Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Μοιρολόγια και Μάνη.
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
Μανιάτισσες Μοιρολογίστρες      'Οταν αναφερόμαστε στη Μάνη είναι αδύνατον να μην κάνουμε ειδική μνεία στα περίφημα μανιάτικα μοιρο...
Μανιάτισσες Μοιρολογίστρες
     'Οταν αναφερόμαστε στη Μάνη είναι αδύνατον να μην κάνουμε ειδική μνεία στα περίφημα μανιάτικα μοιρολόγια.Άλλωστε τα μοιρολόγια είναι και αυτά μέρος της λαϊκή παράδοσης αυτού του τόπου και που εξακολουθεί να σώζεται με αμείωτη ένταση εώς και σήμερα.
    Τα μοιρολόγια είναι έμμετρα στιχουργήματα με


θλιβερή υπόθεση.Η προέλευση τους είναι παλιά και τα συναντάμε ακόμα και στον Όμηρο όπου αναφέρονται νεκρώσιμα τραγούδια της Ανδρομάχης, της Εκάβης, της Ελένης, του Αχιλλέα κλπ.
 Τα σύγχρονα μοιρολόγια αποτελούνται κυρίως από δεκαπεντασύλλαβους στίχους και συνήθως είναι επαινετικά για τον νεκρό. Στη Μάνη η εκφραστική του δύναμη μεταβάλλεται σε αφηγηματικό ποίημα -τραγούδι, σε εκτενή πολλές φορές ιστορία του νεκρού.
Μανιάτισσες Μοιρολογίστρες
   Στη Μάνη τα μοιρολόγια είναι ιερά, όπως  ιερή είναι και η στιγμή του αποχαιρετισμού του θανόντος.
  Όλες οι γυναίκες του χωριού αλλά και επισκέπτριες μαζεύονται γύρω από τον νεκρό και αρχίζουν έναν διάλογο με μοιρολόγια.
  Η διαδικασία γίνεται ιεραρχικά. Όταν πρόκειται για άντρα, πρώτα τον μοιρολογά η μάνα, μετά η αδερφή , η κόρη και καταλήγει στην γυναίκα του. Όταν ο νεκρός μοιρολογηθεί από άτομο εκτός οικογενείας αυτό αποτελεί τιμή για την οικογένεια του.Στη Μάνη αυτό συμβαίνει πολλές φορές.Κανείς δεν επιτρέπεται να διακόψει την μοιρολογίστρα και όταν αυτό συμβεί προηγουμένως ζητείται η άδεια της.
 Το μοιρολόϊ αρχίζει με το ξενύχτισμα του νεκρού, συνεχίζεται κατά την μεταφορά του στην εκκλησία και αλλάζει με ένα σπασμωδικό κλάμα μέσα στην εκκλησία την ώρα της ακολουθίας.Γίνεται εντονότερο την ώρα της μεταφοράς του νεκρού προς το νεκροταφείο όπου ενώνεται με τις φωνές των συγγενών του νεκρού και κορυφώνεται μπροστά στον τάφο.
    Στα μοιρολόγια ακούει κανείς ολόκληρη την ιστορία της ζωής του νεκρού για τα ανδραγαθήματα του ,τις όποιες κοινωνικές του επιτυχίες, γίνεται επίσης  λόγος για την γυναίκα του, για τα παιδιά του και για τα εγγόνια του εάν υπάρχουν. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις την στιγμή που στο μοιρολόι  γίνεται αναφορά σε γεγονότα που έχουν λάβει χώρα και που όμως δεν θέλει η οικογένεια να μαθευτούν.
   Συνήθως όμως γίνεται σεβαστή εκείνη την ώρα  η όποια αναφορά έστω και αν σε κάποιες περιπτώσεις είναι εκδικητική.

    Στη σελίδα http://www.mani.org.gr/moirol/dimarogg/dimar.htm μπορείτε να διαβάσετε το πασίγνωστο μοιρολόι του Λία Δημαρόγκονα από το χωριό Κούνος που καταδιωκόταν για φόνο!

     Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί μια σπάνια καταγραφή-ντοκουμέντο μανιάτικου μοιρολογιού. Ανέβηκε στο Youtube στις 29 Αυγούστου 2009 από τον Altdimitris

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα
 
Top