Web Analytics
Στούπα Μάνης:" Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης γνώρισε τον Γεώργιο ( Αλέξη) Ζορμπά"!!

About Me

Στούπα Μάνης:" Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης γνώρισε τον Γεώργιο ( Αλέξη) Ζορμπά"!!

     


 Ένα εγκαταλελειμμένο λιγνιτωρυχείο στην θέση Πραστοβά έμελλε να είναι ο λόγος της ύπαρξης του Νίκου Καζαντζάκη στην Μάνη.

Ήταν το 1912 όταν ο τότε Δήμαρχος Καρδαμύλης Κώστας Πατριαρχέας δήλωνε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την ύπαρξη του λιγνιτωρυχείου το οποίο ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη, ζητώντας επίσημη άδεια εκμετάλλευσης.

Μετά από διαβουλεύσεις τελικά η άδεια δόθηκε σε μια εταιρία από τον Πειραιά στους "Λάγκα και Χατζόπουλο" και σε δύο νέους δικηγόρους έναν Φαραντάνο και στον 29χρονο τότε Νίκο Καζαντζάκη.

Οικία Νίκου Καζαντζάκη-Στούπα

Ο Νίκος Καζαντζάκης εξ αυτού του γεγονότος έζησε για 2 χρόνια στην παραλία Καλογριά της Στούπας στη Μάνη σε έναν ονειρεμένο και καταπράσινο τόπο. 

    Εκτός από το σπίτι που νοίκιασε ο Καζαντζάκης έστησε ακόμη παράγκες και έμενε σε σπηλιές για να μπορεί να μελετά δίπλα στο κύμα .Ακόμα και σήμερα το μικρό σπίτι Ανδρέα Εξαρχουλέα όπου διέμενε ο συγγραφέας , στέκεται περήφανο στην παραλία  Καλογριά. Εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε ο μεγάλος Κρητικός το αριστούργημα "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".

Όταν λοιπόν μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο , ο Ν. Καζαντζάκης  , δικηγόρος τότε , αποκτά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Παστροβάς  προσλαμβάνει τον Γιώργη (μετέπειτα Αλέξη και λογοτεχνικού ήρωα του γνωστού βιβλίου του) Ζορμπά ως αρχιεργάτη και εμπειρικό μεταλλειολόγο με σκοπό την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου.

Παραλία Καλογριάς

   Η δράση του υπαρκτού, λοιπόν, προσώπου του Ζορμπά εκτυλίχθηκε στη Στούπα μεταξύ των λιγνιτωρυχείων της Παστροβάς και της πανέμορφης παραλίας της Καλογριάς και των γύρω περιοχών.

Έχουν γραφτεί πολλά για την σχέση του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά , ειδικά μετά την μεγάλη επιτυχία της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη(1964) που μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά" . Κι άλλα τόσα γιατί ο Καζαντζάκης επέλεξε την Κρήτη και όχι την Μάνη για μια εξόρυξη που δεν υποσχόταν πολλά.

Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας και ο αυθορμητισμός του Ζορμπά, αποτέλεσε τελικά πηγή έμπνευσης  για κάθε μορφή τέχνης , τη λογοτεχνία , τον κινηματογράφο , το θέατρο , τη μουσική, τα εικαστικά κα και ταυτίστηκε με το πρόσωπο του διάσημου ηθοποιού Άντονι Κουίν.

Είναι ευκόλως κατανοητό ότι το συναισθηματικό  δέσιμο του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γεώργιο Ζορμπά υπήρξε εξαιτίας των ταξικών; διαφορών ,καθότι  διανοούμενος ο πρώτος ,λαϊκός , αυθόρμητος και ζωντανός ο δεύτερος, αποτελώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον συγγραφέα.

      "Την μικρή μου ακρογιαλιά της Παστροβάς έτσι την βρήκα. Μονάχα - και νιώθω ντροπή να το ομολογήσω - η Στούπα, το χωριουδάκι δίπλα στην ακρογιαλιά , δεν είχε μήτε μια φέτα ψωμί να μας φιλέψει. Ελιές, ντομάτες και μερικά σύκα. Ξεχασμένοι από την πολιτεία οι Μανιάτες, έχουν δίκιο να παραπονιούνται πως ζουν ..πίσω από τον ήλιο".

 ( Από το βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκη "Νίκος Καζαντζάκης - ο ασυμβίβαστος")

....Το μεταλλείο πάει κατά διαόλου .Ζορμπάς και Καζαντζάκης το παρατούν , ο ένας φεύγει στη Χαλκιδική και ύστερα στη Σερβία, ο άλλος στην Ελβετία....!!! 

{Άλλο άρθρο παρόμοιο άρθρο  εδώ:Η παραλία στη Δυτική Μάνη που έγινε πηγή έμπνευσης για ένα από τα διασημότερα έργα του Καζαντζάκη }

Για την Όμορφη Μάνη


free counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια