Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Κέρια: "Αγνή και Πανέμορφη".
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
  Κέρια Λακωνίας  Περνώντας τον Κούνο για "πηγαιμό" στο Γερολιμένα, συναντάς ένα σταυροδρόμι, απέξω από του συγχωρεμένου του...
 
Κέρια Λακωνίας
 Περνώντας τον Κούνο για "πηγαιμό" στο Γερολιμένα, συναντάς ένα σταυροδρόμι, απέξω από του συγχωρεμένου του Παπαδόγκονα το
μαγαζί. Ο ένας δρόμος που σε οδηγεί είναι αυτός της Έλιας και ακολούθως Κεχριάνικα, Νέασσα κα, και  ο άλλος μέσω του Δρυ, Κέρια,Οχιά και μετά στον προορισμό.
Περνώντας ελαιοπερίβολα σε κάπως στενό δρομάκι με μερικές στροφούλες και αφού φτάνεις στο σπίτι του Κυριάκου του Μαριόλη, στην είσοδο του Δρύ,κοιτώντας ανατολικά το πρώτο που βλέπεις είναι ένας οικισμός επάνω σε ύψωμα που παρατηρώντας τον καλά, είσαι σίγουρος ότι κτίστηκε εκεί- σε στρατηγική θέση- ώστε οι κάτοικοι του να φυλάν τα νώτα τους ελέγχοντας όλο τον ορίζοντα.
Ποιός ξέρει άραγε! Σε έναν τόπο γεννημένο νικητή , σε έναν τόπο γεμάτο πατριές τίποτε δεν είναι τυχαίο.
 Η Κέρια είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριουδάκι της Μέσα Μάνης,που βρίσκεται κάτω από το βλέμμα του βουνού της Άγια Πελαγιάς, πολύ κοντά στη Κοίτα και στον Γερολιμένα.Ανατολικά της έχει τη Νέασσα και νότια έχει την Οχιά και το Κάβο Γκρόσσο.
Άγιος Ιωάννης στην Κέρια Λακωνίας.


Όποιος κοιτάξει από οποιαδήποτε μεριά το χωριό εκτός των πυργόσπιτων που στέκουν συντεταγμένα στο ύψωμα και μετρούν τις δυνάμεις τους για τον χειμώνα που ο δυνατός αέρας θα τα κτυπά λυσσαλέα από παντού, διακρίνει την πανέμορφη εκκλησία του χωριού τον Άη Γιάννη.Η εκκλησία αυτή είναι του 12ου αιώνα , διαθέτει υπέροχο εξωτερικό διάκοσμο και είναι κατασκευασμένη με ορισμένα υλικά αρχαίων ναών.
Είναι βυζαντινού ρυθμού, με τρούλο και μικρό καμπαναριό, με πλήθος παλαιοχριστιανικά μάρμαρα, διακοσμητικά σχέδια, ανάγλυφες παραστάσεις και λίγες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Είναι παλαιό μοναστήρι και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.
  Η Κέρια χάρις την αγάπη και την φροντίδα των κατοίκων της μόνιμων ή μη διατηρεί την φυσιογνωμία της και την παραδοσιακή της όψη και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της Μέσα Μάνης και δη της αποσκιερής.
Το Βίντεο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο στο Youtube από την κα Μαρία Τσιροβασίλη  στις 18 Οκτωβρίου 2014


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top