Ομορφη Μάνη Ομορφη Μάνη Author
Title: Η Γυναίκα της Μάνης
Author: Ομορφη Μάνη
Rating 5 of 5 Des:
  "Ξεπερνώντας  το δεδομένο της φτώχειας, που θα τσάκιζε και θα ταπείνωνε κάθε άλλη γυναίκα, η Μανιάτισσα με το να μάθει από τ...
 


"Ξεπερνώντας  το δεδομένο της φτώχειας, που θα τσάκιζε και θα ταπείνωνε κάθε άλλη γυναίκα, η Μανιάτισσα με το να μάθει από τη μάνα της,κι από τις γριές της γενιάς της , να χρησιμοποιεί στις ριζικές αξιολογήσεις  της άλλα κριτήρια , σε τίποτε δεν εμποδιζόνταν να νιώθει περηφάνια για τη θέση της, έστω κι αν φόραγε ένα πάμφθηνο φουστάνι , κι αν έτρωγε ένα κομμάτι ξερό ψωμί" γράφει ο
Γιώργος Φτέρης ή κατά το κανονικό όνομα του Γιώργος Τσιμπιδάρης από την Καρέα της Μάνης,  που έζησε τα έτη 1891 εώς το 1967, νομικός , δημοσιογράφος και διακεκριμένος λογοτέχνης.
    Ο άνδρας σκότωνε, σκοτωνότανε,φυγοδικούσε!
Η Μανιάτισσα με το δρεπάνι. Φώτο Όμορφη Μάνη Πύργος Διρού
 Η γυναίκα έπρεπε να μείνει στο πόδι του να πάρει το τιμόνι.Κι αν χήρευε, έπρεπε να μεγαλώσει τα παιδιά με τον ιδρώτα της, με ξένα μεροκάματα και να κρατήσει μέσα στην καρδιά τους αναμμένο το κάρβουνο του γδικιωμού.
Αυτές οι Μανιάτισσες, που λαχταρούσαν από τα κοριτσίστικα τους χρόνια, τις αντρίκιες πράξεις, οι γριές Μανιάτισσες, οι στεγνές, οι λιανές, οι ξερές φραγκοσουκιές , η Λιού, η Πετρού,η Ληγορού, η Καλαπόθαινα, η Καπετόνυφη είναι όλη η Μάνη.
Με τους πόνους τους, με τα μοιρολόγια τους, με τα έργα τους, με τις ικεσίες και τις κατάρες τους,με την αλύγιστη πίστη τους σε ότι εκφράζει την τιμή και το χρέος.
Εξάλλου τα παραδείγματα γυναικών που έδειξαν απαράμιλλο θάρρος το καλοκαίρι του 1826 στον αιφνιδιασμό που επιχείρησε ο Ιμπραήμ στο Διρό, είναι πολλά.
Μία από εκείνες τις αντρειωμένες , όταν σκοτώθηκε ο γιός της από τουρκικό βόλι, άρπαξε το τουφέκι του και τον αντικατέστησε στο ταμπούρι.Κάθε τόσο γύριζε προς τον νεκρό, τον ξαπλωμένο στο πλευρό της, και του ΄λεγε : "Κοιμήσου παιδάκι μου κοιμήσου! Κι εγώ κρατώ τη θέση σου!".

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Advertisement

εργαλεια εργαλειο ηλεκτρικα

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top