Web Analytics
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τίμησε την 197η Επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου

About Me

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τίμησε την 197η Επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου



 Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023 οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για να τιμήσει τα 197 χρόνια από την ιστορική Μάχη του  Πολυαράβο

Οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν κατά το διάστημα από 25 έως και 27 Αυγούστου σε   Τζεσφίνα και Κόκκινα Λουριά, κορυφώθηκαν χθες στον Πολυάραβο. Η ημέρα ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούντος του  Πανοσιολογιώτατου Πατέρα Νύφωνα. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της ένδοξης Μάχης του Πολυαράβου. Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος  «στον σκληροτράχηλο τόπο του Πολυαράβου διεξήχθη πριν από 197 χρόνια μια από τις καθοριστικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, μια μάχη ταπεινωτική για τους πολυάριθμους εισβολείς και εξυψωτική για το  ολιγάριθμο αλλά ψυχωμένο ελληνικό στράτευμα» (…) «Επρόκειτο για την τρίτη και τελευταία προσπάθεια του Αιγύπτιου στρατηγού να κατακτήσει την Ελεύθερη Μάνη και να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι η σπουδαία Μάχη του Πολυαράβου, με τη ρωμαλέα αντίσταση των κατοίκων του, έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ελληνική ιστορία. Χάρη στις νικηφόρες μάχες σε Βέργα, Διρό και Πολυάραβο, η Μάνη διατήρησε την ανεξαρτησία της, αναπτερώθηκε το κλονισμένο ηθικό των Αγωνιστών και κρατήθηκαν ζωντανές οι ελπίδες όλων των Ελλήνων για Ελευθερία».

Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στο κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης του Μανιάτικου Αγώνα από την ελληνική Πολιτεία, τονίζοντας ότι η Μάνη έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 και κάλεσε για ακόμη μια φορά την επίσημη Πολιτεία να αποκαταστήσει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων αυτή την ιστορική αδικία και να μεριμνήσει για την αναγνώριση του ιστορικού χρέους απέναντι στη Μάνη, όπως της αξίζει.

Ακολούθησε ομιλία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Aποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου.

Ο κ. Γραφάκος ανέλυσε στην ομιλία του τον ρόλο της αδούλωτης Μάνης. Όπως είπε η περιοχή ήταν γενικά ελεύθερη, χώρος καταφυγίου στρατιωτών από όλη την Πελοπόννησο και στρατιωτική σταθερά του αγώνα, με καλά εκπαιδευμένους πολεμιστές. «Η φλόγα της επανάστασης έκαιγε στην Μάνη και από εκεί φώτιζε την ελληνική επικράτεια με ελπίδα. Σημαντικότερο όμως ότι έδειχνε στον υπόλοιπο  κόσμο ότι η Επανάσταση ήταν ζωντανή, κάτι που είχε πολύ μεγάλη σημασία στο διπλωματικό επίπεδο και στις προσπάθειες των Ελλήνων και των φιλελλήνων ευρωπαίων διπλωματών να πείσουν τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να αναλάβουν ενεργό ρόλο». Ο Γεν. Γραμματέας τόνισε ακόμη ότι «η ιστορία, δεν γράφεται με “Αν”. Όμως πιθανά μπορούμε να υποθέσουμε ότι αν ο Ιμπραήμ κέρδιζε στον πολυάραβο και καταλάμβανε τη Μάνη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οι Τούρκοι θα ισχυρίζονταν ότι κατέπνηξαν την επανάσταση στο σύνολό της και πιθανά η ελευθερία της πατρίδας μας να ερχόταν σε μεταγενέστερο χρόνο και με άλλους όρους», για να καταλήξει ο κ. Γραφάκος ότι «η ιστορία είναι τα γεγονότα. Και μια από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του αγώνα της πατρίδας μας για την ελευθερία γράφτηκε στον Πολυάραβο»

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην Βρύση του Πολυαράβου, όπου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης  παρέθεσε παραδοσιακό γεύμα με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

Φωτογραφικό υλικό:




Γραφείο Τύπου Δήμου Ανατολικής Μάνης


website hit counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια