Στη Μάνη ο γάμος λέγεται «χαρά» και ήταν το πιο σημαντικό οικογενειακό και κοινωνικό γεγονός για να χαρούν και να διασκεδάσουν οι άνθρωποι. Οι χαρόπιτες στέλνονται από τους συγγενείς του γαμπρού ή της νύφης αντίστοιχα στις οικογένειες των μελλονύμφων προκειμένου να καταναλωθούν στο τριήμερο γλέντι του γάμου.
Για την παρασκευή της χαρόπιτας ασχολούνται αποκλειστικά κοπέλες «χαιράμενες», πρωτοστέφανες και αρρενογονικά καταξιωμένες, ώστε να μεταδώσουν ευτυχία στο νέο ζευγάρι.
Η χαρόπιτα είναι μεγάλων διαστάσεων (μπαίνει στα μεγαλύτερα ταψιά που χωράνε στο φούρνο) και «κεντιέται» από τις ικανότερες γυναίκες της οικογένειας, με σύμβολα ευγονίας, ευημερίας, ευτυχίας και προστασίας μελλονύμφων.
Τα «κεντητά ψωμιά» λη η χαρόπιτα και οι εορταστικοί άρτοι έχουν ποικίλα σχέδια, διαστάσεις, λόγους και αιτίες που καθορίζουν την παρασκευή και την όψη τους.
Όλα τα ψωμιά στολίζονται με διάφορα σχέδια το καθένα εκ των οποίων είναι φορέας αρχαίας γνώσης και μνήμης που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και διατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα στολίδια μοιάζουν να έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα, πίσω τους κρύβεται ο πόθος, η επιθυμία και η ευχή να συντελέσουν στην πρόκληση καλοτυχίας, ευημερίας και θετικών εξελίξεων.
Ερμηνεία των συμβόλων που φέρουν η χαρόπιτα ή τα ¨κεντητά ψωμιά»
Αγκινάρες: Αναγέννηση, γονιμότητα και πρόοδος. Έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και διώχνουν το κακό μάτι από το σπίτι.
Άνθη: Λεμονανθοί , μαργαρίτες, τριαντάφυλλα.Είναι για τις χαρές.Ευοίωνα μοτίβα για ευτυχία αλλά και βίο ανθόσπαρτο του ζευγαριού.
Αυγά κόκκινα: αναγέννηση, ανάσταση , χαρά.
Καρποί και σπόροι με κέλυφος (καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι): αναγέννηση, αφθονία , ευγονία.
Πουλάκια: μαντατοφόροι καλών μηνυμάτων.Όταν φέρουν στο ράμφος τους κόκκινο χαρτάκι προμηνύουν χαρά και για τη λήψη καλών νέων.Όταν το χαρτάκι είναι μπλέ προσδοκάται η δόξα και η μόρφωση.
Ρόδια: Αναγέννηση, αφθονία, ευγονία, ευτυχία, καλοτυχία.
Σταυρός: Πανάρχαιο σύμβολο του γύρω μας ορατού και αόρατου κόσμου.Ο σταυρός του μαρτυρίου του Ιησού, σύμβολο της Χριστιανικής πίστης και της σύνδεσης των ανθρώπων με την εκκλησία.
Σταφύλι και άμπελος: Αρχαιοελληνικό σύμβολο γονιμότητας και πολυτεκνίας. μέχρι τον 20ο αιώνα έφτιαχναν τα στέφανα των γάμων από κλαδιά αμπέλου. Στο Χριστιανισμό συμβολίζει τη Θεία Κοινωνία και την επαφή του ζεύγους με το Θεό και την εκκλησία.
Φίδι: Καλοσυνάτο και όχι βλαπτικό, το αγαθό πνεύμα, ο αφοσιωμένος φίλος του σπιτιού, ο αρχαίος «οικουρός όφις’.Σύμβολο του Δία «πλουτοδότη» , μεριμνά για την επάρκεια των αγαθών του σπιτιού. Έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα.
Πηγή : «Η Παραδοσιακή διατροφή στη Μάνη». Ελένη Τζικάκου.
Εκδόσεις : Αδούλωτη Μάνη . Γ.Π.Δημακόγιαννης.
Για την Όμορφη Μάνη
Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:
0 Σχόλια