Web Analytics
Μάνη: "Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της"

About Me

Μάνη: "Οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της"

   


   Μεγάλο ενδιαφέρον έχουμε για να μάθουμε τελικά από που προήλθε το όνομα Μάνη. Οι απόψεις διίστανται στις άπειρες αναλύσεις επιφανών ιστορικών που ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Μια άποψη την οποία καταθέτουμε σήμερα στο άρθρο αυτό ανήκει στον Δημήτρη Β. Δημητράκου-Μεσίσκλη  την οποία αναλύει στο βιβλίο του "Οι Νικλιάνοι" Τόμος Α΄

   Κατά τον συγγραφέα λοιπόν το όνομα αναφέρεται ως Μάνη ή Μάϊνη, η Μαΐνη!! 

"Οι Νυκλιάνοι" Βιβλίο του Δημητρίου Β. Δημητράκου-Μεσίσκλη Τόμος Α΄. Παρότι ψάξαμε δεν κατέστη δυνατόν  να προμηθευτούμε τον Τόμο Β΄, πιθανόν διότι δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Η χρονολογία έκδοσης του εν λόγω βιβλίου εντοπίζεται γύρω στην δεκαετία του 50΄. Πηγές δε σύμφωνα με τον συγγραφέα υπήρξαν μεταξύ άλλων  ο Σωκράτης Κουγέας Καθηγητής του Πανεπιστημίου καθώς και ο Σταύρος Σκοπετέας Καθηγητής Γυμνασίου και τμηματάρχης της βιβλιοθήκης της Βουλής.Η Έκδοση του Βιβλίου "Οι Νικλιάνοι" ανήκει στον Εκδοτικό Οίκο Δημ, Δημητράκου Ο.Ε με έδρα την Αθήνα

Το όνομα  Μαΐνη , το συναντάμε για πρώτη φορά στον Λέοντα Σοφό αυτοκράτορα του Βυζαντίου (886-912)  :  " Τάξις των από του αποστολικού θρόνου Κωνσταντινουπόλεως μητροπολιτών και επισκόπων ...Θρόνος 27ος Πελοποννήσου: α. Δαμαλά β. Άργους γ. Μονεμβασιάς δ. Κεφαλληνίας ε. Ζακύνθου στ. Ζημερνάς ζ. Μαΐνης"

Αργότερα το αναφέρει ο υιός του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητος και ακόμη αργότερα το Χρονικό του Μορέως:    

                    "Του δρόγγου γαρ Μελιγού και της Μεγάλης Μαΐνης "

                     " Κι αφότου γαρ εκτίστηκαν τα  κάστρα όπου σε είπα"...

                     " Το Λεύκτρον γαρ κι ο Μυζηθράς και της παλαιάς Μαΐνης"

                     " Απέκει την Μονεμβασιάν και τρίτον δε την Μάνη".

Από τις πηγές αυτές μαθαίνουμε ότι ο τόπος ονομάστηκε στην αρχή Μάϊνη , η Μάνη χωρίς όμως να μπορεί να εξακριβωθεί ποιό  είναι το πρώτο όνομα και ποιό το δεύτερο.

Έχουν γραφτεί διάφορες γνώμες , όπως προαναφέραμε, για την παραγωγή του ονόματος Μάνη  όλες όμως είναι υποθετικές.

Ας δούμε  μερικές από αυτές:

Μάϊνα: Από την ναυτική λέξη "μάινα" γιατί τα πλοία μαϊνάρουν τα πανιά όταν πλησιάζουν τις πάντοτε τρικυμισμένες ακτές.

Μανία: Από την "μανία" με την οποία οι Μανιάτες υπερασπίζονται την ελευθερία της Μάνης.

Μανή: Από τη λέξη μανή= λεπτή γη.

manes: Από τη λατινική λέξη manes=ψυχές νεκρών που πήγαιναν στην πόρτα του Άδη του Ταινάρου.

Μαρδ: Από την ιρανική λέξη μαρδ που σημαίνει μανία.

Μαρδαΐτης: Από την λ. Μαρδαΐτης (ελληνικού λαού τησ Μ. Ασίας) και κατά παραφθοράν Μανιάτης.

manus: Από την λατινική αυτή λέξη που σημαίνει (χέρι) γιατί η χερσόνησος του τηγανιού έχει σχήμα χεριού και βρέθηκαν έγγραφα ιταλικά με το όνομα Brazzo di Maina=βραχίονας Μάνης.Η Μέσα Μάνη τέτοια εντύπωση δίνει στους ναυτικούς που την πλησιάζουν από δυσμάς.

   Είπαμε πιο πάνω ότι οι απόψεις για το όνομα διίστανται , επομένως όποια άλλη θεωρία υπάρχει ή θα υπάρξει, ασφαλώς με την ανάλογη ανάλυση είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς ουδείς γνωρίζει εκ του ασφαλούς την προέλευση του ονόματος Μάνη.

 Σημ: Στην εισαγωγική φωτό-ρετρό απεικονίζεται ο Κότρωνας με την χερσόνησο Σκοπά φωτογραφία του Γιάννη Βουρλίτη την οποία βρίσκουμε στο λεύκωμα "Εικονοβίβλος της Μάνης" εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη Γεώργιος Δημακόγιαννης

Για την Όμορφη Μάνη

Προβολές

visitors counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια