Αρεόπολη: "Το στολίδι της Μάνης"

Αρεόπολη.Σοκάκι στην παλιά πόλη.Φώτο Όμορφη Μάνη
    Για να χαρακτηρίσεις κάτι "όμορφο" πρέπει να σου προκαλεί θαυμασμό και ευχαρίστηση
                     Βολταίρος 1694-1778 Γάλλος Φιλόσοφος & Συγγραφέας

Ναί...είναι όμορφη, γιατί προκαλεί σε οποιονδήποτε την επισκεφθεί έκρηξη θαυμασμού βλέποντας τη, ευχαρίστηση γιατί νιώθει την ζεστασιά και την απλότητα των κατοίκων της, αλλά και συγκίνηση, συμπληρώνουμε εμείς, μαθαίνοντας την ιστορία της!
     Κύριες και Κύριοι, Μακρινοί εγχώριοι Ταξιδιώτες, Επισκέπτες του Τόπου μας από οποιοδήποτε μέρος της γης:
                                           Καλώς Ήλθατε στην Αρεόπολη!
Αρεόπολη. Το άγαλμα του Π.Μαυρομιχάλη στην Πλ. Αθανάτων Φώτο Όμορφη Μάνη
       Η Αρεόπολη είναι χωριό της Ανατολικής Μάνης του Νομού Λακωνίας της
Πελοποννήσου.
    Κατά πολλούς ντόπιους θεωρείται ο προθάλαμος της Μέσα Μάνης, κατά άλλους, προθάλαμος -χωρίς να έχει και ιδιαίτερη σημασία-θεωρείται ένα μκρό γραφικό χωριό  3 χλμ πριν την Αρεόπολη ο Βαχός.
Αρεόπολη. Άγιος Αθανάσιος. Φώτο Όμορφη Μάνη
    Η Αρεόπολη είναι ένας ιστορικός οικισμός ο οποίος διατήρησε την ανεξαρτησία του επί Τουρκοκρατίας.Θεωρείται και είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων.
  Ο πληθυσμός της Αρεόπολης το 1950 αριθμούσε 1380 κατοίκους, στην τελευταία όμως απογραφή το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έμελλε να αριθμεί 888.
     Είναι κτισμένη σε υψίπεδο πάνω από το φυσικό και ευρύχωρο λιμένα του, το λεγόμενο Λιμένι, που αποτελεί και το επίνειο αυτής.Παράγει εκλεκτά ελαιόλαδα, σιτηρά και διαθέτει αξιόλογη κτηνοτροφία.

    Η Αρεόπολη επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Τσίμοβα η Τζίμοβα.Κατά μια εκδοχή η ονομασία οφειλόταν σε πρόσφυγες που ήρθαν από το Τσιμόβασι  της περιοχής της Σμύρνης.Επικρατέστερη όμως είναι η  εκδοχή ότι η Τσίμοβα είναι σλαβική λέξη και σημαίνει "πόλη του διαβόλου"η "μικρός κάμπος".
    'Οπως προαναφέραμε είναι η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, Πύργος των οποίων σώζεται στην περιοχή Λιμένι.
    Στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη  οι μανιάτες ύψωσαν πρώτοι τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821.Η Σημαία της Αρεόπολης ήταν λευκή και έφερε διάφορα εθνικά σύμβολα.
Αρεόπολη.Προϊόντα Μάνης. Φώτο Όμορφη Μάνη
    Η 17 Μαρτίου κατ΄έτος είναι Τοπική εθνική εορτή και γιορτάζεται με όλες τις τιμές. Γίνεται Δοξολογία και ακολούθως αναπαράσταση του ξεσηκωμού εκείνης της ημέρας στον περίβολο του ιστορικού ναού.
     Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς εβρισκόμενος στην Αρεόπολη;
Αρεόπολη. 17/3/1821.Ύψωση της Σημαίας της Επανάστασης
    Κατά την είσοδο σου συναντάς την Πλατεία Αθανάτων όπου επάνω σε αυτήν στέκεται επιβλητικά το άγαλμα  του μεγάλου οπλαρχηγού της Μάνης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.Στην ίδια πλατεία και δεξιά της βλέπεις τον πέτρινο ναό του Αγίου Αθανασίου. Πολύχρωμα γραφικά μαγαζάκια με πέτρινο φόντο συνθέτουν την πλατεία ενώ στο τέλος της βρίσκεις το μεγαλύτερο Βιβλιοπωλείο της Μάνης ιδιοκτησίας του Γεώργου Δημακόγιαννη.Σε αυτό μπορεί ο επισκέπτης να βρει ότι ιστορικό στοιχείο υπάρχει για την Μάνη. Πάγκοι με ολόκληρους τόμους βιβλίων που αναφέρονται  στην ιστορία της Μάνης, Λευκώματα με σπάνιες φωτογραφίες του τόπου αλλά και μανιάτικα σουβενίρ που όμοια τους δεν θα βρεις πουθενά σε ολόκληρη την Ελλάδα.Βεβαίως, σήμα κατατεθέν του Βιβλιοπωλείου είναι οι πολλές, διαφόρων αποχρώσεων, μανιάτικες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης.
Αρεόπολη.Ιερός Ναός Ταξιαρχών.Φώτο Όμορφη Μάνη

    Προχωρώντας στην πόλη, στον πέτρινο δρόμο , οι εικόνες είναι εκθαμβωτικές.Δεσπόζουν οι πάμπολλες πέτρινες εκκλησίες της παλαιάς πόλης, όπως της Αγίας Τριάδας (προ 17ου αιώνα), της Αγίας Κυριακής ή του Αγίου Πέτρου,αλλά και το σοκάκι που περνά μέσα από δεκάδες πέτρινα, πολύχρωμα ταβερνάκια, μπαράκια μέσα σε πύργους, καταστήματα με διάφορα μανιάτικα είδη ,το οίκημα του Μαυρομιχάλη-με πολλές φωτογραφίες και ιστορικά κειμήλια του οπλαρχηγού-και που καταλήγει στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών που είναι η Μητρόπολη της Αρεόπολης η οποία βρίσκεται στην Ιστορική Πλατεία της 17 Μαρτίου 1821.
Αρεόπολη.Ιερός Ναός Ταξιαρχών. Φώτο Όμορφη Μάνη.
   Στα περίχωρα της πόλης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου με το χαρακτηριστικό παλαιό νεκροταφείο , η Παναγία η Κοντοριάνικη, ο κοιμητήριακος Άγιος Νικόλαος,το μοναστήρι της Κοίμησης στην Παλέρημο,το μοναστήρι Άγιοι Πάντες στα Ξιφαριάνικα με τοιχογραφίες του 1767 και η Παναγία η Τσιπιώτισσα με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
     Είναι πολλά που μπορεί να γράψει κάποιος και ακόμα περισσότερα να θαυμάσει όταν αναφέρεται στην Αρεόπολη. Μια πόλη που κινείται ιδιαίτερα το καλοκαίρι σε μοντέρνους νεανικούς ρυθμούς- τις περισσότερες φορές υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης- αλλά και που διατηρεί μέσα της το απόλυτο παραδοσιακό μανιάτικο στοιχείο αναλλοίωτο.
   Πράγματι αποτελεί το στολίδι της Μέσα Μάνης και οι μανιάτες είναι περήφανοι για την ύπαρξη αυτής της πόλης, η οποία συνεχώς χρόνο με το χρόνο ομορφαίνει ολοένα και περισσότερο!
Αρεόπολη. Φώτο Όμορφη Μάνη

Αρεόπολη. Ο φούρνος της κυρά Μηλιάς

Αρεόπολη.Πραματευτής Ρίγανης από τον Κότρωνα Φώτο Όμορφη Μάνη

Το Βιβλιοπωλείο του Γεωργίου.Π Δημακόγιαννη


Το Βίντεο που ακολουθεί, αυτοπροσδιορίζεται και σαν παραγωγή
και σαν σκηνοθεσία. Εμείς απλά συμπληρώνουμε ότι είναι
ένα πολύ καλό βίντεο  και σας το προτείνουμε να το δείτε!