με ένα γλυκό χαμόγελο, αυτό της καλοσύνης και της χαράς για την απροσδόκητη επίσκεψη!!»Να!!.. δείτε τα σημειώματα από τα αφιερώματα που μου έχουν κάνει και τα έχω πάρει από το Ίντερνετ», ολοκλήρωσε με καμάρι!!!

¨Εδώ είναι η ζωή μου ο τόπος μου», συνέχισε με κάποια συγκίνηση.

¨Κυνηγός δεν υπήρξα ποτέ», μας ανέφερε, «αλλά το καφενείο μου δούλευε τις περισσότερες ημέρες με τους κυνηγούς»!!» Σήμερα δεν υπάρχει πουλί ούτε για δείγμα, η ατμόσφαιρα βλέπεις» ολοκλήρωσε την φράση του .

Τον αφήσαμε μόνο του να μιλάει και ότι έλεγε ήταν μάθημα προς εμάς, μάθημα βγαλμένο μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της πολύχρονης εμπειρίας του με βάση τις μεγάλες αλλαγές που βίωσε στον τόπο του στη Μάνη αλλά και στην χώρα τον τελευταίο αιώνα.

» Η Μάνη ερήμωσε, παλιά ήταν γεμάτη κόσμο, βλέπεις η έλλειψη εργασίας αλλά και η ταχύτατη ανάπτυξη στην πόλη τράβηξαν τους νέους από τον τόπο μας».

«Μην πιστεύετε τους πολιτικούς», συνέχισε, «αυτοί είναι καμωμένοι στο ψέμα. Υπηρετούν τους Αμερικανούς. Εγώ όταν είδα στην τηλεόραση τον Τσίπρα να πηγαίνει στην Αμερική , κατάλαβα ότι πήγε να πάρει το χρίσμα. Άρα έγινε ένας από δαύτους και θα κοροϊδέψει τον λαό, όπως κι έγινε!!!» «Να σας πω κάτι;», μας ρώτησε (..) απαντώντας αμέσως; «Η Ελλάδα είτε θέλουν, είτε όχι καλά έζησε την επταετία!! Τότε δεν πεινούσαμε… και εάν εξαιρέσουμε τις συμπεριφορές τους , τις οποίες ποτέ δεν ενέκρινα , οι Έλληνες ζούσαμε καλά»!!

Ο Μπέης στην διάρκεια της επίσκεψης μας , μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην πόλη, για το στρατό, για τον εμφύλιο, που έζησε και που σιχαινόταν, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «αδερφός σκότωνε αδερφό» , αλλά και την ζωή του στο χωριό .Αναφερόμενος σε όλα αυτά άλλοτε με καμάρι, άλλοτε με συγκίνηση κι άλλοτε με χαρά ή λύπη, αμέσως το συναίσθημα που έβγαινε σε εμάς ήταν ότι μπροστά μας είχαμε ολοζώντανο ένα ενεργό μέλος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος! Αναπόφευκτα λοιπόν το δέος, η προσοχή και ο σεβασμός  στα λεγόμενα του ήταν μεγάλα.

Ο κυρ Βασίλης, όπως είναι το όνομα του, ταλαιπωρείται λίγο από το πόδι του το οποίο , όπως μας είπε, το χτύπησε κάπου στο Μαρμάρι, στο  τουριστικό συγκρότημα που διαθέτει ο υιός του  Παπάς ο Γιώργος Γεωργαρίου.

Οι ζωγραφιές στο μαγαζί είναι δημιουργία του άλλου του γιού του Πέτρου Γεωργαρίου ο οποίος είναι ζωγράφος και γλύπτης με τον οποίο μάλιστα συστήθηκαμε αφού μας βρήκε μπαίνοντας στο καφενείο.

Ο Μπέης έχει 5 παιδιά , και 14 εγγόνια, ενώ λίγα χρόνια πριν έχασε το άλλο του μισό, την σύζυγο του, την οποία σε κάθε φράση του τιμά ιδιαίτερα.

Στη Λάγια ο Μπέης αποτελεί σύμβολο και τον σέβονται άπαντες , όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Μάνη.

Εμείς ενθουσιασμένοι και με τα σοφά του λόγια στις αποσκευές μας αποχωρήσαμε από το καφενεδάκι του ανανεώνοντας το ραντεβού για κάποια άλλη- σύντομα πάντως- στιγμή.

Ακόμα και σήμερα που συντάσσουμε αυτό το άρθρο, η φυσιογνωμία του , η καλοσύνη και το ζεστό του χαμόγελο μας έρχονται στο νου και  ευχόμαστε ο Θεός να τον έχει πάντα καλά, ώστε να τον συναντήσουμε και πάλι εκεί στη Λάγια στο ζεστό καφενεδάκι του, να τσιμπάει  λίγο τυράκι, ντοματούλα και ελιές  καθισμένος στην πολυθρόνα του και να μας διηγείται  ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη φτώχεια της ζωής και τον αγώνα για την επιβίωση όπως μοναδικά τις έζησε ο ζωντανός θρύλος της Μάνης ,Μπέης ή Βασίλης Γεωργαρίου.

Δείτε τις αποκλειστικές φωτό μας:









Όμορφη Μάνη

Το άρθρο διαβάστηκε:
website hit counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια