Web Analytics
" Η Μάγισσα"!! Τα πρώτα δείγματα μιας υπερπαραγωγής εποχής, με επίκεντρο την Μάνη και τους Μανιάτες!

About Me

" Η Μάγισσα"!! Τα πρώτα δείγματα μιας υπερπαραγωγής εποχής, με επίκεντρο την Μάνη και τους Μανιάτες!

     


  Βλέποντας τα πρώτα επεισόδια της πανάκριβης , ομολογουμένως ,σειράς του Αντέννα " Η Μάγισσα" το πρώτο που θεωρούμε ότι μπορεί να προβλεφθεί  είναι να καταστεί επιτυχημένη, κατακτώντας ίσως μια από τις  πρώτες θέσεις στο σύνολο τηλεθέασης που αφορούν τα σήριαλ μυθοπλασίας της Ελληνικής τηλεόρασης για το τρέχον έτος όπως και το επόμενο.

   Αν αφήσουμε κατά μέρος την μυθοπλασία ,δηλαδή το σενάριο του έργου , το οποίο δεν θα λέγαμε ότι είναι πρωτότυπο ή έστω το καλύτερο που έχουμε δει ποτέ, καθώς κινείται κατά την γνώμη μας σε ρηχά νερά , εδώ θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες άλλες πτυχές που αφορούν το μανιάτικο στοιχείο , όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών.

Πριν αναλύσουμε αυτά που βλέπουμε ,θα πρέπει να επισημάνουμε τις εκπληκτικές ερμηνείες του Τάσου Νούσια, της Κατερίνας Λέχου, αλλά και της Ελλης Τρίγγου, του Γιώργου Γάλλου καθώς και της Μαρκέλλας Γιαννάτου . Επίσης ευχάριστη παρουσία με ρόλο που του ταιριάζει απόλυτα είναι και αυτός του Νίκου Ψαρρά , χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε ότι και οι υπόλοιποι  βάζουν την δική τους υποκριτική ικανότητα προκειμένου να φτάσει στις οθόνες μας αυτή η υπερπαραγωγή. Μια επισήμανση που νομίζουμε ότι έχει την δική της σημασία είναι ότι ενώ ο Γιώργος Γάλλος (Μιχαήλ Λάσκαρης) είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός, εντούτοις ο ρόλος του σκληρού και αήττητου Μανιάτη καπετάνιου ,ίσως δεν του ταιριάζει απόλυτα, λόγω της φυσιογνωμίας του -μεταδίδει μια πραότητα- προσόν που δεν πρέπει να έχει ο καπετάνιος.  Σε αντίθεση με τον έτερο  Τάσο Νούσια (Σπήλιο Γερακάρη) που ο ρόλος του σκληρού, πλην αφελή, ηγέτη της φαμίλιας του, του ταιριάζει απόλυτα.


Η σειρά εποχής " Η Μάγισσα" , από το πρώτο επεισόδιο φάνηκε ότι για την παραγωγή της δόθηκαν πολλά χρήματα. Το επιτυχημένο σκηνικό εποχής, τα κοστούμια, ο επιβλητικός πύργος (κτήμα Νάσιουτζικ)  με τους πολλούς υπόγειους διαδρόμους και τα πολυτελή πέτρινα δωμάτια , οι άγριες βοτσαλωτές  παραλίες  φέρνουν στην θύμηση μας κάτι από την Μάνη. Βεβαίως στα πρώτα επεισόδια είδαμε σκηνές γυρισμένες στο συγκρότημα των  πύργων του Μούρτζινου -Τρουπάκη στην Καρδαμύλη με φόντο μάλιστα την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα η οποία βρίσκεται μέσα σε αυτό. Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και στα επόμενα επεισόδια οι λήψεις σκηνών από την Μάνη θα είναι περισσότερες. 

Το Μανιάτικο στοιχείο με τις ιδιαιτερότητες του  , κατά την γνώμη μας ...παίζει πολύ στην σειρά. Το πιο τρανταχτό Μανιάτικο έθιμο είναι η λεγόμενη "σύγκρια" που υφίστατο στην παλιά Μάνη . Είναι η περίπτωση απόκτησης αρσενικού -τουφέκι- από άλλη γυναίκα , όταν η νόμιμη δεν γεννά αρσενικά!! Στο σενάριο βέβαια της σειράς η νόμιμη γυναίκα Δαμιανή Λάσκαρη (Κατερίνα Λέχου) γεννά τελικά αρσενικό, αλλά πολύ αργά με συνέπεια ο άντρας της Μιχαήλ Λάσκαρης (Γιώργος Γάλλος) να έχει ήδη αποκτήσει αρσενικό  με άλλη γυναίκα Αναστασία (Στεφανί Καπετανίδη).

Η όποια κριτική εκφράζεται από την ματιά του αρθρογράφου και μόνο!! Είναι προσωπική άποψη , η οποία πηγάζει από αυτά που είδε ο ίδιος ως τηλεθεατής στην νέα πολυδάπανη σειρά του Αντέννα. Έχοντας μελετήσει ως έναν βαθμό κομμάτια της ζωής της Μάνης στην προεπαναστατική περίοδο, προβαίνει σε καλοπροαίρετη σύγκριση με αυτά που βλέπει. Οι απόψεις είναι δυνατόν να διίστανται. Ούτε η κριτική του πιθανόν να μην εμπεριέχει λανθασμένες για κάποιους εντυπώσεις. Άλλωστε υπάρχουν επαγγελματίες κριτικοί που αποτυπώνουν την άποψη τους, έχοντας ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία πριν προβούν στην οποιαδήποτε κριτική τους.  Η προσπάθεια του άρθρου μας είναι να προβεί σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τον τρόπο ζωής των Μανιατών εκείνης της εποχής και το πως παρουσιάζονται στην ταινία! Μέχρι εκεί....

