Web Analytics
«Το Κοινοτικό Εν Λαγεία»!!!

About Me

«Το Κοινοτικό Εν Λαγεία»!!!



 Σημείωση: Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην omorfimani.gr στις 6 Μαΐου 2016

Αν πας στη Μάνη και δεν περάσεις από τον ιστορικό οικισμό Λάγια να θεωρήσεις ότι δεν τα έχεις δει όλα!!!

Η Λάγια παρουσιάζει έντονο Μανιάτικο χρώμα με τα πολυσύνθετα λίθινα Πυργοτειχίσματα και τους χαρακτηριστικούς «Κόλουρους Πύργους», όπως του Μαυροδακάκου και του Γιαννόγγονα (1838), ενώ εδώ είναι και το νεκροταφείο των Γιατράκων με το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.



Ο Γιώργος Δημακόγιαννης (Εκδόσεις Αδούλωτη Μάνη) έχει πει για τη Λάγια:

Η Λάγια δεν είναι απλά ένα παραδοσιακό χωριό του τόπου μας, όποιος περιδιαβεί στα σοκάκια της θα καταλάβει την αλλοτινή δόξα της, ότι τελικά περπατάει σε μια πολιτεία! Γεμάτη πύργους και πυργόσπιτα, η Λάγια, στην Προσηλιακή Μέσα Μάνη, ήταν πάντα το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, της περιοχής του Ταινάρου.» 


Φτάνοντας λοιπόν στην πλατεία του χωριού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, της αξέχαστης ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη κ.α,  μπροστά από την εκκλησία Κοίμησις της Θεοτόκου και αποζητώντας να πιείς ένα δροσιστικό προκειμένου να απολαύσεις το χωριό η μια και μοναδική σου επιλογή είναι να κάτσεις στο περίφημο- σύγχρονο για τα μανιάτικα χωριά- μαγαζί το λεγόμενο » Το Κοινοτικό Εν Λαγεία» που πράγματι ανήκει στην κοινότητα αλλά διοικείται από ένα μανιατόπαιδο με ζωντάνια και κέφι για εξυπηρέτηση και μανιάτικη φιλοξενία τον Βασίλη Γεωργαρίου.


Στην όμορφη πλατεία της Λάγιας, μπροστά από άπειρους ψηλούς και ιστορικούς πύργους η αρχιτεκτονική του μαγαζιού μέσα κι έξω δένει απόλυτα με τον χώρο.


Στον προάυλιο χώρο του μαγαζιού ο καφές είναι απολαυστικός καθώς κοιτάζοντας γύρω σου φαντάζει ο χρόνος να έχει σταματήσει πολλά χρόνια πριν και θαρρείς ότι ζεις την εποχή των πατριών «ζωσμένος» από πύργους πολλών ισχυρών οικογενειών.

Μα και μέσα, παρότι ο Βασίλακας έχει δώσει στο χώρο μια μοντέρνα μορφή με χώρο για μπιλιάρδο, τραπεζάκια αναπαυτικά κ.α , εντούτοις η διακόσμηση του χώρου παραμένει εξίσου παραδοσιακή διαθέτοντας τζάκι και τοίχους στολισμένους με φωτογραφίες αλλά και σουβενίρ της παλιάς Μάνης που όλοι μας, κακά τα ψέματα, γινόμαστε νοσταλγοί.



 Το «Κοινοτικό Εν Λαγεία» λοιπόν μας περιμένει  παρέα με τον φιλόξενο φίλο και πατριώτη Βασίλη Γεωργαρίου αλλά και τον Ηρακλή Βουγιουκλάκη που είναι μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Απανταχού Μανιατών και άλλα μανιατόπαιδα που συναντήσαμε εκείνο το μελαγχολικό  μεσημέρι εκεί!!!

Για την Όμορφη Μάνη

 Το άρθρο διαβάστηκε:

free website counter




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια