Μία από τις σπουδαιότερες περιοχές της Μάνης ήταν η αρχαία πολιτεία Θαλάμαι (Κουτηφάρι), που έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και απέχει 58 χλμ από την Καλαμάτα και 20χλμ από την Καρδαμύλη.
Όαση δροσιάς η σκιά των πλατάνων στην πλατεία, όπου σερβίρεται φαγητό ή καφές. Εκεί δίπλα από το πηγάδι, βρίσκεται σήμερα βάθρο αγάλματος με αφιερωματική επιγραφή προς το Μάρκο Αυρήλιο και η προτομή του αείμνηστου πολιτικού Γιώργου Γεννηματά, που κατάγονταν από εδώ, όπως και ο πρώτος Μπέης της Μάνης (1776-1779) Τζαννέτος Κουτηφάρης.Στη Βυζαντινή εποχή η περιοχή χορηγήθηκε σαν τιμάριο (φέουδο) στον Ιωάννη Κουτηφάρι και από αυτόν πήρε το όνομά της, στους νεότερους χρόνους.
Σημαντικές εκκλησίες για την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους είναι ο Άγιος Βασίλειος (13ος αι.) με επιβλητικό τρούλο και αξιόλογες τοιχογραφίες, ο Άγιος Κωνσταντίνος του 1669 με αγιογραφίες και κτητορική επιγραφή, ο Άγιος Ιωάννης με πρωτότυπη εμφάνιση και ο Πρ. Ηλίας (12ος αι.) στον οικισμό Σωματιάνα, με τοιχογραφίες του 1280.
Στις Θαλάμες δημιουργήθηκε αγιογραφικό εργαστήρι απ΄όπου βγήκαν αξιόλογοι Μανιάτες καλλιτέχνες, οι οποίοι αγιογράφησαν αρκετές εκκλησίες της Μάνης και του Ελλαδικού χώρου.
Αγιογράφοι της σχολής του Κουτηφάρι (Θαλάμαι) ήταν οι Δημάγγελοι, οι Γεννηματάδες, οι Φασσαίοι, ο Ιερομόναχος Διονύσης, οι Κορογόνες, ο Σελεμπερδάκης, ο Μπουρλέτος, ο Παν Μπενιζέλος και ο Γ.Αναγνώστης Μακρομάλλης.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι παραγωγή της κας Μαρία Τσιροβασίλη, δημοσιεύθηκε στις 28 Αυγούστου 2014
0 Σχόλια