Web Analytics
Μάνη: " Όταν ο χρόνος σταματά"!!

About Me

Μάνη: " Όταν ο χρόνος σταματά"!!

     


Ποιά μπαράκια, ποια κλαμπ, ποιά τεχνολογία ; Στην καρδιά της Μέσα Μάνης όλα αυτά τα ξεχνάς!!

 Πατώντας το πόδι σου σε αυτόν τον τόπο θαρρείς και αλλάζει εποχή!! Από τα πολύβουα στέκια με μουσικές στο διαπασών , με φωνές από κάθε σοκάκι η γωνιά ,από τα κορναρίσματα στους γεμάτους αυτοκίνητα δρόμους με το βλέμμα των ανθρώπων ανήσυχο πάντα , εδώ στην Μάνη αλλάζεις επίπεδο , αλλάζεις πίστα, level που λένε!!

Εδώ επικρατεί σιωπή!! Οι ακτίνες του ήλιου καψαλίζουν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου την άνυδρη, απροστάτευτη και άγρια γη της. Τα απόκρημνα με παράξενα σχήματα βουνά της συνθέτουν εικόνες που βλέπουμε στις ταινίες , μάλλον πολεμικές ή και γουέστερν ακόμη!!
 Παντού κάμποι , χωρίς δέντρα , στρωμένοι από τόνους πέτρας και χώμα!! Κάποια χαλασμένα τοιχία φτιαγμένα από ακανόνιστες ασήκωτες πέτρες χωρίζουν τα όποια κτήματα που μέσα τους , στην καρδιά τους ,φιλοξενούν το χρυσό προϊόν της Μάνης που είναι η Ελιά!
Οι ντόπιοι , λιγοστοί και αυτοί με ψάθινα καπέλα και εμφανώς καψαλισμένοι από τις χρυσοφόρες  πλην όμως καυτές ακτίνες του ήλιου , ολοκληρώνουν το σκηνικό του τόπου!!
  Σε αυτό το αλλόκοτο , αφιλόξενο με την πρώτη ματιά τοπίο , κάποια χωριουδάκια, οικισμοί ξεπροβάλλουν από κάθε γωνιά του. 
Οι οικισμοί αυτοί τονίζουν την παρουσία τους χάρις τους πανύψηλους , στενούς πύργους που ενορχηστρωμένοι με το περιβάλλον σε κοιτούν με περηφάνια , λεβεντιά , βλοσυροί θαρρείς και ετοιμοπόλεμοι!! Ναι , όπως το διαβάσατε ετοιμοπόλεμοι!!! Είναι αμιγώς οχυρωματικοί . Με μικροσκοπικά παράθυρα αλλά και πόρτες ,με  πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, διαθέτοντας ακόμα και στέρνα στα σπλάχνα τους , αποτελούν την άμυνα στους φιλοξενούμενους τους από κάθε κακοτοπιά!!
Ιστορικά οι παλαιότεροι είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα και ντόπιους επιβήτορες οι οποίοι επιδίωκαν ακόμα και με πολεμικά μέσα να επιβάλλουν την κυριαρχία τους και να δεσπόζουν σε αυτόν τον τόπο!! Είναι οι λεγόμενες πατριές. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε οικισμό συναντάς δεκάδες εκκλησίες, ναούς, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε κάθε οικογένεια που διέμενε εκεί!! Μεγάλο και ενδεικτικό παράδειγμα οι οικισμοί της Κοίτας  και της Λάγιας όπου δέσπόζαν οι λεγόμενοι Νικλιάνοι!!

  Περίεργος τόπος , μοναδικός , με παράξενα έθιμα όπως η λατρεία στους νεκρούς !!
Εδώ στη Μάνη ο νεκρός λατρεύεται και μνημονεύεται καιρό μετά τον θάνατο του!! 
ίσως το μεγάλο ακρωτήρι  το Ταίναρο που καταλήγει αυτός ο τόπος και που η αναφορά σε αυτό έχει να κάνει με τις πύλες του κάτω κόσμου και τον Άδη έχει επηρεάσει τους ντόπιους και δείχνουν μια πρωτόγνωρη λατρεία στους νεκρούς τους!! Εδώ άλλωστε είναι ο τόπος γέννησης των μοιρολογιών, αυτά τα δεκαπεντασύλλαβα με όμοια κατάληξη σε κάθε συλλαβή τους τραγούδια;; που εξυμνούν ή το αντίθετο σε πολλές των περιπτώσεων τους νεκρούς στην προσμονή της ταφής τους!!


Μοιρολόγια (από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις μοῖρα + λέγω) ονομάζονται τα λυρικά τραγούδια με θρηνητικό, επαινετικό και εγκωμιαστικό χαρακτήρα, τα οποία εκφράζουν θλίψη και πόνο για το θάνατο ενός προσφιλούς προσώπου, και τραγουδιούνται κατά την πρόθεση ή την κηδεία του. Περιγράφεται η ανθρώπινη μοίρα, ο αποχωρισμός από την οικογένεια και οι αρετές του νεκρού. Το μοιρολόι αποτελεί στην Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες δημοτικού τραγουδιού.
Στον όμως αντίποδα όλων αυτών η Μάνη ξεχωρίζει για τις παρθένες παραλίες της, στρωμένες με βότσαλά στρογγυλά λες πελεκημένα (λαλούδες) έχοντας σοβαρή έλλειψη από αμμουδιές!! 
Τα σπήλαια Διρού που βρίσκονται στην αποσκιερή Μέσα Μάνη στον οικισμό Πύργος Διρού αποτελούν σημείο αναφοράς σε κάθε επισκέπτη. Είναι τα πιο μεγάλα και φανταχτερά σπήλαια στον κόσμο γεγονός που προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες .

Η Αρεόπολη και το Λιμένι , επίνειο της, αποτελούν κορυφαίους προορισμούς κι αυτό διότι η ομορφιά τους όπως έχει δημιουργηθεί από την φύση κυρίως, είναι μοναδική.
Αναφορά πρέπει να γίνει και για την Βάθεια η οποία  ίσως αποτελεί την "Ακρόπολη" της περιοχής καθώς είναι αμιγώς παραδοσιακός οικισμός με εκατοντάδες πυργόσπιτα στην κορυφή ενός υψώματος θυμίζοντας παρατηρητήριο για ολόκληρη την Μάνη!!
 Η οροσειρά Σαγιάς κατάληξη του περήφανου Ταΰγετου διαχωρίζει την αποσκιερή (δυτική) με την προσηλιακή (ανατολική) Μάνη!!
  Η Μάνη , αδούλωτη, αγνή και απρόσιτη με το πρώτο βλέμμα , ξεχωρίζει για την μοναδικότητα της παγκοσμίως, η ιστορία της τεράστια και η συμβολή της στους αγώνες της πατρίδας για λευτεριά ανεκτίμητη!!!


Για την Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε


website hit counter