Web Analytics
Στούπα: «Ένας μικρός Παράδεισος»

About Me

Στούπα: «Ένας μικρός Παράδεισος»

 

Η Στούπα είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Έξω Μάνη. Πρόκειται για
έναν παραδοσιακό οικισμό της Μεσσηνίας. Παλαιότερα ήταν ένα ήσυχο ψαροχώρι με ελάχιστο πληθυσμό, σήμερα όμως έχει αποκτήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία των τουριστών που επιλέγουν την περιοχή για τις οικογενειακές τους διακοπές.

Η Στούπα το χειμώνα συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 630 κατοίκων, ενώ το καλοκαίρι καταφθάνουν εδώ δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη, κυρίως Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες. Το χωριό μέχρι και το 2010 υπαγόταν στοΔήμο Λεύκτρου, τώρα πια όμως με το νέο σχέδιο Καλλικράτης η Στούπα ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Μάνης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι στους μόνιμους κατοίκους συμπεριλαμβάνονται και πολλοί Δυτικοευρωπαίοι. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς ασχολούνται με τον τουρισμό, υπάρχουν όμως και άλλοι που καλλιεργούν ελαιόδεντρα…

Η Στούπα διαθέτει τρεις παραλίες. Πρώτη είναι η μεγάλη κεντρική παραλία, ακριβώς μπροστά στο χωριό. Είναι αμμώδης, έχει μήκος περίπου 400 μ. και είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό κλπ. Στο νότιο άκρο της διαθέτει και μικρό μόλο, όπου δένουν ψαρόβαρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα και άλλα μικρά σκάφη. Στο νότιο τμήμα του χωριού βρίσκεται η παραλία Χαλικούρα, η οποία βέβαια δεν λέει και τίποτα σπουδαίο. Η τρίτη και πιο δημοφιλής σίγουρα είναι η παραλία Καλογριά, στο βόρειο άκρο του οικισμού.

Η Καλογριά είναι από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Έξω έχει άνετη φαρδιά αμμουδιά. Μπροστά στο κύμα θα βρούμε ομπρέλες και ξαπλώστρες, από πίσω beach volley, πιο πίσω τεράστια δέντρα για φυσική σκιά, ακόμη πιο πίσω 2 beach bar και 3-4 ταβέρνες. Μέσα στο νερό είναι επίσης αμμώδης. Τα νερά είναι ρηχά και πεντακάθαρα. Σε μια άκρη της παραλίας από το βυθό αναβλύζουν δροσερά πηγαία γλυκά νερά. Στην περιοχή αυτή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το πολύ καλό οργανωμένο Camping Kalogria. Σ’ αυτήν την παραλία έζησαν για 2 χρόνια (1917 – 1918) ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς. Εδώ εμπνεύστηκε ο Κρητικός συγγραφέας το διάσημο ανά την υφήλιο ομώνυμο έργο του. Σήμερα οι μισοί αλλοδαποί που επισκέπτονται την περιοχή κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο «Ζορμπάς» (οι άλλοι μισοί βέβαια κρατούν το βιβλίο «Μάνη», του Πάτρικ Λη Φέρμορ…).

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


free stat counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια