Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Κοίτα η "Πολυπυργού".
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
Κοίτα η Πολυπυργού Μόλις ο περιηγητής της Αποσκιερής Μάνης περάσει από τα χωριά Άγιος Γεώργιος των Βουδιγαρέων στη διασταύρωση

Κοίτα η Πολυπυργού
Μόλις ο περιηγητής της Αποσκιερής Μάνης περάσει από τα χωριά Άγιος Γεώργιος των Βουδιγαρέων στη διασταύρωση
προς το Μέζαπο, δυτικά, και την Μίνα ανατολικά και ακολούθως την Γαρδενίτσα και την μάντρα υλικών του Κουράκου, στο ανατολικό μέρος και στους πρόποδες του βουνού της Άγιας Πελαγιάς διακρίνει ένα χωριό με
πολλούς ψηλούς επιβλητικούς  Πύργους κτισμένους συμμετρικά από τους αυτοσχέδιους κτίστες εκείνης της εποχής,αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι φτάνει  στο χωριό Κοίτα η "Πολυπυργού", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε όλα τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες.
   Η Κοίτα απέχει από το Γύθειο 45 χλμ, 4 χλμ από το Γερολιμένα και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Η Κοίτα η "Πολυπυργού" εντυπωσιάζει πάντοτε τον επισκέπτη της Αποσκιερής Μάνης , παρά τις κραυγαλέες σύγχρονες αλλοιώσεις  της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Η Κοίτα είναι γνωστή και ως "Νικλιάνικα" εξαιτίας μια πολύ ισχυρής πατριάς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από αυτό το χωριό ξεκίνησαν οι οχυρώσεις με την κατασκευή των πρώτων πύργων και δικαίως η Κοίτα θεωρείται η κοιτίδα των Μανιάτικων Πύργων.Οι Μεγαλογεννήτες, οι Σοϊλίδες και οι μετέπειτα πατριές, όπως οι Λιάνοι, Κουτρουλιάνοι, Κουρικιάνοι κ.α διαμόρφωσαν με τα πυργοσυγκροτήματα τους την οχυρωματική οικιστική σύνθεση του χωριού Κοίτα.
Κοίτα
Η Κοίτα έχει δύο βασικά τμήματα που υποδιαιρούνται στους μαχαλάδες των έξι μεγάλων γενών και σε τρία μικρά συγκροτήματα προσκολλημένων αχαμνόμερων.Κάθε μια από τις έξι γειτονιές περιλάμβανε 15-50 κτίρια οργανωμένα κατά συστάδες με τα σπίτια , τους πολεμόπυργους και τις εκκλησίες τους.
Όταν στην Μάνη μιλούν για τον περίφημο γδικιωμό (βεντέτα) πρώτο σημείο αναφοράς θεωρείται η Κοίτα.
Το 1871 στην Κοίτα ξέσπασε μεγάλη βεντέτα μεταξύ των Καουριάνων και των Κουρικιάνων, η οποία γενικεύθηκε  σε ολόκληρη τη Μάνη, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του στρατού επί Πρωθυπουργίας του Μανιάτη Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
Από την Κοίτα καταγόταν ο ήρωας του ΄21 Θοδωρής Μεσίσκλης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Δαβάκης , Ήρωας Συνταγματάρχης του ΄40-΄41 στα βουνά της Πίνδου, προτομή του οποίου βρίσκεται στην διασταύρωση μετά την Κοίτα ,δυτικότερα στο δρόμο προς τα Κεχριάνικα.
Οι εκκλησίες στην Κοίτα:
Κοίτα Λακωνίας


Αγ. Θεράπων (14ος αι.) μονοκάμαρη με καμπαναριό του 14ου ή 15ου αιώνα, με εντοιχισμένο παλαιοχριστιανικό μάρμαρο, Προφήτης Ηλίας (17ος), Ταξιάρχης, Παναγίτσα (στο Καμπάκι), Παναγία (της Πάνω Χώρας) και Αγ. Απόστολοι (θεμελιώθηκε αρχές του 20ου αι. και δεν αποπερατώθηκε ακόμα). Στα «Ξέχωρα» της Κοίτας: Άγιος Σέργιος, Βάκχος και Γεώργιος η περίφημη Τρουλωτή ή Τουρλωτή, μονότρουλη, τετρακίονη με ωραίες τοιχογραφίες του 1170 μ.Χ., Αη Γιώργης (12ος αι.), Άγιος Νικόλαος (12ος αι.). Στους Καλονιούς η νεότερη εκκλησία του Αη Νικόλα και στον οικισμό του Αη Σούφη η ομώνυμη εκκλησία. Τέλος η Αγία Πελαγία στην κορυφή του βουνού (εδώ γίνεται μεγάλο προσκύνημα στις 4 Μαΐου) και οι Άγιοι Ασώματοι στο «Βουνί» (Κακό βουνό ή Χελιδόνι), στο δρόμο προς τη Λάγια, του 9ου - 10ου αι. Στην Γαρδενίτσα - Ράχη – Κάργης ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (11ος αι.), Άγιος Πέτρος (11ος αι.) και Σωτήρας (11ος αι.). Στα Κεχριάνικα Άγιος Ανδρέας (13ος αι.).


Εκτός από την ιστορία και τις πολλές εκκλησίες της, η Κοίτα θεωρείται ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Μέσα Μάνης, διαθέτει Σούπερ Μάρκετ (Ανδρεάκος) , το μαγαζάκι για ότι χρειασθεί κάποιος του Μπουτεράκου επάνω στη δημοσιά και φημίζεται για το τρελό πανηγύρι που στήνεται το 15αύγουστο από τον Σύλλογο του χωριού στο γήπεδο του μπάσκετ με πολλά μανιάτικα εδέσματα , όπως τηγανίτες , δίπλες κ.α και ασφαλώς με άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική.


Το βίντεο που ακολουθεί ανέβηκε από τον Γιάννη Μπεκάκο στις 30 Απριλίου του 2015


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top