Web Analytics
Η Παναγία Φανερωμένη στο Δρύαλο.

About Me

Η Παναγία Φανερωμένη στο Δρύαλο.

  

  Μετά τον Πύργο Διρού προς Γερολιμένα, στην Αποσκιερή Μέσα Μάνη, και στην περιοχή του Δριάλου σε μια κοφτή στροφή του επαρχιακού δρόμου προς τα δεξιά , εντυπωσιάζει τον επισκέπτη ένα μοναστήρι το κτίσμα του οποίου είναι ολόκληρο με πέτρα και

που στέκει ευλαβικά περιμένοντας τους πιστούς .

Είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης.

Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6χλμ από τα σπήλαια του Διρού

Από την κτητορική επιγραφή του ναού που είναι χαραγμένη στο αρχικό μαρμάρινο τέμπλο του καθολικού, μέλη του οποίου σώζονται στην αυλή της Μονής, προκύπτει ότι είναι κτίσμα του 1079, ενώ στην επιγραφή αναφέρεται το όνομα Γεώργιος που είναι το όνομα του τεχνίτη του γλυπτού.

Η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο με κτήτορες τους καλόγερους Νίκωνα και Θαλούση Κουσκουνάρη από το χωριό Κουσκούνι.

    Ο Ναός οικοδομήθηκε και διακοσμήθηκε τον 14ο αιώνα , όπως φαίνεται στη δεύτερη γραπτή επιγραφή που σώζεται στην αψίδα του ιερού. Οι εργασίες έγιναν με τη βοήθεια κληρικών επί αρχιερατείας του κυρ Νικόλαου τα έτη 1322-1323, κατά την περίοδο της συμβασιλείας των αυτοκρατόρων Αδρονίκου Γ΄Παλαιολόγου και της συζύγου του Ειρήνης.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη, αφιέρωση που συνδέθηκε με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κυζίκου ( Αρτάκη), η λατρεία της οποίας γνώρισε μεγάλη διάδοση στην εποχή των Παλαιολόγων.Ο ναός είναι μονόχωρος , δρομικός και καμαροσκέπαστος.

Στις αρχές του 12ου αιώνα στη δυτική του πλευρά προστέθηκε ορθογώνιο καμαροσκέπαστο προστώο.Μετά την ανακαίνηση του 1322-1323, στους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους έγιναν αρκετές προσθήκες και επεμβάσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή μορφή του μνημείου.

Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται τοιχογραφίες τριών διαφορετικών περιόδων, του τέλους του 11ου αιώνα, του 1322-1323 και του πρώτου μισού του 17ου αιώνα. Η μονή στις ημέρες μας  εορτάζεται στις 23 Αυγούστου.


Όμορφη Μάνη

Το άρθρο διαβάστηκε 

ΤΤ

free website counter tracker

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια