Φαράγκι της "Νούπαντης" η του "Φονέα": "Πανέμορφο, Άγριο ,Μεγαλόπρεπο":  Πραγματικά πανέμορφο , άγριο και μεγαλόπρεπο είναι το φαράγγι της "Νούπαντης" ή "του Φονέα".
Αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας (3χιλ.μετά την
Σαϊδόνα και στο δρόμο προς Εξωχώριο) και καταλήγει μετά από 8χλμ. περίπου  στην κρυστάλλινη παραλία του "Φονέα", μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης.
   Η Φυσιολατρική Ομάδα Σαϊδόνας , τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει και ρποβάλλει το φαράγγι, με αποτέλεσμα να το διασχίζουν ολοένα και περισσότεροι Ορειβατικοί και Πεζοπορικοί Σύλλογοι.
    Είναι αθλητικό φαράγγι και στον απαραίτητο εξοπλισμό (άρβιλα, νερό, ξηρή τροφή κλπ) πρέπει να προστεθεί ένα εικοσάμετρο σχοινί, γιατί ειδικά προς το τέλος της διαδρομής υπάρχουν 4-5 δύσκολα περάσματα (ράπελ).
Σε ορισμένα σημεία στις πλαγιές, υπάρχουν εγκαταλειμμένα ελαιοχώραφα με προστατευτικές ξερολιθιές και μαντριά. Ακόμα απροσπέλαστα σπήλαια με πλούσια ορνιθοπανίδα, πολλά είδη αγριολούλουδων και αρωματικών φυτών, από άγριες ορχιδέες μέχρι ρίγανη και μέντα.
Αξιοθέατο αποτελεί το μονοκάμαρο πέτρινο γεφύρι του Προαστείου , στη μεση της διαδρομής, εμ άνοιγμα καμάρας 15μ. και ύψος 22μ.
  Η συνηθισμένη διάσχιση γίνεται μέσω του συντηρημένου λιθόστρωτου μονοπατιού που αρχίζει έξω από την Σαϊδόνα και απαιτούνται 4,5-5 ώρες μέχρι την παραλία.

Σχόλια