Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Μανιάτικες γεύσεις
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
Σύγκλινο Μάνης Το κορυφαίο Το σύγκλινο είναι αναμφίβολα το πιο «εμβληματικό» πιάτο της Μάνης, ότι είναι δηλαδή οι πύργοι και οι φρα...
Σύγκλινο Μάνης Το κορυφαίο



Το σύγκλινο είναι αναμφίβολα το πιο «εμβληματικό» πιάτο της Μάνης, ότι είναι δηλαδή οι πύργοι και οι φραγκοσυκιές . Παστό χοιρινό είναι στο σύγκλινο (θα το ακούσετε και ως παστό σε όλη τη νότια Πελοπόννησο), το οποίο αλατίζεται

στεγνώνει και καπνίζεται για πάρα πολλές ώρες με χλωρή φασκομηλιά που στη Μάνη τη λένε σπάκα.


Το κομμάτι που γίνεται σύγκλινο είναι σπάλα, σούμαινα και μπούτι. Όταν το σύγκλινο είναι έτοιμο το διατηρούν για καιρό, κυρίως μέσα σε λίπος. Αυτό εξάλλου σημαίνει σύγκλινο (συν+γλίνα, λίπος). Σύγ(κ)λινο ή παστό κάνουν και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο (κυρίως τη νότια) αλλά με λίγο διαφορετικό κάπνισμα και πάστωμα.


Στη Μάνη για να το φάνε συνήθως κόβουν κομμάτια και τα βράζουνε λίγο στην κατσαρόλα με νερό και μισοκομμένα πορτοκάλια. Κρυώνει και είναι έτοιμο – τα πορτοκάλια μάλιστα τρώγονται και κάνουν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό με το άρωμα του καπνισμένου φασκόμηλου.


Το καλύτερο σύγκλινο δε το βρήκα στο χασάπικο του Μιχάλη Τσατσούλη στην Αρεόπολη . Το δοκιμάσαμε με πορτοκάλια, πήραμε και για το σπίτι σε βάζα μέσα στο λίπος του.



Τραβηχτή Μάνης


Το βασικό πρόγευμα , αντί για το κλασσικό τόστ της πόλης. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τις πουλούν σε όλα τα μαγαζιά καφετέριες κ.α. Στο Γύθειο δε, σερβίρεται και με σουβλάκι καλαμάκι.









Η πραγματική Παραδοσιακή συνταγή της Μάνης για "τραβηχτές" πίτες !

1 κιλο αλεύρι λευκό


3 αυγά


2 ποτήρια νερό περίπου, χλιαρό


1 πρέζα αλάτι


1 πρέζα ζάχαρη


2 φακελάκια μαγιά


λάδι για τηγάνισμα σε φριτέζα
Οδηγίες


Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε για να γίνει μια ζύμη ελαστική.


Κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί


Βάζουμε το λάδι στην φωτιά και μόλις κάψει καλά παίρνουμε με τα 3 δάχτυλα που κάνουμε τον σταυρό μας μικρές μπαλίτσες ζύμης όσο ένα μικρό μήλο περίπου και τις τραβάμε απαλά- απαλά με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να πάρουν ένα οβάλ σχήμα


Ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές


Μανιάτικα σπανακοπιτάκια τηγανιτά


Αυτά θυμίζουν τη γιαγιά μας,που μας τα έφτιαχνε όταν μικρές παρέες μαζευόμασταν στο σπίτι για ανάπαυλα από το παιχνίδι μας, η και μεγαλύτεροι όταν επιστρέφαμε από το κυνήγι!




Τα υλικά που σας αναφέρω μας έδωσαν σχεδόν 40 κομμάτια, κάποια στιγμή σταμάτησα να μετράω γιατί μόλις έβγαιναν από το τηγάνι τις έτρωγαν αμέσως και έτσι έχασα τον ... λογαριασμό !!!
Εσείς αν θέλετε να τις φτιάξετε θα υπολογίσετε ότι χρειάζεστε περίπου 3 πιτάκια για το κάθε άτομο και μειώστε τα υλικά αναλόγως
Υλικά για 40 κομμάτια
Για το φύλλο
1 ½ κιλό αλεύρι μπλε + λίγο ακόμη
4 ποτήρια του νερού, νερό
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο



Μανιάτικες κουταλίδες


Οι κουταλίδες είναι οι πρόχειρες τηγανίτες της Μάνης. Τις ονομάζουν έτσι επειδή ρίχνουν τη ζύμη στο καυτό λάδι με το κουτάλι.
Τρώγονται ζεστές πασπαλισμένες με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
Προετοιμασία 30΄
Αναμονή 1 ώρα....







Λαλάγγια τα μανιάτικα


Η συνταγή είναι "κλεμένη" από το τετράδιο της γιαγιάς . Είναι πολύ γευστικά μόνο προσέχετε μην τα φάτε όλα ζεστά γιατί θα σας πιάσει το στομάχι σας



Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλυαρό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση όπου ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό χλυαρό μέχρι να επιτύχουμε μία ζύμη μάλλον σφικτή.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο. Όταν διπλασιαστεί κόβουμε ένα-ένα κομμάτι ζύμης και πλάθουμε μακριά "λαλάγγια" (όπως στα κουλούρια) και τα τυλίγουμε με τέτοιο τρόπο που να είναι σαν μεγάλα κουλούρια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά. Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνοουμε σε καυτό λάδι και όταν ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Μπορούμε να τα φάμε σκέτα, με τυρί, γιαούρτι, μέλι ή να τα σπάσουμε μέσα σε σούπα αντί για κρουτόν

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top