Λέξεις όπως καφός, Νικλιάνοι, κύρι μου, αφέντη μου, κορώνα μου, ακούγονται κατά κόρον από τους πρωταγωνιστές της σειράς ,μεταφέροντας αυτούσιο το Μανιάτικο λεξιλόγιο στον τηλεθεατή.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που μας μεταφέρεται από την Μάνη πριν την ελληνική επανάσταση είναι και η ύπαρξη πειρατών. Το καρτέρι των πειρατών σε θαλάσσιες σπηλιές προκειμένου να κουρσέψουν κάποιο διερχόμενο καράβι, ως τρόπος ζωής των παλιών Μανιατών κυριαρχούσε στην καθημερινότητα τους.


Ένα σημαντικότατο έθιμο της παλιάς Μάνης ήταν και ο απόλυτος σεβασμός στον ηγέτη της φαμίλιας. Στην σειρά, αυτό ξεχωρίζει σε όλες τις εκφάνσεις των πρωταγωνιστών. Ο ηγέτης ακούει όλους , αλλά όλοι σωπαίνουν μόλις πάρει την τελική απόφαση του ακόμα και αν διαφέρει από αυτά που του προτείνουν. Όλοι υποκύπτουν στην ανωτερότητα του ηγέτη, δούλοι, παιδιά, γυναίκα. Το διακρίνουμε και στην φαμίλια του  Μιχαήλ Λάσκαρη αλλά και σε αυτήν του  Σπήλιου Γερακάρη (Τάσο Νούσια).

Ο Παπάς πάντα, στην παλιά Μάνη, αποτελούσε ένα σεβαστό πρόσωπο που όλοι άκουγαν με προσοχή. Πολλές φορές τα λόγια του επιδρούσαν θετικά στις όποιες αποφάσεις των ηγετών-καπεταναίων.

Το συμβούλιο των Γερόντων , όπως αυτό παρουσιάζεται στην σειρά , υπήρξε  στην Παλιά Μάνη. Συνήθως οι αποφάσεις του επηρέαζαν την παύση του γδικιωμού ή ακόμη και την συνέχιση του. Εδώ τους συναντούμε , όταν παρουσία του Παπά, επιχείρησαν χωρίς όμως αποτέλεσμα ,την συνέχιση της τρέβας -στοιχείο και αυτό των εθίμων της Μάνης- μεταξύ Λασκαραίων και Μπραϊτάνων!!

Οι σχέσεις των δυο οικογενειών ( Λασκαραίων-Γερακάρηδων), οι οποίες-αν και συμπέθεροι- δεν χαρακτηρίζονται και οι καλύτερες-το αντίθετο μάλιστα-περνούν από πολλές  διακυμάνσεις. Εδώ διακρίνουμε τους όρους όπως η μπαμπεσιά , η υποκρισία προκειμένου για την επίτευξη του στόχου και η πονηρία που αφορά τον σχεδιασμό κάποιου ύπουλου γεγονότος ώστε να πληγεί ο ..αντίπαλος!! Όλα αυτά τα στοιχεία εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχουν σε κάθε διένεξη άρα και στους παλαιούς Μανιάτες!!

Ολοκληρώνοντας την κριτική μας  και ξεφεύγοντας από τα αμιγώς μανιάτικα στοιχεία, θα πούμε ότι αρνητική εντύπωση μας έκανε η μάχη με σπαθιά μεταξύ αντιμαχόμενων στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, η οποία απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι οι Έλληνες δεν ... το έχουμε καθώς οι σκηνές δεν είχαν καθόλου ρεαλισμό!! Αλλού ήταν οι μαχαιριές κι αλλού έτρεχαν .....τα αίματα!!!

Βλέποντας την σειρά , ένα είναι βέβαιο, ότι σε αντίθεση με άλλες , οι σεναριογράφοι της, όπως και να έχει, διάβασαν και έμαθαν κάποια στοιχεία της Μάνης και των Μανιατών όπως αυτά ίσχυαν κάποτε!! Διάβασαν και έμαθαν ,έστω κάτι, από τα ήθη και έθιμα των κατοίκων του σκληρού αυτού τόπου! Έγκειται πλέον η αποτύπωση όλων αυτών με ακρίβεια ή μη στον υποκριτικό χαρακτήρα των πρωταγωνιστών και βέβαια  οι συγγραφείς του έργου να συνεχίσουν να ενημερώνονται για το μανιάτικο στοιχείο και πως λειτουργούσε εκείνη την εποχή!!!

Η συνέχεια επιτυχημένη η μη στις οθόνες μας.....!!! 

ΥΓ: Ασφαλώς και θα επανέλθουμε στην κριτική μας εάν αλλάξει κάτι...!!


 Όμορφη Μάνη

Προβολές


website counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια