Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες σε Νεάπολη και Σκάλα ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση.
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
Μέτρα προστασίας των πληγέντων από πυρκαγιά στη Νεάπολη και από ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα Λακωνίας και στην Καλαμάτα ζητά η «Λαϊκή Συσπείρ...


Μέτρα προστασίας των πληγέντων από πυρκαγιά στη Νεάπολη και από ανεμοστρόβιλο στη Σκάλα Λακωνίας και στην Καλαμάτα ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ερώτησή της προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Όπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», μέσα σε δύο μήνες η Λακωνία επλήγη δύο φορές, μια από την πυρκαγιά τον Ιούλη στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και μια πρόσφατα στη Σκάλα και στο Έλος από ανεμοστρόβιλο. Ωστόσο, η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά δεν έχει κηρυχτεί ακόμη πυρόπληκτη, ενώ οι πληγέντες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση στήριξης.

Η παράταξη ζητά, μεταξύ άλλων, να καλυφθούν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση των παθόντων, οι στεγαστικές και διατροφικές ανάγκες όσων τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, άμεση οικονομική στήριξη αγροτών και μελισσοτρόφων και άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης κι οργάνωσης.

Η ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Νήσων αναφέρει:

«Μέσα σε δύο μήνες η Λακωνία δύο φορές επλήγη μια από την πυρκαγιά τον Ιούλη στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και μια πρόσφατα στη Σκάλα και στο Έλος από ανεμοστρόβιλο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που επικαλείστε κι εσείς και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τείνουν να αποκτήσουν κανονικότητα και σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπυρικής θωράκισης κι αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν φέρει σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους κι επαγγελματίες της περιοχής.

Πέρασαν δύο μήνες και η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη, πληγέντες δεν έχουν πάρει καμία ενίσχυση στήριξης.

Έρχεται χειμώνας και τα αντιδιαβρωτικά κι αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή των καμένων δεν έχουν ξεκινήσει. Και μιλάμε για σοβαρές καταστροφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στη ΔΕ Βοϊών του Δήμου Μονεμβάσιας κάηκαν σαράντα σπίτια, 200.000 ελαιόδεντρα, 1.000 στρέμματα σε οικισμούς, 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, άλλες 25.000 στρέμματα μη δασικής έκτασης (καλλιέργειες, αγροί κ.λπ.), κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζώα, ζωοτροφές, υποδομές ύδρευσης κι άρδευσης, επαγγελματικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Στη Σκάλα και στο Έλος του Δήμου Ευρώτα έχουν υποστεί ζημιές 165 σπίτια στη Σκάλα και 13 στο Έλος. Δεκάδες τσιγγάνοι έχασαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, αφού ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε τις σκηνές και τα παραπήγματά τους. Έπαθαν ζημιές 80 καταστήματα στη Σκάλα, πολλά επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και μηχανήματα. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν τουλάχιστον δύο θερμοκήπια, 5 μαντριά και ξεριζώθηκε μεγάλος αριθμός δέντρων (πορτοκαλιές κι ελιές).

Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν και στην Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα και στα Λέικα. Πάνω από 20 κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε κηπευτικά, στον ελαιόκαρπο και στα ελαιόδεντρα, σε θερμοκήπια. Και οι καταγραφές συνεχίζονται.

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα:


Γιατί δεν έχει κηρυχτεί ακόμα πυρόπληκτη η καμένη περιοχή στη Νεάπολη; Σε τι ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια γι’ αυτό το θέμα;


Ποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί μέχρι τώρα στους πληγέντες;


Ποιες οι διεκδικήσεις της Περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση και την ΕΕ;


Ποιος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών κι αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές;

Τέλος, πώς τοποθετείστε απέναντι στα πιο κάτω αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των πληγέντων στην περιοχή της Νεάπολης:


Στο να καλυφθούν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση των παθόντων οι στεγαστικές και διατροφικές ανάγκες όσων τα σπίτια κάηκαν ολοσχερώς.


Τώρα να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές και μελισσοτροφές για όσο χρειαστεί, για τα 6-8.000 αιγοπρόβατα και μελίσσια της περιοχής που έχουν πληγεί.


Άμεση οικονομική βοήθεια για την εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και τη φύτευση νέων. Παράλληλα, οικονομική στήριξη μέχρι την αποκατάσταση της συγκομιδής.


Άμεση χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικά, πρόληψης κι οργάνωσης, άμεσης επέμβασης για να μη ζήσουμε και σε άλλες περιοχές παρόμοιες καταστάσεις».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top