Web Analytics
Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: «Μια ιστορία σαν παραμύθι»

About Me

Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης: «Μια ιστορία σαν παραμύθι»



 Σημείωση ¨Όμορφη Μάνη»:

«Το άρθρο αυτό δεν ακολουθεί την πεπατημένη άλλων  που τονίζουν απλά και μόνο τα ιστορικά γεγονότα.Αναφέρεται στον τελευταίο και πιο διάσημο Μπέη της Μάνης προσπαθώντας να δώσει στον αναγνώστη κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης.Υπάρχουν άλλωστε πολλά άρθρα που αναφέρονται στα ιστορικά γεγονότα και απλά το δικό μας θα προσέθετε ένα παρόμοιο σαν αυτά».

Μετά την φραγκική κατάκτηση της Ελλάδας η Μάνη ήταν μια φεουδαρχική ολιγαρχία από ισχυρές οικογένειες.Από αυτές η πιο πλούσια και πολυάριθμη ήταν το σόϊ των Μαυρομιχαλαίων.

Πολλές εκδοχές υπάρχουν για την καταγωγή τους.Υπάρχει μια παράδοση που σύμφωνα με αυτήν η οικογένεια ήρθε από την Θράκη με το όνομα Γρηγοριάνος, κι εγκαταστάθηκε στη Μάνη μετά τη φυγή της από τόπο της, όταν οι Τούρκοι το 1340 πέρασαν τον Ελλήσποντο.Το βέβαιο είναι ότι οι Μαυρομιχαλαίοι εγκαταστάθηκαν στο δυτικό τμήμα της Μάνης το 16ο αιώνα.Στα χρονικά των κατοπινών χρόνων συναντάμε πλέον αυτό το όνομα.



Υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος θρύλος ότι η μεγάλη φυσική ομορφιά των Μαυρομιχαλαίων πηγάζει από τον γάμο του Γεωργίου Μαυρομιχάλη με μια νεράϊδα με το όνομα Κόννολυ.(Οι Νεράϊδες , σύμφωνα με τις σύγχρονες ελληνικές προλήψεις είναι όμορφα, ωχρά φαντάσματα που κατοικούνε στα ρυάκια και τις πηγές.Αυτή σύμφωνα με τον θρύλο κατοικούσε στη θάλασσα «Νηρηίδες».)

Το θάρρος και οι επιχειρήσεις τους ήταν ανάλογες με την ομορφιά τους και ένας εξ αυτών ο Σκυλογιάννης Μαυρομιχάλης ήταν ένας από τους μεγάλους ήρωες στον αγώνα ενάντια στους Τούρκους τον 18ο αιώνα.

Ο γιος του Πέτρος ήταν ο αρχηγός αυτής της τεράστιας οικογένειας, στο γύρισμα του 18ου αιώνα και 19ου αιώνα.Την εποχή εκείνη οι Μαυρομιχαλαίοι βρίσκονταν στην ακμή της ευημερίας τους και της δύναμης τους , μια θέση που την χρωστούσαν στη στρατηγική κι εμπορική σημασία του πατρογονικού τους πύργου στην φυσικά οχυρή Τσίμοβα και του λιμανιού της , του Λιμενιού.

Από την θέση που βρίσκεται ο Πύργος ελέγχει κανείς το μοναδικό πέρασμα που οδηγεί, μέσα από τον Ταϋγετο , στο Γύθειο και την άλλη Λακωνία.Είναι η πύλη της Μέσα Μάνης.

Ο Πετρόμπεης πολύ πριν γίνει Μπέης κατάφερε με την εδαφική του επιρροή αλλά και την εξουσία του να ξεπεράσει πολλούς από τους προγόνους του.Το όμορφο παράστημα του , οι ευγενικοί του τρόποι ήταν απλά τα εξωτερικά σημάδια μιας δυνατής αξιότιμης φύσης, μιας μεγάλης εξυπνάδας, διπλωματικής δεξιότητας, γενναιοδωρίας, πατριωτισμού, ακλόνητου θάρρους και δύναμης θέλησης, προσόντα καλά ζυμωμένα με τις φιλοδοξίες και την περηφάνια της οικογένειας που πολλές φορές επισκιάζονταν από σκληρότητα.Η μεταβίβαση του Μπεηλικιού το 1816 δεν ήταν παρά η επικύρωση όλων των παραπάνω.

Ήταν ο ίδιος που διαπραγματεύθηκε  με τον Ναπολέοντα (βέβαια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, διότι ο τελευταίος είχε άλλα σημαντικότερα ενδιαφέροντα) , ενώ συμβίβασε τα τζάκια που πολεμούσαν μεταξύ τους.Επέβαλε μια ανακωχή στις διαμάχες και συμβίβασε τις οικογένειες Τρουπάκηδων και Γρηγοράκηδων.

Από τη Μάνη δόθηκε το πρώτο χτύπημα. Ο Πετρόμπεης με τρεις χιλιάδες μανιάτες και τους μεγάλους αρχηγούς τους, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και πολλούς μεγάλους Μοραϊτες κλέφτες, προχώρησαν ενάντια στην Τουρκική φρουρά της Καλαμάτας.

Μετά την πολιορκία έβγαλε μια διακήρυξη των ελληνικών αιτημάτων,που την έστειλε στις Ευρωπαϊκές αυλές με την υπογραφή «Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης,Πρίγκιπας κι Αρχηγός«.


Τα λάβαρα της λευτεριάς υψώθηκαν σ΄ολόκληρη την Ελλάδα και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ξέσπασαν οι φλόγες εκείνες που έπειτα από τέσσερα χρόνια σκλαβιάς, γκρέμισαν την τουρκική δύναμη στη χώρα για πάντα και ξαναγέννησαν τον λαμπερό φοίνικα της σύγχρονης Ελλάδας.

49 μέλη από την οικογένεια του σκοτώθηκαν σε αυτόν τον αγώνα και η πρωτεύουσα Τσίμοβα πήρε τιμητικά το όνομα Αρεόπολη, πόλη του θεού του πολέμου Άρη.

Στο ανακάτεμα των συγκρουόμενων ιδεολογιών, που ακολούθησαν την απελευθέρωση , ο Μαυρομιχάλης μάλωσε με τον Καποδίστρια.Είναι γνωστά τα τραγικά αποτελέσματα όλων αυτών των ανταγωνισμών, ραδιουργιών αξιώσεων και παθημάτων.

Ο Μαυρομιχάλης κατόρθωσε να πάρει μεγάλες τιμές στον καιρό της βασιλείας του Όθωνα και πέθανε , δοξασμένος το 1848.Οι απόγονοι του , από τότε, έπαιξαν ξεχωριστό ρόλο στις κυβερνήσεις και τα πολεμικά υπουργεία, αν και κανείς τους δεν έφτασε το ανάστημα του μεγάλου τους προγόνου.

Το όνομα του αντηχεί ακόμα αναλλοίωτο μέσα στη Μάνη.Ακόμα και αυτή την ώρα τα σοκάκια της Αρεόπολης είναι γεμάτα από τοιχοκολλημένες φωτογραφίες του.Η ομορφιά του και το καθαρό του βλέμμα  λάμπει  , υπενθυμίζοντας τον θρύλο; της όμορφης νεράϊδας.

Όμορφη Μάνη

Προβολές


page visitor counter

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια