Web Analytics
Το Χάνι της Χρίσταινας!!!

About Me

Το Χάνι της Χρίσταινας!!!

    


Πόσες αναμνήσεις παιδικών και όχι μόνο χρόνων φέρνει η θύμηση μας κάθε φορά που  ο παλιός επαρχιακός δρόμος Τρίπολης-Σπάρτης μας οδηγεί μπροστά από το Χάνι της Χρίστενας;

Μετά από τα βογκητά του παλιού λεωφορείου διαβαίνοντας τον κολοσούρτη εκεί στις στροφές του Αχλαδοκάμπου , αλλά και την αγωνία όλων να τελείωσει αυτό το μαρτύριο ,η στάση στην Χρίστενα αποτελούσε σημείο ανάπαυσης και εν μέρει λύτρωσης αφού είχαμε ξεπεράσει το πιο δύσκολο "μονοπάτι" πηγαίνοντας στην Μάνη!! Ο δασύτριχος με λίγα κιλά παραπάνω οδηγός με την χαρακτηριστική τραγιάσκα του , μόλις σταματούσε το λεωφορείο έπιανε "στασίδι" σε κάποιο τραπέζι μόνος του και ξεκινούσε το φαγητό, έχοντας μια απόκρυφη χαρά, αφού είχε καταφέρει να  ξεπεράσει για άλλη μια φορά τις δυσκολίες του δρόμου.



Η γιαγιά Χρίστενα

  Εμείς ως επιβάτες τρέχαμε να προλάβουμε τις παραγγελίες για σουβλάκια στην γραφική γιαγιά με το μαύρο τσεμπέρι, την Χρίστενα, που χωμένη σε ένα δωματιάκι έχοντας μπροστά της μόνο μια τεράστια ψησταριά, έψηνε δεκάδες σουβλάκια για να ικανοποιήσει τις ορέξεις μας. Η Χρίστενα ίσα που φαίνονταν από τον καπνό της ψησταριάς , ενώ η μυρωδιά από τα σουβλάκια που ψήνονταν μας έσπαγε την μύτη!!

Περασμένα μεγαλεία μιας άλλης χρυσής εποχής. Η μείωση της διαδρομής σε συνδυασμό με την έλευση της καινούργιας εθνικής οδού προς την Σπάρτη έμελλε να ξεφτίσει και να προσπεράσει άλλη μια όμορφη ανάμνηση των παιδικών, νεανικών χρόνων μας.

Ο πρόωρα χαμένος γιός Γιώργος  Γούνης


    Τα πάντα στο Χάνι της Χρίστενας έχουν αλλάξει!! Αν και το μαγαζάκι θυμίζει κάτι από τα παλιά , η κυρά Χρίστενα δεν υπάρχει πιά. Σύμφωνα με τα εγγόνια της Χρήστο και Πατήρ Λάζαρο Γούνη, η γραφική παρουσία της γιαγιάς με το τσεμπέρι, σταμάτησε να κοσμεί το μαγαζί της  το 1976 όταν και ταξίδεψε στην γειτονία των αγγέλων. 

Η Χρίστενα , που το πραγματικό όνομα της ήταν Παναγιώτα, είχε 9 παιδιά! Ένα από τα παιδιά της ο Γιώργος, ανέλαβε με επιτυχία την συνέχιση της λειτουργίας του μαγαζιού μαζί με τα δύο του παιδιά και την σύζυγο του, διατηρώντας μια παράδοση πολλών ετών. Η μοίρα όμως χτύπησε και τον κυρ Γιώργο ο οποίος έφυγε και εκείνος άξαφνα λόγω καρδιακού επεισοδίου. Η συνέχεια έως και σήμερα ανήκει στην σύζυγο του και στα δύο τους παιδιά τον Χρήστο και τον Λάζαρο. Ο τελευταίος έχοντας ιδιαίτερη κλίση προς τον Χριστιανισμό και όντας  ιεροψάλτης ακολούθησε προ δύο χρόνια το λειτούργημα  του Ιερέα με απόλυτο σεβασμό και προσήλωση ως εκπρόσωπος του Θεού.

Τα εγγόνια της Χρίστενας προσπαθούν μέσα από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες, αφού η καινούργια Εθνική μείωσε την έλευση του κόσμου,  να κρατήσουν όσο το δυνατόν ψηλά το όνομα θρύλο της γιαγιάς τους.


Για την ιστορία το στέκι της Χρίστενας ονομάζονταν Χάνι εξαιτίας της σύντομης διαμονής των ταξιδιωτών από και προς Πειραιά αλλά και των ζώων τους. Το Χάνι της Χρίστενας , ήταν τόπος συνάντησης αλλά και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών πολλών Μανιατών αφού ως σημείο στάσης και ανάπαυσης έστηναν καρτέρι ο ένας με τον άλλον λύνοντας οριστικά τις διαφορές τους. Τα βουνά γενικότερα της Αρκαδίας μαζί με της Λακωνίας είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν εν πολλοίς  για κυνήγι αμφοτέρων και την περίοδο του εμφυλίου!!!



     Όλα όμως ξεθώριασαν με την πάροδο του αμείλικτού χρόνου!! Η νέα Εθνική οδό μείωσε την κίνηση μπροστά από το Χάνι της Χρίστενας, η διαδρομή μειώθηκε αρκετά, οι στροφές του κολοσούρτη δεν υπάρχουν πλέον και έτσι η ανάγκη για στάση και ανάπαυση εκεί στο γραφικό ΄Χανι θεωρείται πλέον περιττή !! Το μαγαζάκι της Χρίστενας κοσμεί έως σήμερα την περιοχή , όπως και η πηγή απέναντι που κάποτε όλοι γεμίζαμε τόνους από νερό πηγαίνοντας το, δροσερό καθώς ήταν, στα σπίτια μας!!

   .........Είπαμε ξέφτισε και αυτή ανάμνηση , όπως άλλωστε πολλές από τις αναμνήσεις των νεανικών χρόνων μας!!!

Για την Όμορφη Μάνη

Προβολές


free counters for websites

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια