Web Analytics
Μάνη: "Πανέμορφη και μοναδική"!!

About Me

Μάνη: "Πανέμορφη και μοναδική"!!




 "Από δω κορώνα!!! Βρε κορώνα που πας; Ναι κορώνα μου, ότι πεις!!!"

      Δύσκολα σε άλλη περιοχή εντός και εκτός Ελλάδας βρίσκεις τέτοια εμμονή στο να αναφέρεται κάποιος όχι με το όνομα του, αλλά με κάποιο υποκοριστικό!!!

Οι "κορώνες" και οι..."κορωνίτσες" λοιπόν ζουν στη Μάνη και μόνο σε αυτή. Στη Μάνη που απλώνεται από τα Τρίνησα στο Γύθειο έως την Βέργα του Αλμυρού , ανατολικά και δυτικά του

πανύψηλου και βλοσυρού  Ταΰγετου.

Αναρωτιέται κανείς πως ένας τόπος μπορεί να συνδυάσει τα πάντα: Την μαχητική και αδούλωτη Μέσα Μάνη, την Κάτω Μάνη που κρατά ένα στυλ νησιωτικό βλέποντας το πανέμορφο Γύθειο και τις υπέροχες παραλίες γύρω από αυτό, αλλά και την Έξω Μάνη που σε μαγεύει με τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα και την καταπράσινη γη της με τους λουλουδιασμένους οικισμούς της  , όπως η Καρδαμύλη, η Στούπα κ.α


Μια Μάνη για όλες τις ορέξεις!! Αν θέλεις μπορείς να μείνεις στους οικισμούς της Μέσα Μάνης αφήνοντας την φαντασία σου να σε ταξιδέψει σε κάποια άλλη εποχή, τότε που πηγαινοέρχονταν οι πειρατές σε κάποια κρυφά θαλάσσια περάσματα κουρσεύοντας τα βαπόρια ή να δεις τους πολεμιστές με τα καριοφίλια και τις μανιάτικες φουστανέλες να αντιμάχονται τους επίδοξους κατακτητές του τόπου τους και να αφουγκραστείς τις πολεμικές ιαχές ανάμεσα στις απότομες χαράδρες των πανύψηλων οροσειρών της. Οι οικισμοί της με τους πανύψηλους αδύνατους και σκοτεινούς πύργους, σωστά φρούρια, συμμετέχουν ως πρωταγωνιστές στην έτσι κι αλλιώς φανταστική σκηνή που σε προδιαθέτει ο τόπος να ζεις!! Οι άγριες παραλίες, μακριά από ομπρέλες , πολυθρόνες και κυλικεία , γεμάτες λαλούδες αλλά και καταγάλανα πεντακάθαρα νερά, φοβίζουν λίγο την σύγχρονη εποχή μας ,καθώς παραμένουν αγνές και παρθένες όπως δημιουργήθηκαν. 

Τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα στην αποσκιερή Μάνη, δυτική, σε παραπέμπουν σε μαγευτικά καρποστάλ επιφανών ζωγράφων που παρά την τέχνη τους δεν μπορούν να τα σχεδιάσουν με τέτοια ακρίβεια και μαγεία.  Η φύση και ο Ταΰγετος ντύνουν όλους του οικισμούς παραθαλάσσιους ή μη με σπάνια είδη δέντρων και φυτών δίνοντας τους μια  υπέροχη πολυχρωμία  , ενώ το αεράκι ευωδιάζει ολόκληρη την Έξω Μάνη με τα σπάνια αρώματα που πηγάζουν μέσα από τα σπλάχνα του ψηλού βουνού.

Ολοκληρώνοντας τις αρετές και τις ιδιαιτερότητες της Μάνης , δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην εξωτική νησιωτική, κατά διαστήματα, Κάτω Μάνη με το υπέροχο Γύθειο και τα αμφιθεατρικά κτισμένα φρεσκοβαμμένα σπίτια του κτισμένα στην πλαγιά που ακουμπά το χείλος της στη γαλαζοπράσινη θάλασσα του υπέροχου λακωνικού κόλπου. Οι παραλίες της στρωμένες με κρυστάλλινες γυαλιστερές αμμουδιές , παραπέμπουν σε μαγικές εξωτικές παραλίες που τις βλέπουμε μόνο μέσα από τους κινηματογράφους σε πανάκριβες αμερικανικές υπερπαραγωγές.

Τα Σπήλαια Διρού με τους υπέροχους σταλακτίτες , προϊόν παλαιολιθικής εποχής , ολοκληρώνουν την υπέροχη , μοναδική και ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Μάνης.

Της Μάνης, των οπλαρχηγών, της Μάνης του μοιρολογιού, της Μάνης του σκοτεινού και πολυθρύλιτου  άκρου της, της Μάνης του κορώνα και της κορωνίτσας!!!

Όμορφη Μάνη




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια