Web Analytics
Δυτική ή Έξω Μάνη: " Σαγηνευτική ομορφιά με χρώματα και αρώματα"

About Me

Δυτική ή Έξω Μάνη: " Σαγηνευτική ομορφιά με χρώματα και αρώματα"

    


 Πως αλήθεια διαφοροποιείται η εικόνα διαβαίνοντας προς το Οίτυλο και τα χωριά της Έξω Μάνης!!

    Εδώ ο Ταΰγετος δεν κρύβει τίποτε από τις πολλές χάρες του, όπως πράττει στα χωριά της Μέσα Μάνης και προς την κατάληξη του στο ακρωτήριο Ταίναρο, όπου απογυμνώνεται τελείως με αποτέλεσμα η γη σε εκείνα τα μέρη να είναι άγονη, σκληρή, πετρώδης και αυστηρή!!


Στα χωριά της Δυτικής Μάνης το μεγάλο βουνό δείχνει να συνέρχεται και να ξεδιπλώνεται απλώνοντας στην γη τα μεθυστικά του αρώματα, τα αιωνόβια δέντρα του και τις υπέροχες πρασινάδες του. Ατέλειωτα φαράγγια δεσπόζουν κυρίως στη Δυτική του πλευρά προσφέροντας μαγικές εικόνες και άπλετο οξυγόνο αιτιολογώντας με αυτό τον τρόπο γιατί θεωρείται και είναι από τα ομορφότερα βουνά της χώρας μας.

Στην αγκαλιά του κρύβει με απόλυτη επιμέλεια και απεραντοσύνη τα χωριά όπως την Μηλιά, την Καστάνια , το Προάστειο κ.α που φαντάζουν θαμπωμένα από την ομορφιά του και την γλυκιά ευωδία του. Παρακάτω η Λαγκάδα, η Πλάτσα ,η θαλάμαι  το Νομιτσί και προς την θάλασσα ο Άγιος Δημήτριος , η Τραχήλα, ο Άγιος Νικόλαος , η Στούπα και η Καρδαμύλη.

Όλα τα χωριά με απαράμιλλη ομορφιά , καταπράσινα, δείχνουν να προστατεύονται από την επιβλητικότητα του Ταϋγέτου στην ανατολική τους πλευρά , ενώ παράλληλα δέχονται την θαλάσσια αύρα στην δυτική τους πλευρά εκεί που δεσπόζει το μεγαλείο του  μεσσηνιακού κόλπου με τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα του.


Την ίδια στιγμή το σμίλευμα του γαλάζιου ουρανού με αυτό της θάλασσας δημιουργούν εικόνες πραγματικής ομορφιάς, την ώρα που κάποια σύννεφα  παιχνιδίζουν με τον ηγεμόνα ήλιο άλλοτε κρύβοντας  και άλλοτε αφήνοντας τον να απλώσει τις χρυσοφόρες ακτίνες του, σε όλη τη Μάνη.



Οι παραλίες στην Δυτική Έξω Μάνη σε σχέση με την Μέσα Μάνη δείχνουν πιο φιλόξενες, πιο προσιτές με αποτέλεσμα τους καλοκαιρινούς μήνες να δέχονται ορδές από τουρίστες είτε εγχώριους είτε εισαγόμενους. Ασφαλώς η Στούπα και η Καρδαμύλη παίρνουν την μερίδα του λέοντος.

 Η  Στούπα, συνεχώς εξελισσόμενη , αναδεικνύεται σε μοναδικό τουριστικό θέρετρο έχοντας εξαιρετικές παραλίες αλλά και εκατοντάδες καταλύματα τέτοια που να μπορούν να φιλοξενήσουν οποιονδήποτε τουρίστα με οτιδήποτε βαλάντιο. Οι παραλίες της Καλογριάς αλλά και του Φονέα ή και το Καταφύγι αποτελούν σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε!!Η δε παρουσία της προτομής του κρητικού Καζαντζάκη απλά δημιουργεί τους συνειρμούς εκείνους που οι παραθεριστές  προσπαθούν να εκτιμήσουν και να αναλύσουν  την ιστορικότητα της περιοχής.


 Πιο πριν παραθαλάσσια δεσπόζουν ο Άγιος Δημήτριος, η Τραχήλα αλλά και ο Άγιος Νικόλαος με την περίφημη παραλία  "Πανταζή", οικισμοί που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την πολυδιαφημισμένη Στούπα. 


Η Έξω Μάνη όμως κρύβει ομορφιές που δεν σταματούν εδώ!!



 Το Καλαμίτσι, 'πατρίδα" του μεγάλου Άγγλου ταξιδιωτικού συγγραφέα παγκοσμίου φήμης Πάτρικ Λη Φέρμορ φαντάζει εξωτικός οικισμός με μοναχικές βραχώδεις παραλίες ανάμεσα σε ένα αμιγώς καταπράσινο περιβάλλον.


Πριν αρχίσει το αυτοκίνητο να ανεβαίνει τις φιδίσιες στροφές  με προορισμό την Τσέρια, το Σταυροπήγιο και τον Κάμπο , η συνάντηση με την πριγκίπισσα της Έξω Μάνης την υπέροχη Καρδαμύλη μοιάζει ερωτική!!

Η Καρδαμύλη  στολισμένη από άκρο σε άκρο με εκπληκτικής ευωδίας δέντρα, καταπράσινη και παραδοσιακή με τετράγωνα πέτρινα σπιτάκια, σωστά καστράκια, αποτελεί την απόλυτη διαφήμιση της περιοχής. Η παραλία της, Ριτσά, προσελκύει εκατοντάδες κόσμου, το καλοκαίρι. Οι νύχτες όμως σε αυτή την ρομαντική πόλη είναι το σήμα κατατεθέν της. Πολύχρωμα παραδοσιακά μαγαζιά, φωταγωγημένα μπροστά από το ενετικό νησάκι Μερόπη με θέα τον μεσσηνιακό δίνουν μια νότα ερωτισμού που ξεκινά να αναδεικνύεται μετά το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.\


Απαλή μουσική, νεανική τρέλα, φωνές ερωτευμένων, η κιθάρα να παίζει ρομαντικά τραγούδια από κάποια παρέα, την ώρα που η θάλασσα ηρεμεί και το κύμα ανέμελα σκάει στις ακτές της Καρδαμύλης  είναι εικόνες που βιώνεις σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!! Είναι εικόνες που δεν τις ξεχνάς ποτέ!!

Οι πρώτες ακτίνες του ήλιου θα βρουν τους νέους εδώ στην Καρδαμύλη νυσταγμένους και ταλαιπωρημένους από τις νεανικές τρέλες τους, να οδεύουν για την αγκαλιά του Μορφέα, ενώ τους γεροντότερους, να τρέχουν για το πρωϊνό καφεδάκι σε κάποιο καφενείο όπως λόγου χάρι το "Μαΐστρος" στην κεντρική λεωφόρο της πόλης!!!

Όμορφη Μάνη

Το άρθρο αυτό διαβάστηκε από:


visit counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια