Φλομοχώρι:»Το χωριό με τον υψηλότερο πύργο της Μάνης»

40024349
Στο Φλομοχώρι η θέα των πανύψηλων πύργων αναγκάζει τον επισκέπτη να σταματήσει δίπλα από την Αγ. Τριάδα, στο κέντρο του οχυρού οικισμού.Ορισμένοι από τους πύργους είναι
 κατοικήσιμοι μέχρι σήμερα.
Ο ψηλότερος ίσως πύργος της Μάνης, της οικογένειας Παντελεάκου υψώνεται προς τον ουρανό στη μέση του οικισμού, δίπλα στον Ταξιάρχη με τα εντοιχισμένα και παλαιά ανάγλυφα.
Και οι άλλοι πύργοι, όπως των Γεωργακάκου και Τσιλιβάκου, είναι ευθυτενείς πολεμόπυργοι, σύμβολο δύναμης της «πατριάς», οι οποίοι φτιάχτηκαν για πόλεμο με εξωτερικούς εχθρούς ή με άλλες οικογένειες.
Αξιοπρόσεκτες εκκλησίες Αγ.Ασώματος (τέλος 13ου αιώνα), ο Ανίκος (Άγιος Νίκων) με εντοιχισμένα μάρμαρα αρχαίου ιερού και ο σταυροειδής ναός της Αγ.Κυριακής με τοιχογραφίες.
Στον μεγαλιθικού τύπου οικισμός της Σέλας βλέπουμε τη μονοκάμαρη βασιλική εκκλησία της Παναγίας (9ος-10ος αιώ.)
Επισκεφτείτε το εργαστήρι του αγιογράφου Σταύρου Παντελεάκου, ο οποίος πρόθυμα θα σας δείξει έργα του σε διάφορα στάδια και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.
Στο βάθος του δρόμου (νότια) βλέπουμε πέντε-έξι σπίτια. Η πινακίδα γράφει Ζούδα.
Είναι το χωριό και ο πύργος των Δημακογιανναίων στην άκρη μιας μικρής ρεματιάς.
Το στρατηγικό σημείο που χτίστηκε γίνεται αντιληπτό από τις πολεμίστρες, απ΄όπου η ορατότητα προς το κάστρο στα Λουκάδικα, το Φλομοχώρι, τη Γωνέα, το Δρυμό, τον Κότρωνα, αλλά και η εποπτεία προς το πέλαγος αναδεικνύουν τη σημασία του σε εμπόλεμες περιόδους.
Δεν έχετε παρά να κάνετε μια ευχάριστη στάση, για να απολαύσετε τη μοναδική θέα του Λακωνικού κόλπου, μα κυρίως για να γνωρίσετε τους γνήσιους αν και λιγοστους κατοίκους οι οποίοι θα σας προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και την φιλοξενία τους.
Το βίντεο είναι παραγωγή της κας Μαρία Τσιροβασίλη και δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013


Σχόλια