Web Analytics
Ο Πύργος του Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη-«Σκαρδαμούλα»

About Me

Ο Πύργος του Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη-«Σκαρδαμούλα»

 


Φώτο Όμορφη Μάνη

Στην Παλιά Καρδαμύλη δεσπόζει ο Πύργος του Μούρτζινου, ο οποίος ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης.

Από τον Πύργο Μούρτζινου διασώζονται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη, το Πυργόσπιτο που διαδραμάτιζε αμυντικό ρόλο, ο Πύργος, η είσοδος στον οποίο γινόταν μέσω μιας ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας.

Στην είσοδο του Πύργου Μούρτζινου δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, οι οποίοι διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια.

Ο Πύργος του Μούρτζινου, στον οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο των Μούρτζινων, είναι μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης. Σύμφωνα με το ιδιότυπο διοικητικό σύστημα της βορειοδυτικής (Έξω) Μάνης μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ο «καπετάνιος» ήταν ο τοπικός άρχοντας μιας ορισμένης περιοχής, την οποία ήλεγχε από το «φρούριό» του.

Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων στον Πύργο του Μούρτζινου τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν εμφανίζεται στην περιοχή ο γενάρχης των Μούρτζινων, Μιχαήλ Παλαιολόγος.Πηγή: https://greece.terrabook.com

Κατά την επανάσταση του έθνους ,στην Παλιά Καρδαμύλη ,στον Πύργο του Μούρτζινου, φιλοξενήθηκε  ο Θεόδωρος  Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821  προερχόμενος από την Ζάκυνθο και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού.

Την 21η Μαρτίου έφθασαν από την Αρεόπολη και οι Μεσομανιάτες  με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ενωμένοι ελευθέρωσαν την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου.

Φωτό Όμορφη Μάνη







Το άρθρο αυτό διαβάστηκε:

web counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια