Η " Μικρή Μάνη" γιορτάζει την Αγία Σοφία του Πειραιά.

 
Αγία Σοφία στα Μανιάτικα του Πειραιά
   Με θρησκευτική κατάνυξη χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν την εικόνα της Αγίας Σοφίας στα μανιάτικα του Πειραιά.
Στις 7.00 το απόγευμα Χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Πειραιώς κ.κ Σεραφείμ διεξήχθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ στις 9.00 το βράδυ έγινε η περιφορά της εικόνας στους γύρω δρόμους.


Eις την Σοφίαν.
Eυφραίνεται νυν ως Δαβίδ ψάλλων λέγει,
Mήτηρ κατ’ ευχάς η Σοφία εν τέκνοις.

Eις την Πίστιν, Eλπίδα και Aγάπην.
Τῇ πρὸς σὲ πίστει Πίστις, Ἐλπίς, Ἀγάπη,
Αἱ τρεῖς, Τριάς, κλίνουσιν αὐχένας ξίφει.

Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀγάπην τάμον, Ἐλπίδα, Πίστιν.
Βιογραφία
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.

Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.

Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.
Φώτο από τους προσκυνητές της εικόνας.16/9/2015


Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.   Η γιορτή της  εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά , κτισμένη στην συνοικία που  οι κατοίκοι της στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Μάνη, θεωρείται για τους ίδιους μια από τις μεγαλύτερες εορτές του χρόνου και κάθε χρόνο λατρεύεται με όλες τις τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γάμοι ,τα βαφτίσια, αλλά και οι κηδείες και τα μνημόσυνα στις περισσότερες οικογένειες με καταγωγή από τη Μάνη λειτουργούνται  στην ομολογουμένως επιβλητική αυτή εκκλησία.
Την ημέρα της γιορτής της, συρρέουν εκτός των απλών πολιτών, δεκάδες πολιτευτές, βουλευτές, ο εκάστοτε Δήμαρχος Πειραιά, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κ.α προκειμένου να προσκυνήσουν την Άγια εικόνα της.

Φώτο από την Άγια Σοφιά στα Μανιάτικα του Πειραιά:
Σχόλια