Κάτω από τον Προφήτη Ηλία της Αρεόπολης , στην απότομη πλαγιά δεσπόζει το Κουσκούνι («κούσκουνας» στην περιοχή λέγεται εξόγκωμα-καρούμπαλο που αποκτούμε οι άνθρωποι συνήθως στο κεφάλι μετά από πέσιμο ή χτύπημα).
Πράγματι κι εδώ έχουμε ένα μικρό φυσικό εξόγκωμα που μεταφορικά ονομάστηκε από τους ντόπιους «κουσκούνι», εξ΄ου και το όνομα του χωριού.
Το 1955 το Κουσκούνι μετονομάστηκε Σωτήρας.Στις μέρες μας ακούγονται και τα δυο ονόματα Κουσκούνι ή Σωτήρας.Το γραφικότατο, παραδοσιακό χωριό της Μάνης αναφέρεται για πρώτη φορά στο γνωστό κατάλογο του 1618 (ως chouschougni).Ακολούθως το συναντάμε και σε άλλες πηγές και βέβαια από το λαϊκό βάρδο της Μάνης, τον Νικήτα Νηφάκη (1798)
(..)»η πρώτη είν΄η Τζίμοβα,
καλή χώρα μεγάλη
έχει και καπετάνιον ένα Μαυρομιχάλη.
Και παραπάνω απ΄αυτήν, κοντά στο ριζοβούνι
χωρίον άλλο βρίσκεται και λέγεται Κουσκούνι (..)
Οι λίγοι κάτοικοί του είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι ή μελισσοκόμοι και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι στην γειτονική Αρεόπολη.
Τα επώνυμα που συναντάμε είναι: Χρυσικάκης, Σκάνδαλης, Λαμπρινάκης, Σωτηράκος, Αντωνόπουλος κ.α Παλαιότερα κατοικούσαν εδώ: Λεοντακιανάκος, Μπουφούνος, Κασιδάκος, Τσαούσης, Ζιζάκος, Λουμάκος…
Απ΄τηνοικογέενια Φλουσάκος του Κουσκουνίου λέγεται πως προέρχεται ο Αρχιμανδρίτης που έκανε την δοξολογία της 17ης Μαρτίου 1821 κι ευλόγησε τα όπλα των Μανιατών στην κήρυξη του πολέμου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Μια οικογενειακή παράδοση λέει πως το σπήλαιο που βρίσκεται στα χωράφια των Χρυσικιάνων το λένε «Μπαβαρό» γιατί εκεί έριξαν τους σκοτωμένους Βαυαρούς στις γνωστές θρυλικές μάχες Μανιατών και Βαυαρών (γύρω στο 1834).
Την αλλοτινή αίγλη του χωριού μαρτυρούν οι σημαντικοί μεταβυζαντινοί και νεώτεροι Ναοί που έχει δημοσιεύσει ο μέγας ερευνητής της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής κληρονομιάς της Μάνης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Δρανδάκης.
Στο βιβλίο του «Έρευνα στην Κάτω Μάνη» (1993) , αναφέρεται διεξοδικά στους Ναούς του.
Είναι οι:
Σωτήρας (Μεταμόρφωση) Μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός
Άγιος Ταξιάρχης με τοιχογραφίες ολόκληρο το εσωτερικό του
Άγιος Βασίλης μονόχωρος καμαροσκέπαστοςμε αγιογραφίες μόνο στο τέμπλο
Η Παναγία η Φανερωμένη
΄Αγιος Γεώργιος
Μια καλή πεζοπορία είναι η διαδρομή από Αρεόπολη προς το χωριό από τον παλιό δρόμο που περνά μπροστά από το Κέντρο Υγείας και τον Οτε.Αξίζει να βρεθούμε στο Κουσκούνι για να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα -τον όρμο του Οιτύλου και τα χωριά μας, τον Ταΰγετο , αλλά και την Αρεόπολη και το Διρό.
Τέλος για τους ρομαντικούς το ηλιοβασίλεμα που φαίνεται από εκεί θα τους μείνει αξέχαστο!
0 Σχόλια